עגלת קניות

close-icon

אין מוצרים בסל הקניות.

הזמנה מינימלית 300, סכום ההזמנה הנוכחי שלך הוא 0.00

מילון מונחים למושגי קבלה

סרוק לתרומה

באדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א

זמן קריאה 56 דק'
א
א’ דמילוי ה’ שצורתה יו”ד

:

א) א’ דמילוי ה’ שצורתה יו”ד.
האותיות של השמות, רומזות על הכלים ובחי’ העביות שבהם, אשר אור העליון מזדווג ומתלבש בהם. ואותיות השם בפשוט, רומזות על בחינת העביות דכתר, שעדיין אין שם הכר עביות בפועל, אלא בחינת שורש לבד, וע”כ האור המלובש שם הוא אור הנפש לבד, כי אור הנפש מתלבש בכלי דכתר כנודע. ואם האותיות הן במילואים, מורים שכבר יש שם הכר עביות בפועל, שעליה מזדווג אור העליון, ומוציא שם הע”ס המתיחסות למדת העביות ההיא.
ובגדלות היניקה, שכבר יש שם זווג דה”ח וה”ג במוח הדעת, אלא שהם בלי הארת חכמה, משום שאו”א הם בפב”א, כנודע. ע”כ השם אלקים דמוח הדעת הוא במילואים: אלף למד הא יוד מם. וכיון שהוא מתחלק לה”ח וה”ג, ע”כ נבחן שם ב’ שמות של אלקים: לה”ח, ולה”ג. וההכר ביניהם הוא ב א’ דמילוי ה”א, שאלקים דה”ח מצוירת ה א’ ביו”י, י’ למעלה, ו’ באלסונא ו י’ למטה. ואלקים דה”ג ה א’ מצוירת ביו”ד: י’ למעלה ו’ באלכסובא, ו ד’ למטה. מטעם כי הנוקבא נקראת ד’ וה”ג הן בחינת הנוקבא שבדעת, ולכן מרומזת בד’ שלמטה. א’ רל”ה אות רע”ז.

 

א’ דמילוי הא של אלקים שצורתה יו”ד

:

ב) א’ דמילוי הא של אלקים שצורתה יו”ד:
עי’ לעיל תשובה א’ (א’ דמילוי ה’ שצורתה יו”ד). (שם)

 

א’ שבואו דס”ג

:

א) א’ שבואו דס”ג: ב’ שרשים יש אל האותיות: י‘ ו א‘. והנה באמת נבחנת הי‘ שהיא השורש האמיתי אל האותיות שהרי כשאנו רוצים לכתוב איזו אות אנו מתחילים עם י‘ דהיינו מן נקודה, וכשממשיכים הנקודה לצדדים ולמטה מצטיירת האות הנרצה. הרי ש י‘ היא שורש כל אות ואות. ועכ”ז, נמצאת ה א‘ בראש הכ”ב אותיות. ויש להבין הדבר.
והענין הוא, כי האותיות בשורשן העליון, פירושן, כלים לקבלת השפע. ונודע שהתפשטות האור והסתלקותו גורם להתהוות כלים. כי מהרשימות הנשארות לאחר הסתלקות האור מתהוים הכלים. ומזה תבין ששורש כל מיני הסתלקויות הוא השורש אל הכלים, שהם האותיות. ונודע, שהצמצום ראשון, הוא שורש כל הסתלקויות שבעולמות, ולפיכך, נקודת הצמצום, שה”ס ה י‘ נבחנת לשורש כל האותיות כולן.
אמנם נודע שהצמצום הא’ עדיין אינו נחשב לשורש העולמות, אלא רק לשורש דשורש. כי השורש האמיתי אל העולמות הוא הצמצום הב’. וההפרש שביניהם הוא, כי הצמצום א’ היה רק על נקודה אחת שהיא בחיה”ד שנקראת מלכות, וה’ תתאה. והצמצום הב’ היה גם על הבינה, דהיינו שב’ נקודות נתחברו בצמצום הזה: נקודת המלכות ונקודת הבינה. שה”ס שיתוף מדת הרחמים בדין. כנודע.
ונודע שחיבור ב’ נקודות יחד עושה קו, באורך או ברוחב, ע”כ, מכונה הצמצום הב’ בשם קו, משום ב’ הנקודות שנתחברו בהצמצום הזה, בסו”ה ותלכנה שתיהן. ומטעם זה הוא מכונה ג”כ רקיע, או פרסא. שהן כמו קו מושכב לרוחבו המבדיל בין עליונים ותחתונים. ונתבאר בפנים הספר, כי עיקר החידוש שנעשה בצמצום ב’ הוא ענין התחלקות עה”ס שבכל המדרגות לב’ בחינות, כי בינה ז”א ומלכות של כל מדרגה יצאו לחוץ מהמדרגה, ונעשו כערך המדרגה התחתונה אליה, באופן שממדרגה אחת נעשה עליונה ותחתונה: הכתר וחכמה שבה נעשו לעליונה, ובינה וז”א ומלכות שבה נעשו מדרגה תחתונה אל הכתר והחכמה. וב’ חידושים הללו שהם חיבור ב’ הנקודות יחד כעין קו, והתחלקות המדרגה לעליונה ותחתונה. המה נראים בצורת ה א’ : כי דבר החיבור של ב ‘ הנקודות בהצמצום הוא הקו של הא’ כזה ובחינה העליונה של כל מדרגה, הוא י‘ שעל הקו מלמעלה, הכוללת כתר וחכמה של המדרגה, בסוד מים עליונים. כזה  ובחינה התחתונה של כל מדרגה , היא י‘ התחתונה שמתחת הקו, הכוללת בינה ז”א ומלכות. שיצאו לחוץ מן המדרגה ונעשו לתחתונים, וה”ס מים תחתונים, כזה .
והנך רואה איך שיש ב’ שורשים אל העולמות: כי ה י‘ היא השורש הא’ הנעשה בצמצום ראשון על נקודת המלכות לבדה, וה א‘ היא השורש הב’ הנעשה בצמצום ב’ על ב’ נקודות יחדיו, שהן הבינה והמלכות. ומתוך שהצמצום הא’ הוא שורש רחוק מהעולמות, ורק צמצום ב’ נחשב לשורש העולמות, ע”כ אין ה י‘ נחשבת לשורש האותיות עד שתהיה ראויה להעמידה בראש כ”ב האותיות, אלא רק ה א‘ נחשבת לשורש כל האותיות להיותה בחינת צמצום ב’, שהוא שורש האמיתי אל העולמות. ולפיכך נמצא הא’ בראש כ”ב האותיות. וה י‘ נחשבת לשורש קדום, המשמשת אל האותיות בגניזו. ובזה תבין סוד ד’ מיני המילוים המשמשים בשם הוי”ה . שהם: ע”ב, כזה יוד הי ויו הי. ס”ג, כזה יוד הי ואו הי. מ”ה כזה, יוד הא ואו הא. ב”ן, כזה, יוד הה וו הה. והנה עיקר ההבחן הוא, אם הכלים שבהם באים מן צמצום א’ או מצמצום ב’, שמילוי אותיות עם יודין, מורה שבאים בעיקר מצמצום א’, ומילוי אותיות עם אלפין, מורה שבאים מצמצום ב’, ובזה תבין שאם כל האותיות דהוי”ה הן במילוי יודין, שהוא הוי”ה דע”ב, הרי אין בהכלים של הפרצוף ההוא מבחינת צמצום ב’ כלום, אלא רק צמצום א’ בלבד. ואם האותיות דהוי”ה מתמלאות עם אלפין, שהוא גי’ מ”ה, הרי אין בהכלים של הפרצוף ההוא מבחינת צמצום א’ כלום, אלא רק צמצום ב’. אמנם בהוי”ה דס”ג, אין האותיות מתמלאות בשוה, כי כולן עם יודין, לבד ה ו‘ דהוי”ה היא עם א‘.
וטעם הדבר הוא, כי גם הוי”ה דס”ג עצמה מתחלקת על ד’ פרצופים, שהם: חכמה, בינה, ז”א, ומלכות. על פי סדר אותיותיה, ונמצא ה ו‘ שבא, שהוא בחינת ז”א דפרצוף הס”ג. ונודע שהצמצום הב’ היה רק בפרצוף הס”ג, ולא בב’ הפרצופים הראשונים שבה, שהם י”ה דהיינו חכמה ובינה שבה, אלא רק בז”א שבה, העומד למטה מטבור דס”ג . (כנ”ל הסתכלות פנימית אות ט”ו ד”ה ובמתבאר). הרי שתחלת השורש של ה א‘ דהיינו הצמצום ב’, לא היה בי”ה דס”ג , אלא ב ו‘ דס”ג לבד, וע”כ הי”ה דס”ג מתמלאות ביודין כמו הוי”ה דע”ב, רק ה ו‘ דס”ג מתמלא עם א‘. כי לפני ז”א דס”ג אין הצמצום ב’ ניכר כלל כמבואר. וענין הוי”ה במילוי ההין מורה, שהיא מחוסרת המילוי, אלא שמקבלת מהפרצוף העליון שלה. וע”כ היא רק הוי”ה כפולה לבד. כי ב’ הויות הן בגמטריא ב”ן, וטעם הדבר הוא, כי ענין המילוי מורה על שיעור קומה הנמשך על ידי הזווג של אור העליון על המסך אשר שם. והמסך שבפרצוף ז”א, שהוא בעביות דבחי”א, הוא ממשיך האור גם בעד המלכות, שהמסך שלה, קלוש מאד, ואין בו עביות מספיקה לזווג דהכאה עם אור העליון. כנודע. ולפיכך היא חסרת המילוי מבחינת עצמה, ואין בה אלא הוי”ה כפולה, שמורה על חלק הז”א שבתוכה.
ובאמור תבין מה שחכמה ובינה אינם נחשבים לשורש העולם, והעולם מתחיל רק מז”א, בסוד ששת ימי הבנין שהוא מטעם, שאין בהכלים שלהם רק מבחינת צמצום א’, והעולמות מתחילים רק מצמצום ב’ כמבואר, ולכן רק ז”א שהוא בחינת הוי”ה דמ”ה במילוי אלפין שה”ס צמצום ב’ הוא השורש להעולמות כולם.

 

א”א

:

הכתר דאצילות נחלק לב’ פרצופין, חציו העליון מכונה בשם פרצוף עתיק, וחציו התחתון מכונה בשם פרצוף א”א, שמלביש לז”ת דפרנוף עתיק. (ע”ח ש”ג פ”א).

 

א”א במקום ז”א עומד

:

א) מהו א”א במקום ז”א עומד.
מבחינת מצב הקבוע באצילות, נמצא א”א עומד במקום ז”א דנקודים. כי הראש דעתיק לקח מקום ג”ר דנקודים, וז”ת דעתיק, ז”ת דנקודים, וא”א מלביש מפה ולמטה דעתיק, שהוא ז”ת דעתיק, הרי עמידתו דא”א במקום ז”ת דנקודים, שהם ז”ת. (אות פ”א).

 

א”א ואו”א וזו”ן דקליפות

:

ב) מהם א”א ואו”א וזו”ן דקליפות.
אין א”א בקליפות, רק בעולם היצירה ועשיה. כי הקליפות נבנו מחורבנם וחסרונם של הקדושה שנעשה בהם ע”י החטא דאה”ר, והנה מטרם החטא, כבר היו זו”ן במקום א”א ואו”א דאצילות. ובי”ע היו במקום ישסו”ת וזו”ן דאצילות. ומסבת החטא נפגמו כל אלו המוחין הגבוהים שבאו בסוד מוחין דתוספת, ולא נשאר בהם זולת המוחין הקבועים דאצילות, וירדו זו”ן לו”ק ונקודה, ובי”ע ירדו תחת הפרסא דאצילות.
ובעת שהיו בי”ע בעולם האצילות היו משתמשים שם בבחינת כלים דאחורים לאו”א עלאין ולא”א ולעתיק דאצילות כי בבריאה היה המסך דבחי”ב הממשיך קומת או”א עלאין הראוים להלביש לג”ר דא”א. וביצירה היה המסך דבחי”ג שהמשיך מוחין דע”ב מג”ר דא”א. ובעשיה היה המסך דמלכות שהמשיך מוחין דיחידה מעתיק.
ואחר שנפגמו אלו המוחין מחמת החטא, ובי”ע נפלו מתחת הפרסא דאצילות: נאבדו מהבריאה המוחין של ג”ר דאו”א, ואע”פ שיש להם עוד מוחין דס”ג, אמנם אינם ראוים עוד להלביש בחינת ג”ר דא”א, כי אין הארת ע”ב יורדת משהו מתחת הפרסא המסיימת להאצילות. ולפיכך נבחנים המוחין דס”ג דבריאה, שאין להם אלא בחינת מחזה ולמטה דאו”א עלאין, ולכן כל זה השיעור שמחזה ולמעלה דאו”א שנאבד מהם, נפל אל הקליפות שכנגד פרצופי בריאה דקדושה ונבנו מהם קומת או”א דקליפה. וכן היצירה שהיה להם המוחין דע”ב בעת היותם באצילות, כי היו הכלים דאחורים שלהם, כנ”ל, ועתה נשארו בו”ק בלי ראש, והנה כל שיעור זה דמוחין דע”ב, נפל אל הקליפות שכנגד הפרצופים שבעולם היצירה, ונבנה מהם א”א דקליפות. ועולם העשיה שהיה להם בעת היותם באצילות בחינת יחידה, שהיו הכלים דאחורים לבחינת יחידה כנ”ל, שעתה לא נשאר בהם זולת בחינת ג’ גו ג’, הנה כל שיעור זה דקומת יחידה נפל לקליפות שכנגד הפרצופים שבעולם עשיה. ונבנה מהם עתיק דקליפות.
באופן, שקליפות דעולם הבריאה יש להם ד’ פרצופים מאו”א ולמטה. ובעולם היצירה יש להם ה’ פרצופים מא”א ולמטה. ובעולם העשיה יש להם ו’ פרצופים מעתיק ולמטה. וזה הכלל כי בחינה העליונה כוללת כל מה שלמטה ממנה. גם תזכור, כי מן האורות לא נפלו כלום לקליפות, כי באורות נוהג רק הסתלקות בלבד. ומה שנאמר שלבריאה דקליפה נפלו הג”ר דאו”א, וביצירה דע”ב דא”א, ובעשיה בחינת היחידה מעתיק, היינו רק בחינת הניצוצין והכלים דאחורים ששמשו לאורות הללו, אבל לא ח”ו האורות ועי’ להלן בתשובה ג’ בסמוך (אות רמ”ב רמ”ז רמ”ח ורמ”ט).

 

א”ס ב”ה

:

כלל המציאות שלפנינו הן העולמות העליונים והן העולמות התחתונים, הן העצמים והן מלואם, דהיינו כל הנועם והעונג שהעצמים עתידים לקבל, כל אלו יחד אנו מבחינים בהם ב’ עקרים:
עיקר א’ הוא כמו שיצאו מלפניו ית’ בטרם הצמצום הראשון, כלומר שכל מערכת המציאות הזאת כבר הם מוכנים ועומדים בתכלית גובהם ותפארתם כמו שחשב עליהם ממציאם ית’, משום שענין חסרון ושלמות לא נבחן שם המתחייב להתפתח בדרכי הזמן. ועיקר הזה נבחן בשם עולם א”ס ב”ה (עי’ פמ”ס ענף א’).
עיקר הב’ הם העולמות העליונים והתחתונים ומלואם כמו שהם ערוכים עתה לפנינו דהיינו אחר ענין הצמצום, שעם הצמצום הוכן מקום לחסרונות ולתיקונים, שא”א שיבואו בנושא א’ בבת אחת, זולת בזה אחר זה, דהיינו ע”פ חוק הזמן, אשר ע”כ נבחן כאן ענין קטנות וגדלות ע”פ גלגול אורות וכלים על גלגל שינוי צורה, בדרך התפתחות לאט לאט, עד ביאתם על תכלית גבהם הרצויה. והמערכה הזאת בכללה נבחנת בה’ עולמות: א”ק ואבי”ע.

 

א”ס ב”ה ה”ס: כתר, ראש

:

ונדע, שאין לן שום הארה גדולה או קטנה בכל העולמות כולם שלא תהא יוצאת ומשתלשלת מא”ס ב”ה ממש, גם נודע שכל הכחות שנוהגים בעליונים נמצאים בחיוב בהתחתונים. ולפיכך, כמו שהמניאות בכללותה נבחנת לב’ עיקרים הנ”ל דהיינו א”ס ב”ה והנאצלים כולם, שהתחלקות זו היא הבולטת ביותר מכל מיני הבחנות הנמצאות בהעולמות, משום שהמה הפכים זה לזה מן הקצה אל הקצה, הנה משום זה מוכרח כל פרצוף יחיד בין עליון ובין תחתון שיהיה מתחלק ע”פ ב’ כחות ההפכיים האמורים. דהיינו, שחלק אחד שבו יהי’ ממציאות כזו שאין בו סוף ואין בו תכלית ואינו עומד להתלבשות, וחלק השני שבו יהי’ ממציאות כזו שיש בו תכלית וסוף וגם נוהג בהתלבשות.
ודע, שאלו ב’ החלקים המה נקראים ראש וגוף : אשר אורות ראש של כל פרצוף הוא משכן לא”ס ב”ה, ונוהג בו כל הצורות הנ”ל שבא”ס ב”ה, וחלק השני שבפרצוף המה משכן לשאר אורות המשתלשלים מא”ס ב”ה הבאים בהתלבשות, ויש להם ע”כ סוף ותכלית.

 

א”ס עליון

:

מתלבש ומתגלה רק בא”ק לבדו, שנבחן בחי’ גופא (דרגא ב’) דא”ס העליון, שאין א”ס מתגלה אלא בגופו א”ק, ולא במלבושיו שהם עולם האצילות, (ע”ח ש”ג פ”ג). ע”ד שהא”ק מתגלה בגופו שהוא אצילות ולא מלבושיו (דרגא ג’) שהם בי”ע, (שם).

 

א”ס ראוך תכלית

:

(ע”ע אורך לעובי)(*) פי’, ההארה הראשונה הנבחנת לנו שיוצאת מעצמותו ית’ ממש, צורתה הוא בשם הזה דלית מחשבה תפיסא ביה כלל וכלל ואין שום מלה והגא נוהג בו, וע”כ הוא מהופך ממש מכל האורות המשתלשלים הימנו, כי האורות המשתלשלים מהארת עצמותו ית’ ההוא, הרי בהכרח כיצד שהוא נמצאים מתלבשים בהמקבלים, וא”כ כבר יש בהם תפיסא כיצד שיהיה בהאור המקובל אליהם. גם ענין התלבשות בעצמו הריהי פעולה, ונודה שאין לך פועל בלי איזו תכלית, וכיון שיש לו תכלית הרי יש בו סוף, דהיינו אחר שמגיע להתכלית הוא סופו של הפעולה.
(*) הכת”י של ערך זה אבד לנו. המו”ל.
הרי לך מבואר הפכיות גמורה מא”ס ב”ה להנאצלים ממנו, כי צורת אור א”ס ב”ה הוא לית מחשבה תפיסא ביה כלל וכלל, וכיון שאין מחשבה תפיסא נמנא שאינו עומד להתלבשות כל עיקר, כי תפיסת המחשבה ודבר ההתלבשות אחד הוא כנודע. וא”כ אין נוהג כאן שום פעולה וממילא אין להבחין שום תכלית, כי השרוי בלא פעולה מראה שאינו מחשב לתכלית, כי מושג תכלית נוהג רק באיזה פעולה, וכיון שאין לו תכלית ממילא אין לו סוף.
הפכיות גמור מהנאצלים לא”ס ב”ה והיפוכו על כל נקודותיו הנ”ל תמצא בהנאצלים כולם אע”פ שיוצאים ממנו, שבהם מחשבה תפיסא. כלומר כל באצל כלפי עצמו בהכרח שמשיג האור באותו שיעור המלובש בו, כי הלבשה והשגה היינו הך, וכיון שנוהג בהם התלבשות הרי הם צריכים לפעולות, וכיון שנוהג בהם פעולות הרי יש להם תכלית, כי אין לך פועל בלי תכלית, ומתוך שיש להם תכלית יש להם סוף פעולה כמבואר.

 

אב

:

אורות העליונים הם לאורות התחתונים בבחי’ אב אל בנים, אשר חשקו תמיד להשפיע בהם. (ש”ו פ”ו ע”ח) (ע”ע בנים).

 

אב לאבהן

:

א) מהו אב לאבהן.
יש בחינת חכמה דאו”י, והיא קומת א”א. ויש בחינת חכמה וג”ר, אשר החג”ת מתעלים ונעשים חב”ד דקומת ע”ב, שהם בחינת חכמה דל”ב נתיבות, ולא חכמה דאו”י. וקומת ע”ב דאו”א באה מבחי’ חג”ת דא”א שנתעלו ונעשו לחב”ד שלו, דהיינו מבחינת ע”ב דל”ב נתיבות, כנ”ל. וכשז”א מקבל אלו המוחין דע”ב מאו”א, מתעלים גם חג”ת דז”א ונעשים לחב”ד. ומבחינה זו נקרא אבא, בשם “אב לאבהן”. כי חג”ת נקראים אבות, והחכמה שלו, שהיא מחסד דא”א נקרא אב. ולפי שג”ר דז”א באים ג”כ מהתעלות החג”ת לחב”ד, מכונים גם הג”ר דז”א בשם אבהן, וקומת ע”ב דאו”א בשם אב לאבהן. (אות צ”ח).

 

אב”א (אחור באחור)

:

א) אב”א:
תיקון אב”א נמשך מהארת אור האזן, שהוא אור הבינה דראש, שאחוריה לחכמה, בסוד כי חפץ חסד הוא, ובשעה שהפרצופין מחוסרי ג”ר דחכמה, המה מתתקנים באור אחורים הזה דבינה, שמספיק להם במקום ג”ר. וה”ס ואחוריהם ביתה. (דף תצ”ח אות כ”ג ובאו”פ ד”ה ד’ בחינות)

 

אב”פ (אחור בפנים)

:

ב) אב”פ:
תיקון אחור בפנים, נוהג בזו”ן שהוא המכשיר הכלים דפנים דנוק’ לקבלת אור הפנים. כי הכלים דפנים דנוק’ הם בהארת חכמה בלי חסדים, כי הנוק’ כולה בחינת גבורות. וכיון שכן, לא תוכל לסבול גם ההארת חכמה, כי אין החכמה מקובלת בלי חסדים, וע”כ, אין להכלים דפנים תיקון. זולת בהקדמת הזווג דאחור בפנים, שאז הזכר משפיע הארת החסדים בהכלים דפנים ההם, ונעשים ראוים לקבלת ההארת חכמה שלהם. והנך רואה שאע”פ שאחור דזכר הוא הארה אשר כולה חסדים, מ”מ הוא המכשיר את הכלים דפנים דנוקבא לקבלת הארת חכמה. (דף ת”ק ד”ה ובזה תבין)

 

אבא

:

פרצוף השני מה”פ א”א או”א זו”ב, שהוא פרצוף חכמה אשר בו מלובש אור חיה נק’ אבא. ונק’ ג”כ בשם הויה במילוי יודין, שבגי’ ע”ב, (ע”ע ה”פ אצילות) כזה: יוד הי ויו הי. ונק’ ג”כ או”א עילאין.
מקורו התהוותו נגלה בעת ירידת נה”י דס”ג למטה מטבור דא”ק לתוך זו”נ הפנימים דא”ק, שחיבורם בנה”י דס”ג גרמו להסתלקות האורות דלמטה מטבור דס”ג ולעלית מ”ן, כמ”ש בעה”ח ענף ח’. ואז נתחלק פרצוף הס”ג לב’ פרצופין, דאותו חלק הס”ג שלא נתערב במ”ן דהיינו כח”ב וחג”ת דס”ג, נתעלו לבחי’ הויה דע”ב וקבנ שם אבא ואמא. ואותו חלק הס”ג שירדו לנה”י דס”ג ונתחברו שם עם הזו”נ הפנימים לבחי’ מ”ן, הם נשארו בבחי’ הויה דס”ג וקנו שם חדש: ישראל סבא ותבונה. (ע”ע או”א וע”ע ישסו”ת) עש”ה (עיין בפמ”ס ענף ט’ אות ו’) .

 

אבא

:

כמו אבוא, שה”ס ובא עליה ובעלה, וגם בעלה הוא אותיות בא עלה. ונק’ ג”כ אב: והוא קיצור מאבא, וגם הוא מלשון רצון, כי הרצון הוא ההתחלה לכל תולדה ופעולה.

 

אבא גנוז תוך אמא

:

(עי’ לעיל ערך אצילות. בי”ע) שסוד אור העצמות הגנוז תוך הבריאה והבינה, ה”ס אצילות וה”ס אבא .
וז”ס אבא יורד ונוקב: דהיינו בתוך מקוה יורד אבא ומאיר את חלל העולם כולו, ואח”כ בסוף מקוה הוא נוקב בסוד אור ההסתכלות דשם, ואמא אז מכה ויוצאת לחוץ.

 

אבא יסד ברתא

:

כי הכלי דבחי”ד ה”ס ה”ת המקורית דהויה פנימאה דא”ק, ולא נשתלמה להכר עביותה עד שנסתלקו האורות דגופא דא”ק הפנימי, שהבחי”ד נעשית שם לאספקלריא דלא נהרא (ע”ע אספקלריא) שנאבד גם רשימתה עש”ה, דעל כן לא חזרה לתחיה בפרצוף ע”ב עש”ה. ונודע דאין העדר ברוחני, וע”כ כל ההסתלות הנבחן בגלגלתא אינם נעשים בה אלא בהשגת התחתון, דהיינו ה”ב שהוא שורש אבא ונמצא שהמלכות ריקנית הזו אינו נתלית רק באבא בע”ב.

 

אבות

:

ג) אבות:
החו”ג הם אבות לזו”ן, כנודע. גם נודע שזו”ן דה”ח הם נ”ה, וחג”ת הם כה”ב דה”ח. ולפיכך, נקראים החג”ת אבות, להיותם בחי’ כח”ב, וכן בגדלות הם נעשים לחב”ד, וחו”ב נקראים אבות. ונה”י שהם בחי’ זו”ן, נקראים בנים. (א’ק”ל אות ט).

 

אבי”ע

:

אין לך ניצוץ קטן בכל אבי”ע שאין בו בחי’ כלים ואורות ואלקיות , שכל ההפרשים הנבחני בעולמות המה מיוחסים אל ג’ בחי’ הללו,
כי בעולם אצילות : הכלים ואורות ואלקיות מיוחדים בתכלית היחוד, באופן שכולם נכללים ממש באלקיות.
ובעולם בריאה: אינם מיוחדים לגמרי רק הכלים והאורות משמשים לאלקיות הנשא עליהם.
ובעולם היצירה : כבר האלקיות נעלם מלובש תוך האורות והכלים.
ובעולם עשיה : גם האורות שבתוכם האלקיות, נעלמים ומתלבשים בכלים, וכאן אינם גלויים רק הכלים בלבד.

 

אבי”ע

:

(ע”ע אורך לעובי) אצילות הסו”ה ואהי’ עצלו אמון, שהתחתון אומר על עליון (שה”ס ראש בערכו) ואהי’ אצלו דהיינו דבוק בו. ולפיכך כל ראש ה”ס אצילות שהרי כלם יצאו בבת אחת כנודע.
בריאה, יצירה, עשיה: ויש להבין שרשם דכלהו עולמות בב”א, כי כן יצאו כל עולמות מלפניו בבת אחת. והוא, אשר הדביקות שנק’ אצילות בהראיה יצירה עשיה, כלומר כן עלה עשית כל המציאות לפניו ית’, מתוך ציור שבהראיה, כי בעת הלז נמצאת הראיה גורמת חושך, וסילוקה גורמת אור, וכן נצטייר כל המציאות בהיצירה. באופן שב’ העולמות האלו מורים על ג”ר וו”ק, שהראיה שה”ס ג”ר נמצא שם בלי אור רק חושך, בס”ה בא ראה חשך, וכל האור הנמשך מהאצילות והדביקות הנפלא ההוא בא בדיוק בהו”ק שנצטיירו מלאים אור לנצחיות, שזסו”ה יוצר אור (ע”ע יצירה) (ע”ע יסוד).
עשיה: ה”ס התחתון בבחי’ עצמו, כלומר הכמה והאיך שהתחתון מקבל מהעליון, בסוד האצילות בהראיה יצורה, כנ”ל, הנה זה השיעור נק’ עשיה.
אמנם תבין שכל האבי”ע האלו הם אצילות, דהיינו בסוד ואהי’ אצלו כנ”ל, כי עשיה הזאת היתה אצלו כמבואר, וע”כ יש לכנותו בחי’ אבי”ע דאצילות.

 

אבי”ע

:

ע”ע שרשי כלים, ע”ע ראש כולל ע”ס.

 

אבי”ע

:

ואפשר לפרש באופן אחר, שאצילות ה”ס העליון והראש, ובריאה ה”ס התחתון. ופעולתו דהיינו הראיה הגורמת הכל.
ומשני אלה, דהיינו פגישת הבריאה והאצילות, במשכים ב’ פעולות שנק’ יצירה ועשיה: פעולה א’ ה”ס יצירה שמשם נברא היבשה, בסו”ה ויבשת ידיו יצרו, כי כן נצטייר שם בסוד משה משה, שבסוד אל תקרב הלום נעלמו כל מיני מים שלא להמצא עוד, (וה”ס ראש מקוה). ופעולה ב’ ה”ס עשיה שהאור עצמו נהפך למים שה”ס או”ח היורד ממעלה למטה, בסו”ה אשר לו הים והוא עשהו.
וזה הכלל, אשר כל היבשה נמשך מסוד היצירה כמ”ש ויבשת ידיו יצרו, וכל המימות והימים נמשך מסוד העשיה כמ”ש אשר לו הים והוא עשהו,
ובזה תבין סו”ה ביום ג’ (כל”א) יקוו המים למקום אחד (לשמים) ותראה היבשה, כי שם חזר ונמשך סוד היצירה וסוד אל תקרב כמו ביום א’, ובסו ונעלמו כל מיני מימות עד שנעשה יבשה בלי טפה מים.
ובזה תבין סו”ה ונהר יוצא מעדן להשקות את הגן , כי הגן היה בסוד יבשה וע”כ להשקאה היה צריך. ולפיכך יצא נהר (סלע דכל”א) מן העדן (תוך מקוה) שה”ס שורש כל הימים והמים שמשם נמשכים המים להשקות את הגן, והמשכה זו ממקוה נתבצרה באומ”צ.
וז”ס אשר אבי”ע היא חו”ב תו”מ: שאצילות ה”ס העליון ועצם החכמה שצריך להשכיל, והתחתון המשכיל ה”ס עצם הבינה הנגלת בהראיה לא זולת, סוד יבשה ה”ס ת”ת, וסוד הימים ומימות ה”ס מלכות שמים, בסוי”ה והיה ה’ למלך על כל הארץ.

 

אבי”ע

:

ויש לפרש באופן קצר מאד אשר אצילות וכתר ה”ס העליון ומתבאר עם בי”ע, דהייבו בראיה של ב’ בחי’ שהם ראש ותוך, שהראש נק’ יצירה כי שמה נוצר, שהראיה גורמת חושך ושום מעשה לא היה שמה, אלא כמו אומן המצייר את התכנית וה”ס דביקות רוחא ברוחא.
אבי”ע דהסת”א רו”ת: והתוך נק’ עשיה מלשון גמר הדבר, שה”ס התפשטות או”ח מעליון לתחתון אשר כאן יצא הדבר לפועל, כי נעשה ראיה אמיתית אשר בסופה היתה כעין חושך. באופן שבראש מתבאר האצילות (שפירושו דביקות) אשר בראיה הגורמת חושך היא יצירה (כלומר בכח ולא בפועל), ובהתוך מתבאר האצילות אשר בהראיה הגורמת חושך הוא עשיה בפועל, שהרי כאן היתה הדביקות בעליון בפועל ממש והחושך בפועל ממש וה”ס ‘תבי”ע דהסתכלות ראשון (מקוה).
אבי”ע דהסת”ב רו”ת: הוא מתבאר ממש ע”ד הנ”ל שבהסת”א. שמתחילה נתבאר (הדביקות) האצילות ע”י הראיה הגורמת חושך בבחי’ הציור (כמו שנרשם בהתכנית), שנק’ ע”ס דראש, (שה”ס כל”א). ואחר שיצא בסוד היצירה חזר ונתפשט האו”ח מעליון לתחתון (אומ”ץ), שה”ס התוך, אשר כאן היתה הדביקות והחושך בפועל ממש, שה”ס האצילות בראיה הגורמת חושך עשויה ממש.
תוך דאבי”ע דהסת”א נעשה ראש לאבי”ע דהסתכלות ב’: כי ע”ס דראש ה”ס או”ח העולה מאותו בראיה מתתא לעילא, בסוד זוג דהכאה על המסך. והתוך ה”ס התפשטות האו”ח מעליון לתחתון, באותו שיעור שהעלה הזווג דהכאה שבפה דראש, המוציא הבלים ודיבורים בסוד זווג דהסתכלות והכאה, והמכביס אוכל להתוך בסוד התפשטות אור מעליון לתחתון, (וכמו השביעה מכבה אור התענוג כן סופה של אותו התפשטות גורמת כיבוי להאור העליון), שסופו של התפשטות מעליון לתחתון נק’ חזה או טבור, ושם נעשה הסתכלות ב: על מסך דמלכות המלכות, ושוב מעלה או”ח מתתא לעילא בסוד פה דראש, להוצאת הבלים ודיבורים כנ”ל, ואח”כ מתפשט מפה דראש ולמטה באותו השיעור, בסוד פה דראש המכנים אוכל להתוך. אלא שנק’ פי הטבור: כי פה דראש דהסת”ב נק’ פי הטבור, שהאו”ח דזווג דהכאה עולה מטבור ולמעלה עד מקום פה דראש, ששמה מקבל כח מן פה דראש האמיתי, לסוד העלאת האו”ח.
והנך מוצא אשר הראש דהסת”ב, מלביש כל המשך של התוך דהסת”א ולא למעלה מפה, כי אינו שייך לתחתון כלל, ואין לו שם שום נגיעה רק להעליון לבדו. באופן שכל תחתון אינו יכול לקבל ולהלביש העלי עליונו, כי כל מה שמקבל הוא מוכרח להגיע אליו מן העליון השייך למדרגתו. והוא הטעם, אשר הראש נשאר תמיד מגולה, כי פה דראש הוא מרכז של כל פרצוף, שמשם מעלה או”ח למעלה בסוד ע”ס דראש, וממשיך אל עצמו בסוד ע”ס דתוך. ולפיכך התחתון שלו לא יוכל להלביש רק את הגוף דעליון, משא”כ הראש שכבר נחשב לעליון דעליונו, שגם העליון אינו מלבישו רק ממטה למעלה. ודע אשר אבי”ע דהסת”א ה”ס זכר, ואבי”ע דהסת”ב ה”ס נקבה, (ע”ע זכר ונקבה).

 

אבי”ע דהסת”א

:

הנה נתבאר בקיצור סוד אבי”ע, (שה”ס ע”ס) אשר הופעת האצילות – בראיה דיצירה ועשיה, באופן שעיקר הישות שיש בהאצילות המופיע באו”מ ואהיה אצלו אמון שעשועים יום יום, (כתועפות הרים) שהלילה מפסקת ביניהם, הנה כל זה מונח ומפקד פקיד ביצירה ועשיה לא זולת, אכן האבי”ע הללו מופיעים בב’ בחינות הפכיות, שמופיעים מתחילה בסוד העגולים כלומר שלא להתפשט מלמעלה למטה, שה”ס אבי”ע דכלהו ראשים ששורשם שורה עליהם כן בראש ממה, והם נקראים ג”כ אבי”ע דהסת”א, המספיק לגלות רק שרשי כלים, והעשיה דהיינו המלכות.
וסוד פה של ראש: דהיינו החושך והלילה המבדלת בין יום יום הנ”ל, ה”ס כתר מלכות: כלומר שאין שם שום אחיזה לדינין ח”ו אלא פה ה’ בסוד כיסר.
אכן אבי”ע רהסת”ב: הוא בהיפך מהסת”א העגולים, כי הם אד אבי”ע דיושר המופעים דוקא מלמעלה למטה ביושר כמראה הדרוש לאדם, בסו”ה ול ישרי לב שמחה. עשה האלקים את האדם ישר שהוא ממש להיפך מאבי”ע דעגולים. אמנם גם כאן עיקר הממשיות של הופעתם מפקיד פקיד ביצירה ועשיה לא זולת, בסוד שעשועים יום יום, שהלילה המבדלת בין יום יום הסו”ה כחשיכה כאורה. ואציעה שאול הנך. והוא נמשך מתוך דמקוה שכ”ז ה”ס אור ישר ממש המתלבש באו”ח עד סוד ההכאה על המסך דמלכות של המלכות הנ”ל. הנקרא טבור: מלכות דגופאועשיה דאבי”ע דהסת”ב, אשר עליה נאמר ורגליה יורדות מות. פירוש, שמתחת המלכות המסיימת להפרצוף בסיתום דאומ”צ שעד שם מתפשטת מלכות של ראש שנק’ פה של ראש, או עשיה דהסת”א שכחה מתגלה להדיא בסוד החושך המבדיל בין יום ליום בכח כסר מלכות, ובסוד לית אורחא דמלכא לאזדווגא בי לבר מהיכלא, ומתחתיה מתגלה סוד בחי”ד הנק’ מות (מקוה”נ), אכן בשורש אין כאן שום דין ואחיזה ואצ”ל מות,
אלא בסוד ב’ מלכיות: ואין מלכות נוגעת בחברתה כמלא נימא, אשר מלכות המסיימת הוא כח כתר מלכות ופה של ראש, שכחה יפה לסיים בטהרה (סיתום דאומ”צ). ומלכות שמתחתיה ה”ס מלכות דמלכות, ובחי”ד דהיינו מלכות הראויה להבדיל בין יום יום דאבי”ע דהסת”ב אשר בסופה נגלה סוד יורדות מות הנ”ל. ואע”פ שמלכות הזאת יכולה לטשטש מלכות העליונה המשתלשלת מכסר הנ”ל. ועכ”ז אינם נוגעות זו בזו אלא מושכים בזה אחר זה, כלומר לא בזמן אחד.
הפרש מעשיה דהסת”א לעשיה דהסת”ב: היוצא מהנ”ל שעיקר הכל הוא יצירה ועשיה שה”ס זו”נ, שיצירה ה”ס יום ועשיה ה”ס לילה. אכן הפרש גדול בין יצירה ועשיה דהסת”א, לי”ע דהסת”ב. כי י”ע דהסת”א להיותם בבבחי’ עגולים וראש אין שם אחיזה לקלי’.
הפרש ב’ שעשיה הזאת היא חושך ולא אור אלא רק בתכלית הטהרה, משא”כ עשיה דהסת”ב יש שם אחיזה לקלי’, ובטרם ההכאה מובנת בסוד ולילה כיום יאיר כחשכה כאורה, להיותה בבחי’ אור דיושר, ולישרים נאוה תהילה, שכאן נגלה כל תהילת העשיה בסו”ה ואת עלית על כולנה.
נובלות חכמה שלמעלה תורה, נובלות בינה שלמעלה שכינה: ובזה תבין (ע”ע שרשי כלים) סוד קו וצמצום, שבצמצום נגלה סוד מלכות עליונה הנ”ל (סיתום דאומ”צ) שה”ס תוקפו דפה דראש, וע”כ משם יצאו ע”ס דעגולים. ואח”כ ירד הקו (שה”ס וירד ה’ לראות את העיר והמגדל) ואז נגלה להם שפה התחתונה, כלומר פה דגופא שה”ס עשיה דהסת”ב מלכות דמלכות ששם נבלו ב’ השפתים זב”ז. אכן אין מלכות נוגעת בחברתה כנ”ל, וע”כ היתה השליטה לספא תתאה שצורתה היא שלא יבין איש את שפת רעהו, פי’, שפה ה”ס דעת חסר ע, שמקודם היה עם אחד ושפה אחת, דהייבו שפה עילאה תוקפו דסר מלכות המכונה מלכות דחכמה השלימה סיתום דאומ”ץ, משא”כ אחר ירידת הקו לראות נגלה תקפו דעשיה דהסת”ב מלכות דמלכות שפה תתאה, אשר לא יבין איש את דת רעהו, וע”כ אומה הרגה לאומה מחמת ריבוי הדתות וקנאת איש ברעהו כמ”ש שם באבן עזרא ובספורנו, שכן בלל ה’ את שפתם. אמנם בסוד השורש ודאי לא היו זה בפועל ממש אלא בסו”ה מה נעשה לאחותינו ביום שידובר בה, כי עתה עדיין בסוד ל”ה ול”ש, ושפה תתאה זאת ה”ס נובלות בינה שלמעלה שכינה, ושפה עילאה ה”ס תורה.
הזהרה ועונש:
ה”ס הסת”א והסת”ב, וז”ס שכל לאו שלא קדמו אזהרה אין מענישים עליו. שהוא, שאין שום מדרגה נגמרת בהסת”א שה”ס האזהרה אלא בהסת”ב ששם מתפרש העונשים להדיא.
האזהרה עץ הדעת: ותבינהו מסוד עצה”ד שמתחילה היה אזהרה כמו”ש ויצו ה’ אלקים על האדם לאמר מכל עץ הגן וכו’ כי ביום אכלך ממנו מות תמות, אמנם היה בסוד דל”ה ול”ש, אלא מצות השי”ת בסוד מעץ הדעת טו”ר (בסוד כחשכה כאורה) לא תאכל וכו’ שז”ס אזהרה הקודמת לעונש.
עיה”נ: קללת ה’, העונש: ואח”כ ששמע לקול אשתו שהיתה באמת מבחי”ב ומבחינה זו שלה היה לה היתר גמור, כי ע”כ לא צוה השי”ת לה ולא אסר לה עה”ד טו”ר מבחי”ב, אכן הנחש הטיל בה זוהמא דבחי”ד וע”כ נתקללו שלשתם “בהוי ושכיח”.

 

אבי”ע דקליפות

:

ג) מהם אבי”ע דקליפות.
כל הפרצופים שבג’ עולמות בי”ע דקליפות נתבאר לעיל בתשובה ב’ עש”ה. ובעולם אצילות דקליפה, אין בו רק ב’ פרצופים ז”א ונוקבא לבד. כי מג”ר דאצילות אינו נופל ח”ו כלום לקליפות. והטעם הוא, כי אין מציאות הקליפות אלא בחלל הפנוי, דהיינו מתחת הסיום של הקו דא”ס ב”ה, שהוא תחת המלכות המסיימת לכל הקדושה, והנה בצמצום א’ היה זה תחת רגלי א”ק העומדים על הנקודה דעוה”ז. אמנם בצמצום הב’ שעלתה מלכות המסיימת למקום בינה דגופא, שהוא בחינת החזה דפרצוף תנה”י דס”ג דא”ק, והופרס שם הפרסא המסיימת אל הקדושה, ויצאו ב”ש ת”ת ונהי”מ דפרצוף זה לבחינת חלל הפנוי (כנ”ל אות ג’) שהם נעשו למקום ג’ עולמות בי”ע, הנה אז תפסו הקליפות כל שיעור ג’ העולמות בי”ע, מפאת שנעמו בחינת חלל פנוי.
ונודע שסבת השבירה היתה, מכח הארת אור חדש דע”ב ס”ג, שחזר והוריד הה”ת מעינים שנעשה בצמצום ב’, וחזרה המלכות המסיימת לנקודה דעוה”ז, והמלכות המזדווגת למקום הפה. ונמצאים אח”פ שנפלו מע”ס דראש, חזרו ונתחברו אל הראש, ותנה”י שנפלו מהע”ס דגוף, לבחינת חלל הפנוי, חזרו ונתחברו אל הגוף של הז”ת דנקודים, ואז היו מתפשטים האורות דאצילות לבי”ע למקום הקליפות אמנם מטרם שנתפשטו נשברו ומתו, כי כח הפרסא התתקף עליהם, ונסתלק האור למקומו, והכלים נתערבו בהקליפות העומדים שם בכל בי”ע, כי שם מקומם כנ”ל. אמנם הכלים דאחורים של הג”ר לא מתו, כי אין מיתה אלא בחינת הנפילה לחלל הפנוי ששם הקליפות כנ”ל, ואח”פ שנפלו מג”ר, לא נפלו זולת למקום הז”ת דנקודים, שממעלה מפרסא. כי זה הכלל, שאין הכלים דאחורים נופלים, רק אל המדרגה התחתונה הסמוכה להם. ורק האחורים דגוף, שהמדרגה הסמוכה להם הוא מקום בי”ע נמצאו נופלים לקליפות, אבל לא הג”ר.
ומזה הטעם גם בירידה העולמות שע”י החטא דאדה”ר, לא ירדו מג”ר כלום להקליפות אלא רק שנתבטלו כל הכלים דאחורים שלהם, ונפלו למקום הגוף שהוא זו”ן. אלא רק הכלים של זו”ן דאצילות, אשר המדרגה התחתונה שלהם הוא מקום בי”ע, נמצאו הכלים דאחורים שלהם שנפלו לקליפות. ולפיכך, אין לבחינת אצילות דקליפות רק ב’ פרצופי זו”ן לבד. ובבריאה ד”פ: או”א וזו”ן. וביצירה ה”פ: א”א ואו”א וזו”ן. ובעשיה ו”פ עתיק וא”א ואו”א וזו”ן. (אות רס”ט).

 

אבי”ע הכוללים או אבי”ע דעשיה

:

הנה יש להבחין בין אבי”ע דאצילות הנ”ל אל אבי”ע הכוללים, כי באבי”ע דאצילות נחשב ג’ העולמות אצילות בריאה יצירה בבחי’ העליון, והתחתונים נבחנים בבחי’ עשיה לבד כמבואר לעיל, משא”כ באבי”ע הכוללים שייכים כל אבי”ע בבחי’ העליון ית’. ויהיה כאן הפירוש אשר האצילות נפעל על ידי הראיה בב’ אופנים, מתחילה ביצורה דהיינו בראש, ואח”כ בעשיה ממש. והמרחק רב ביניהם, כי היצורה יכולה להיות באחרים והמקבל עצמו אין צריך לכנוס בפעולה, משא”כ העשיה היא מוכרחת להתפעל בתוך המקבל עצמו ופעולות של האחרים אינם באים כלל בחשבון כאן, אמנם העליון עצמו הוא המצייר והוא העושה ברשות המקבל.

 

אבי”ע השתלשלות הפרצופין

:

קו וצמצום:
ונבאר שסוד הצמצום הוא במלכות עליונהי (חושך דבינה) תוקפו של כתר מלכות המכונה כאן שפה אחת וסוד הקו. אמנם ה”ס ההסתכלות וההכאה אשר בע”ס הראשונות דא”ק היתה בחי”ד, ונק’ כאן שפה תתאה שה”ס הע”ס דיושר עש”ה.
עגולים ויושר בראש: והנה נתבאר שב’ מלכיות שמשו בע”ס ראשונות דא”ק, ולפיכך יצאו ע”ס דעגולים וע”ס דיושר תיכף בהסת”א דא”ק לסוד הע”ס דראש, ואע”פ שאמרנו שפה של ראש הא”ס העגולים בלבד הנה זה אמור רק בשרשם בא”ס ב”ה, משא”כ לעת דמצום א’ וביאת הקו (שהוא במקוה”נ), ששם כבר ב’ המלכיות מעורים זב”ז, (שסוד הסיתום דאומ”צ סמוך ומעורה במקוה”נ). ולפיכך יצאו שם בסוד המלכות של ראש גם ע”ס דיושר. דאי לאו הכי לא היה שם שום זווג דהכאה, שהרי אין זווג דהכאה בעגולים אלא רק ביושר, בסוד וירד ה’ לראות, או וירא ה’ כי סר לראות, וכל זה לא יתכן שיהיה במלכות דעגולים, אשר אור העליון לא יתפשט שמה כלל מלמעלה למטה. לפיכך נתחברה עמה בחי’ שפה תתאה הנעתקת מבחי’ היושר ותוך דמקוה. (ומ”ש במקום אחר שבחי”ד משמשת בפה דראש בסוד מלכות דכתר, הכונה לאחר יציאת התוך דמקוה בסוד היושר שאז ירדה לחיבור בחי”ד כאמור. אמנם כן שבחי”ד נמצאת בראש אבל רק בבחי’ המתקה ולא בזווג דהכאה).
והנה נתבאר אבי”ע דהסת”א דגלגלתא דא”ק.
ועתה נבאר אבי”ע דהסת”ב:
כבר נתבאר במקום אחר, שבין הסת”א להסת”ב צריך להיות בחי’ או”ח היורד ומתפשט ממעלה למטה, ע”ד שהיה בתוך מקוה. והנה גם כאן בהכרח שהיה התפשטות מפה דראש דא”ק ולמטה. ואין להקשות, מאחר שכבר נגלה הבחי”ד איך אפשר שיתפשט האור למטה כמו בתוך מקוה, והענין הוא שיש כאן בחי’ המכונה פו”א. התפשטות א’ אחור, התפ”ב – פנים. ע”ד שנתבאר (ע”ע פו”א) שם בסוד עש”נ: שעולם או פרצוף עליון וקודם, מכונה אחורוההוה והתחתון עצמו בערך הקודם והעליון, מכונה פנימ, עש”ה. הנה גם כאן נבחן בחי’ אור חוזר היורד דתוך דמקוה, שנוהג וישנו ג”כ בפרצוף הזה, אלא בבחי’ אחור. והתפשטות א’ כלומר התפשטות הקודם שהיה במקוה, ששם ירדו ע”ס שלימות עד למלכות דמלכות ומילאו כל החלל כנודע, אמנם בבחי’ הוה, ופרצוף א”ק עצמו חסרו חב”ד,
שה”ס התפ”ב: שאור הכתר משמש בכלי דחכמה. כלומר אור דראש משמש בהתוך, וע”כ בערך א”ס ב”ה חסר ג”ר וחסר נה”י. ורת”ס דמקוה נבחן כאן בהתפ”ב חג”ת. ואומ”צ ומקוה”נ נה”י, באופן שהע”ס ז”ת, אין להם כאן רק ו”ק וחסר כח”ב, וע”כ אינו נחשב לבחיגת פרצוף הגלגלתא דא”ק, כלומר לתוך דבחי’ גלגלתא, כי לא כל הע”ס דראש דגלגלתא יכלו לירד, אלא רק חג”ת במקום חב”ד, ונה”י במקום חג”ת, וע”כ נחשב לפרנוף ע”ב בבחי’ פנים גלגלתא.
גוף דגלגלתא: באופן שלא יצאו הע”ס בשלימות רק בראש דגלגלתא, מכח שהמסך דבחי”ד נמצא למטה מהאורות, ואין העביות מגביה א”ע כמלא נימא, (ועוד דל”ה ול”ש) משא”כ מפה דראש ולמטה לבחי’ או”ח היורד מפה לטבור, בדמיון התוך דמקוה, היה זה אחור דגוף הגלגלתא הנמשך שם בבחי’ קודם ועליון כנ”ל, משא”כ בבחי’ הוה גוף גלגלתא דא”ק עצמו, נמצא אשר האור דכתר נעלם בפה דראש: ולא יצא כלל בגוף דגלגלתא, ויצא אור דראש בכלי דתוך, שאור כזה נק’ חג”ת. ויצא אור דתוך בכלי דנה”י, שאור כזה נק’ נה”י, כי הכל הולך אחר הכלי. ואור הכתר, לא יצא כלל בבחי’ הפנים דגוף גלגלתא. באופן, שלא יצא בהגלגלתא אלא הע”ס דראש וע”ס דאחור דתוך, ולבחי’ הפנים אין שם אלא ו”ק, וגם הם אינם נחשבים כלל לבחי’ גלגלתא, אלא אל ראש דפרצוף דע”ב.
והבן כאן שאין הכונה לומר שאו”ח היורד מפה דראש ולמטה נק’ ראש, שזהו לא יתכן כלל וכלל, כי או”ח היורד ה”ס אור נקבה שמקבלת ואינה משפעת, וא”כ איך יתכן לכבותו ראש דע”ב, אלא הכונה על זווג דהכאה המתגלה בסופו, כי אחר שנתפשטו בחי’ או”ח היורד בסוד ו”ק דהיינו חג”ת נה”י כנ”ל, אז נגלה המסך דמלכות המלכות, אשר אור ההסתכלות הכה בו והעלה או”ח ממטה למעלה (ע”ד שהיה בתוך דמקוה במקום כל”א), שמסך זה מכונה הסת”ב כלפי גלגלתא לסיבת התפשטות הע”ס דיושר ממעלה למטה באחור, והתפשטות ו”ק ממעלה למטה בפנים, שזהו עושה התוך דגלגלתא. וע”כ אם נעשה שוב הסתכלות הרי זה אצלו הסת”ב ודאי, משא”כ כלפי ע”ב שה”ס בחי”ג דמסך היוצאת כאן הסת”ב דגלגלתא בפעם ראשונה ע”כ נחשב ו להסת”א וראש.
הסת”ב דגלגלתא: הסת”א דע”ב: ,הבן היתב דאע”פ שבגוף דגלגלתא ממעלה למטה לא ירד אלא בחי”ג, ובחי”ד נעלמת בראש, רע”כ יצאו שם חג”ת נה”י כנ”ל, מים עיקר הדיוק הוא שלא היה שם מסך בבחי”ג, אלא להיפך שנתפשטו ביושר כמו בתוך דמקוה וזהו יחשב רק לגלגלתא לגופו עצמו. ומה שאמרנו שה”ס ראש דע”ב, הכונה לאחר שנעשה המסך על בחי”ג שהיתה מקודם נקיה לגמרי, כי בפה דראש ששמשה הבחי”ד אינה פוגמת את בחי”ג העליון ממנה כלל וכלל כנ”ל, באופן שבחי”ג השלימה הוא שייך לגלגלתא לגופו, ובחי”ג עם מסך זהו שנק’ הסת”ב כלפי גלגלתא, (שכבר היה לו הסת”א בבחי”ד) והסת”א כלפי פרצוף ע”ב. ואפשר משום כן לומר שאותה בחי’ ו”ק ראו”ח היורד על בחי”ג השלימה מטרם הסת”ב, הוא הנקרא התסשטות א’, כלמר התפשטות מבלי הכאה שבו כלול ג”כ ע”ס שלימות מאו”ח היורד בבחי’ אחור ועליון וקודם כנ”ל.
וסוד התפשטות ב’: ה”ס ההתפשטות האחרון שנגלה אליו המסך באותו הבחי”ג לזווג דהכאה.
והנה נתבאר היסב גוף גלגלתא וראש דע”ב, ועתה נבאר גוף דע”ב וראש דס”ג.
ראש הס”ג: והנה אחר שיצא ראש ע”ב והעלה או”ח ממטה למעלה בהמסך דבחי”ג, הנה בהכרח מתחיל ג”כ אותו האו”ח לירד ממעלה למטה לבחי’ תוך. והנה כאן כמו בגוף דגלגלתא נשאר אור הכתר בפה דראש ויצא אור דתוך בכלי דראש, שהחב”ד רת”ס דמקוה קבלו משום זה לבחי’ חג”ת, ואור דסוף (שה”ס כל”א ומילואו) בכלי דתוך וקבלו לבחי’ נה”י, וכלים דסוף חשכים בלי אור. ואח”כ נעשה הכאה על מסך דבחי”ב ויצא ראש הס”ג.
כתר נשאר בפה: וצויך שתבחין סוד הכתר דגלגלתא שה”ס בחי”ג ולמעלה שנשארו בשלימות בע”ס דראש, כי אינם מקבלים עביות דבחי”ד להיותה למטה מהם, וע”כ כשנאמר שכתר דגוף דגלגלתא נשאר בפה שלו, הכונה על כתר דבחי”ג ולמעלה. ועד”ז הכתר דפרזוף ע”ב, אשר גם הבחי”ג נתעבה אצלו לפה דראשו, הנה רק בחי”ב נשארה נקיה, וע”כ מבחי”ב ולמעלה הוא הכתר שלו. ועד”ז הכתר דס”ג ה”ס מבחי”א ולמעלה, שהרי בחי”ב נתעבה להיות פה דראשו, ונמצא שגם כתר דבחי”א נשאר בפה דראש ס”ג. ובגופא דס”ג ירדו בסוד או”ח היורד להתלבשות התוך, רק ו”ק אמתיים דכל הבחינות.
וז”ס אשר זו”ן יוצאים מהבינה: כי בגופא דגלגלתא שרק הבחי”ד נתעבה, נמצא שם רק ו”ק דבחי”ד בסוד הירידה להתלבשות התוך. אמנם עדיין יש ע”ס שלימות מג’ הבחי’ הקודמים לבחי”ד, ובגופא דע”ב כבר ירדו שם ב’ בחי’ ו”ק חסרי ג”ר שהם ו”ק דבחי”ד וו”ק דבחי”ג. ובגופא דס”ג כבר ירד שם ג’ בחי’ ו”ק שהם: ו”ק דבחי”ד ו”ק דבחי”ג ו”ק דבחי”ב.
וסוד הכתרים הנעלמים בפה דגע”ס בעת הסת”ב דכל אחד, נמצא שבסוד הסת”ב דגלגלתא נעלם גם ג”ר דבחי”ג, ובהסת”ב דע”ב נעלם גם ג”ר דבחי”ב, ובהסת”ב דס”ג נעלם גם הג”ר דבחי”א, ויצאו זו”ן חסרי ג”ר מכל הד’ בחי’.

 

אבן שתיה

:

עי’ נסכת סוכה נג. כשכרה דוד שתין קפא תהומא ובעא למשטפא עלמא וכו’ כתב שם ושדי לתהומא וכו’. פי’, כי שתין ה”ס יסוד לביהמ”ק ובסו”ה באר חפרוה שרים כרוה נדיבי עם, כי חפירה ה”ס אחורים דאו”א שנפלו בזמן שבירת הכלים והמלכים נעשו לשרים. (כמ”ש בע”ח שי”א פ”ז עש”ה) וכריה הוא מכח בחי”ד בלחודוי, ומתחילה כשהתחיל דוד לתקן את בחי’ יסוד (דנוק’) דביהמ”ק, הנה גילה התהום דבחי”ד שדיניו קשים מאד שבכחו להחריב את העולם כנודע, שז”ס סליק תהומא עד למעלה, ואז צריכין לח”רן המתהפך לגרון (ע”ע גרון) שה”ס בקיעת המדרגה ויציאת הבינה לבר מראש.
ודע, אשר הבינה ה”ס שם דכתב דוד, ואח”כ כשהטיל אותו למים גרם ליציאת בינה לבר מראש לסוד ח”רן שבגרון, וז”ס מחיקת השם כדי להטיל שלמא בעלמא דיליף מסוטה. וע”י מחיקת השם נמשך ונתגלה אבן השתיה שה”ס יום ו’ המכין לשבת בסוד, אבן שת י”ה, כי אח”כ הוברר בסוד אנקת”ם, והאי אבנא גרם לג”ר דאו”א שה”ס י”ה שיופיעו בזו”ן, וע”כ נבנה על האבן הזה כל ביהמ”ק וכל כליו וכו’ והבן היטב.

 

אבנים

:

ד) אבנים:
בעת הלידה, כשאו”א מתמעטים לבחינת כלים אמצעים דהיינו לבחי”א, ומסתלקים הג”ר, ונשארים בנפש רוח, שאז מסתלקים אורות דנפש מנה”י ועולים בחג”ת, ואור הרוח עולה בחב”ד, הנה נבחנים נה”י משום זה לאבנים, משום שנשארו כלים ריקים בלי אורות. (א’ ק”ל אות ח’).

 

אבר פרצוף

:

פרצוף נבחן לרמ”ח אברים, שכל אבר נמשך משורש מיוחד, כמו אברי הידים שנמשכים מגופים מאו”מ, ואברי רגלים שהמה מבכי’ גופיו דישסו”ת וכדומה.

 

אבר, אברים

:

א) אבר, אברים (ח”ג פ”ח אות א’) :
הם הכלים של הספירות דגוף, דהיינו הנאצלים מהמסך דפה דראש ולמטה.

 

אברהם אחות

:

נמשך מסו”ה אמור לחכמה אחותי את, פי’ לא כמו אשתו שמותרת לו בסוד בן פרצי, אמנם אסורה לכל העולם כולו, אלא כמו אחותו שהיא מותרת לכל העולם כולו למי שירצה, ובזה תבין סו”ה אמרי נא אחותי את וכו’ וחיתה נפשי בגללך, כי אין שום חפץ להשחורים זולת היפת תואר בסו”ה אשא בנפי שחר, וע”כ ירא אברם פן יהרגוהו, שה”ס אב רם אב האמונה, ואז יהי’ חורבן העולמות ח”ו, וע”כ התיר אותה להם כדי שיבינו שהיפת תואר זו היא אחות לאב האמונה, ואחר שיתודעו ביפיה ויחיו אותה בכל מאדם, ודאי שיהיו מוכרחים ג”כ להחיות בזכותה גם את אחיה אברם אב האמונה, וז”ס ותקח האשה בית פרעה, ואח”כ פה רעה של מלכם (ע”ע עין הרע) אמנם העיניס שלטו בה והללוהו עד פה רעה ,אמנם הפה רעה דהיינו מלכם לא יכול לנגוע בה, כי נתנגע בנגעים והעונג נהפך לנגע אליו עד שמוכרח להחזירה לאב האמונה משום שאשתו היא, אבל התיקון הנרצה עלה יפה מאד, כמו”ש וחיתה נפשי בגללך, כי ולאברם היטיב בעבודה וכו’ והבן, שכ”ז נמשך מהסיתום הגדול שמתחת אומ”צ עד מקוה”נ ששם השיבה אל אברם במתנות מרובות.

 

אברים

:

א) אברים:
עי’ לקמן בתשובה ל”ט (נשירת אברים).

 

אדה”ר מקודם החטא

:

כא) מהו אדה”ר מקודם החטא.
מקודם החטא היה לו בחינת נר”ן דאצילות, שהיה תופס קומת ג’ העולמות בי”ע, שכבר נעשו אז נר”ן דאצילות. ולאחר החטא נתמעט בשנים: א’ שירד למטה מפרסא דאצילות עם בי”ע. וב’ כי לא נשארו לו מהם רק מאה נפשות, מי’ פרצופי בי”ע. כנ”ל בתשובה כ’ <אדה”ר נתמעט למאה אמה>. (א’ תתקנ”ז ד”ה וזה).

 

אדה”ר נתמעט למאה אמה

:

כ) מהו אדה”ר נתמעט למאה אמה.
מקודם החטא, היה אדה”ר תופס כל ג’ העולמות בי”ע, שעלו ונעשו לבחינת ישסו”ת וזו”ן דאצילות. ואחר החטא נפגמו העולמות, וירדו למטה מפרסא דאצילות. וכל אברי הנשמה של אדה”ר נשרו ממנו, ונשארו בו רק מאה כתרים מעשרה פרצופי בי”ע. שהם: זו”ן דבריאה, ואו”א וזו”ן דיצירה, ואו”א וזו”ן דעשיה. והם מכונים מאה אמה. (אות קי”ג).

 

אדם קדמון

:

א) אדם קדמון (ח”ב פ”א או”פ ת’) :
הוא עולם הראשון המקבל מא”ס ב”ה, ונקרא ג”כ קו אחד, שנמשך תיכף אחר הצמצום מא”ס ב”ה עד סמוך לעוה”ז. השם של אדם, מיוחס רק על ספירות דיושר, שבעולם הראשון, שהוא אור הרוח, שפירושו אור השפעה, ולא על ספירות דעגולים שבו, שאין בהם אלא אור נפש בלבד, שפירושו אור של קבלה לעצמם, בלי יכולת להשפיע לזולתם. והוא השורש, לבחינת אדם שבעוה”ז.

 

אדנ”י: אדון

:

תבינהו עם מ”ש ז”ל לא כשאני נכתב אני נקרא וכו’, כי בכתב בשם הויה שה”ס שם העצם. ואין הפי’ כמו בחכמת הדקדוק, אשר שם העצם הוא למשל ראובן ושם התואר הוא אשיך וכדומה, אלא יש כאן עמקות יתירה, כי הגם שבעצמותו מת’ לית מחשבה תפיסה אלא בהארותיו מת’ כנודע, עם כל זה באמת אין הפרש בין עצמותו להארתו אלא גם בהארתו לית מחשבה תפיסה, אכן במידת כל יכולתו מת’ נותן לנביאים ואנשי השם את הארתו מת’ להשגה. אשר דבר זה הוא למעלה מהבריאה ומדרך הטבע, כי ע”פ דרך הטבע של הבריאה לית מחשבה תפיסה גם בהארותיו ית’.
ולפיכך אנו מבחינים בהארתו יתברך ב’ בחי’:
הא’ הוא עצם האור כמו שהוא לעצמו בטרם שבא בהשגה להמשיגים הוא הנק’ בשם הוי”ה, דהיינו עצם האור, וע”כ מכונה שם העצם. וה”ס תורה שבכתב, כלומר כמו שיוצאת מלפניו ית’ בטרם שבאה להשגת המקבלה.
ובחי’ הב’, היא השגת האור, שה”ס שם אדני וה”ס תורה שבעל פה, כלומר אחר שבאה לכלל קריאה והשגה אל המקבלים, וז”ס יושבי על כסא מדין, וז”ס שהצדיקים ניזונים במדת הדין והבן, וע”כ נק’ הבינה אדון על כל הארץ והבן, בסו”ה יראה כל זכורך את פני האדון הויה.

 

אהי”ה דאלפין

:

א) אהי”ה דאלפין:
או”א עלאין הם הוי”ה אהי”ה. וכשאמא עלאה בלבדה נבחנת בה”פ שלה, הכתר שלה הוא בחינת אהיה פשוטה בלי מילוי, וחו”ב שהם י”ה שבה, הם ב’ אהי”ה במילוי יודין . וז”א שבה הוא אהי”ה במילוי אלפין. ונוקבא דז”א שבה, היא אהי”ה במילוי ההין. ונודע שה”פ אלו דאמא עלאה הם מתלבשים זב”ז, כמו ה”פ הכוללים דאצילות, שג’ הפרצופים הראשונים כתר וחו”ב שבה, הם עד החזה, וזו”ן שבה הם מחזה ולמטה.
ונודע שסוד מילוי יודין מורה לצמצום א’, ומילוי אלפין מורה לצמצום ב’. ולפיכך, עד החזה שבה, שהיא מקבלת מבחינה שכנגדה בא”ק, מלמעלה מטבור שלו, שעדיין אין שם שום התחלה לצמצום ב’, נבחנים לב’ אהי”ה דחו”ב שהם במילוי יודין. אבל מחזה ולמטה שמקבלת מבחינה שכנגדה בא”ק, מלמטה מטבור, שכבר הושרש שם צמצום הב’, ע”כ נבחן המילוי דאהי”ה שהיא במילוי אלפין. וז”ס שמילוי אלפין דאהי”ה היא בגימטריא צ”ל, כי הה”ת עושה צל על ה”ר מפאת התחברותן זב”ז. (אות קל”א).

 

אהיה דיודין דאלפין ודההין

:

טז) אהיה דיודין דאלפין ודההין:
קומת אמא עלאה נחלקת לרת”ס: חב”ד, חג”ת, נה”י. ואהיה במילוי יודין בי”ה שלה, שהם חב”ד, בהיותה מקבלת מבחינה שכנגדה בס”ג דא”ק שמטבור ולמעלה, ששם עוד לא הושרש צמצום הב’, שהוא בחינת אלפין. ואהי”ה דאלפין הוא בחג”ת שלה, המקבלת מבחי’ שכנגדה מלמטה מטבור דא”ק, ששם כבר הושרש צמצום הב’, וע”כ המילואים באלפין. כנ”ל דף תס”ג תשובה א’ (א’ שבואו דס”ג). ואהיה דההין הם בנה”י שלה, שהם בחינת אחורים, שמילואם בההין. (א’ ק”ס אות ק”ה א’ קס”ב אות קי”א).

 

אהרון

:

הוא מלשון הרהור, והוא קודם וגורם למשה , (ע”ע משה) והוא בבחי’ אתערותא דלתתא הקודמת לאתערותא דלעילא הנק’ משה, ולפיכך נק’ משה בשם שושבינא דמלכא, ואהרן בשם שוסבינא דמטרוניתא, אכן שניהם שוים בנבואה, כי שפתי כהן ישמרו דעת כי מלאך ה’ צבאות הוא, (ע”ע מלאך) וע”כ אהרן ובגיו מקריבי כל הקרבנות שבעולם, והוא משום שלום, ובידיו סוד ברכה המשולשת, וז”ס קבורתו בהר ההר, כי עליה הכפולה הזה פסקה לכל הרהוריו, ולא היה ראוי עוד לכפר על הרהורי בני ישראל ולפיכך מת, וזסו”ה יען אשר לא האמנתם בי להקדישיני לעיני בני ישראל, לעיני בדיוק, שאין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות, והיה זה מפני שפסק כחו כנ”ל.

 

או”א

:

הם חו”ב דכל בחי’ ובחי’ מהמציאות, שמהרי בכל אחד מהם יש ע”ס כח”ב זו”ן. אלא צריך להבין בשינוי שם מחו”ב לאו”א, שהם אותו חלק חו”ב דהבחיבה שאינו משמש לצרכיו עצמו אלא לצורך בנים, באופן שחו”ב דכל בחינה נבחנים לב’: הא’ מה שמשמש בשביל צרכי קיומה דהבחי’ עצמה והם נק’ חו”ב סתם, והב’ מה שמשמש להולדת בנים ולגידול הבנים והם מכונים בשביל זה או”א.
או”א וחו”ב דכל הבחי’ דצח”ם שבאבי”ע:
וענין זה מובן בכל הדצח”מ, כי ענין זכר נקבה והולדה נמצאים בכל בחי’ ובחי’ מהדצח”מ שבד’ עולמות אבי”ע, כי אפי’ בדומם תמצא זו”נ במלאכת החמיא ובעלקטרי ותולדותיהם, וגם בהם נבחן שחיותם וקיומם עצמם הוא חו”ב שבע”ס, ומה שמולידים ומקיימים תולדותיהן נק’ או”א,

 

או”א הפנימיים

:

ה”ס או”א’ דכתר, כלומר דפרצוף נלגלתא בעולם הנקודים שהיו באים בכל עת אל הקדש, פי’ בכל הכ”ח עתים, כי יש י”ד עתים לטובה וי”ד עתים לרעה ככתוב בקהלת, והמה היו יודעים ליחד טוב ורע באחד. אכן בעולם התיקון נתייסד תחילת הכל הגניזה דאו”א אלו, ועל כן נאמר לכהן גדול ואל יבוא בכל עת אל הקדש, והבן.

 

או”ח היורד

:

ה”ס הניצוצין הנופלים מהפרצוף ולמטה בסוד אודנין דהוי ליה חתכין ממנו, וה”ס יעקב יעקב שדש בעקביו, וגם זה אינו הסתלקות אלא בהיפוך התלבשות הוא, דכן מלביש הוא לאור העליון המתפשט בתוכו, בסו”ה אם אסק שמים שם אתה ואציעה שאול הנך אשא כנפי שחר וכו’ (ע”ע ו”ק).

 

או”ח היורד (אור חוזר היורד)

:

א) או”ח היורד (ח”ד פ”ד סעיף ל”ב):
בשעת הזדככות המסך מבחינה לבחינה, למשל, מבחי”ד לבחי”ג שנעשה הזווג דהכאה בבחי”ג, הנה אז יורדת הארת הזווג מבחי”ג תוך הבחי”ד הריקנית מאורה, והארה זו מכונה, בשם “או”ח היורד”.

 

או”ח העולה

:

ה”ס משה משה, וה”ס הראש. כי אין זה הסתלקות, אלא אדרבא התלבשות היא, כי עולה ומלביש לעליון דע”כ אמר הנני, וה”ס טעמים.

 

או”י או”ח

:

(ע”ע זווג ע”ע עשר ולא תשע) יבואר בסו”ה רם ה’ ושפל יראה, אשר מתוך רוממותו ית’ דלית מחשבה תפיסא ביה כלל, ולאו דוקא בעצמותו ית’, אלא הוא הדין בהארותיו ובכל הנמשך הימנו ית’, אין בהם תפיסה של משהו מן המשהו לתחתונים ממנו, כי מאד גבהו מחשבותיו ממחשבותינו ודרכיו מדרכינו.
אכן בכל יכולתו ית’ המציא תחבולה שדרכה תופיע מציאות תפיסה לתחתונים עכ”פ בהארותיו, ותחבולה הזאת היא הנקראת בלשון חכמים חושך בסו”ה ובורא חשך, מלשון בוא וראה חשך. כלומר, מניעת האור וחולשת אחיזתנו בו המובן לנו כמו חושך, היא הסיבה הנאמנה לתפיסת האור, וז”ס כיתרון האור מן החושך, כלומר כל תפיסתנו באור הוא מתוך החושך, כי החושך כלפי האור הוא כמו פתילה בנר, כי האור נאחז בחושך כמו בפתילה, וזהו שנקרא אצלנו בשם מסך כי מסך וחושך פעולתם אחת, כלומר שמפסיקין על הראיה והאור.
וכשאנו מדברים מבחי’ החומר אנו מבנים אותם בשם אור וחושך, וכשאנו מדברים מבחי’ צורתם אנו מכנים אותם בשם ספירות ומסך ביחס הכלים, ובשם אור ישר ואור חוזר ביחס האורות המתגלים בתוכם, אשר אור העליון ביחסו עצמו נבחן לאור ישר, ואור העליון ביחס התגלותו מתוך החשך נבחן לאור חוזר. (ואור דחסדים מופיע לפעמים בלי אמצעות החושך, אמנם אינו חשוב כ”כ ועיקר היתרון הוא אור דג”ר, וזסוי”ה כיתרון האור מן החושך, דהיינו הג”ר שבאור, והבן).
מסך מלא : מם סמך כף עם ר’ עולה כמספר שר וז”ס שרים רדפוני חנם ומדברך פחד לבי, וז”ס שם שרי או שרה אשת אברהם (ע”ע מסך).
ד’ בחי’ שבמסך : הי בחינות יש בחושך והמסך הזה על דרכי הזדככותו, (ע”ע הזדככות) ב’ בחי’ מסוד צלצלי שמע שהם צל דבחי’ א’ וצל דבחי”ב, אכן שניהם מכסים ועושים צל על אור דחסדים בלבד, וההפרש שבהם הוא כי צל דבחי”ב מחשיך גם על ג”ר הכלול בבחי”ב, וצל דבחי”א מחשיך רק על אור דו”ק בלבד. וב’ הצללים דבחי”ד ובחי”ג נק’ צלצלי תרועה שהמה מחשיכים על אור העצמות בלבד, אלא שבחי”ד ה”ס השכל הנעלם מכל רעיון, ובחי”ג ה”ס היולי דחוכמתא. או בחי”ד ה”ס מי דלא קיימא לשאלא, ובחי”ג ה”ס מי דקיימא לשאלא.
והזדככות עד לשורש, פירושו שהתחתון חלש מאד ואינו מרגיש שום צל.
וז”ס הבדיקה בליל הושענה רבה, אם אינו רואה את הצל שלו סימן הוא שלא יחיה, והיינו כנ”ל, כי כל החיות הוא נמשך מהמסך והצל.

 

או”מ העצמי דז”א

:

ו) מהו או”מ העצמי דז”א.
המקיף דבחינה הרביעית דמוחין, דז”א, שהוא המקיף העומד בנה”י דאו”א, שהם ישסו”ת, נבחן למקיף העיקרי דז”א. אבל המקיף דאו”א עצמם, שהוא בחינה השניה, נבחן רק למקיף שורשי, דהיינו מקיף דמקיף, כי הוא בחי’ עלי עליון ואין הפרצוף מקבל אלא מן העליון שלו. עי’ להלן בתשובה מ”ב <מהן ו’ בחינות במוחין דז”א>. (אות קכ”ב. ואות קל”ב).

 

או”מ השורשי דנוקבא

:

ז) מהו או”מ השורשי דנוקבא.
בחינת הקשר דתפילין של ראש דז”א, הוא המקיף השורשי דנוקבא. דהיינו בחינת מקיף דמקיף, כנ”ל בתשובה ו’ בז”א. אמנם מקיף העצמי דנוקבא, היא בחינת המקיף שע”ג הנה”י דז”א, שהיא בחינה הרביעית דמוחין דנוק’. משא”כ הקשר של תפילין דז”א, הוא בחינה השניה דמוחין דנוקבא. עי’ תשובה מ”ג <מהן ו’ בחינות במוחין דנוקבא>. (אות קס”ג).

 

או”מ תחת רגלי יושר א”ק

:

ד) מהו או”מ תחת רגלי יושר א”ק.
הקו דא”ס ב”ה בצמצום א’, נסתיים על נקודה דעוה”ז, כי שמה בחי”ד שלא תוכל לקבל מאורו יתברך מפאת הצמצום שנעשה עליה, וע”כ נסתיים שם הקו. ושם נסתיימו רגלי א”ק המלביש על קו א”ס ב”ה. וכמו שסופו של יושר הוא בנקודה האמצעית, שהיא מעל הנקודה דעוה”ז, כן סופם של המקיפים דעגולים הוא בהנקודה דעוה”ז, אלא שאין ענין מעלה מטה נוהג בעגולים וע”כ סופם הוא מרכזם. כלומר, שבחינת חלל הפנוי של העגולים היא בנקודה המרכזית שלהם, שהיא הנקודה דעוה”ז. ונמצא, שעיגול האחרון של המקיפים הוא המקיף ביותר סמיכות אל הנקודה דעוה”ז, ואל תחת רגלין דא”ק. ועיגול זה האחרון של המקיפים, נקרא בשם “או”מ שמתחת רגלי היושר דא”ק”. כי אחר העיגול זה האחרון, כבר נסתיים כל האור, של המקיפים, כי הוא מקיף מקום החלל הפנוי, שהיא הנקודה דעוה”ז, שעליה מסתיימים ג”כ רגלי א”ק, ונמצא שהוא מקיף גם את סיום רגלין דא”ק. (אות ג’).

 

או”פ שיצא ונעשה לאו”מ

:

ח) מהו או”פ שיצא ונעשה לאו”מ.
היינו הג”ר של הע”ב המגולה, שהוא נתלבש בהמוחין בעת יציאתם בג”ר דא”א המלבישים לג”ר דעתיק, אשר לעת לידת המוחין המה מתלבשים במל”ץ, והג”ר מתכסים ב ם ‘ דצל”ם, שע”כ יוצאים הג”ר דע”ב המגולה לחוץ בסוד מקיף חוזר, כנודע, ולבושיהם יוצאים לחוץ בבחינת שערות רישא ודיקנא. ולפיכך נבחנים השערות והתפילין, שהיו פעם בבחינת אור פנימי, דהיינו במקום יציאתם, כנ”ל, אלא לעת לידת המוחין מכח התלבשותם במל”צ, יצאו מהמוחין ונעשו לאורות מקיפים. (אות ר”ד).

 

אודם

:

א) אודם:
האודם ה”ס ה”ג שביסוד אמא. עי’ תשובה נ”ה (טפה). (תשפ”ז אות פ”ב)

 

אודם שבהולד

:

ה) אודם שבהולד:
בחינת העביות שבכלים, שעליה נעשה הזווג עם אור העליון, נקראת בשם אודם, דהיינו הה”ג דאמא הממותקים במדת הרחמים, בסוד עלית ה”ת לעינים. כנודע.
ולעת עיבור דז”א, הנה ע”י אבא נעשה הלובן שבו, כי ע”י ל”ב נה”ח שלו, הוריד ל”ב המלכיות שבו הבלתי ממותקים, לבי”ע, ובירר ממ”ן דז”א רק רפ”ח ניצוצין. והם נבחנים לבחי’ לובן בלבד, משום שאין שם בחינת עביות כלום, כי נפרדו ממנו וירדו לבי”ע. ואז האירה בו אמא בחינת ה”ג שלה, שע”י זה השיג ז”א ל”ב מלכיות חדשות, הממותקות במדת הרחמים כנודע. הרי שכל בחינת העביות שבז”א, השיג מאמא דהיינו כל בחי’ האודם שבו. (א’ קל”ג אות כ”א).

 

אויר

:

ב) אויר:
אויר, פירושו: אור הרוח, דהיינו אור חסדים כנודע. ואוירא דכיא, פירושו: אור חסדים דג”ר דבינה, אשר אע”פ שהיא חסדים, מ”מ נחשבת לג”ר גמורים כמו אור חכמה. ואויר סתם, פירושו: ו”ק בלי ג”ר, כלומר, שכבר הם צריכים להארת חכמה, להיותם מבחינת ז”ת דבינה או ז”א, ובלי זה נחשבים כגוף בלי ראש. (אות קכ”ו.)

 

אויר ריקני

:

ז) אויר ריקני (תע”ס ח”א או”פ פ”א ה’):
הוא אור דחסדים בטרם שמלביש על אור דחכמה

 

אוירא דכיא

:

ב) אוירא דכיא:
הוא בחינת רוחא קדמאה. עי’ תשובה צ”ח (רוחא דשדי בגווה) (תשמ”ז אות כ’)

 

אוירא דכיא

:

א) אוירא דכיא:
חסד דעתיק המלובש בג”ר דגלגלתא נקרא אוירא דכיא. והוא להיות הגלגלתא מתוקנת בבחינת עזקא שהוא ם’ דצל”ם, אין שום כח מסך וצמצום יכול לשלוט עליה, ע”כ נקראת דכיא, שפירושו נקיה מכל צמצום. ובהיותה בבחינת חסדים, על כן נקראת אוירא, כי אויר פירושו, אור הרוח, שהוא חסדים. עיין תשובה ס”ט <סגול>. (א’ שכ”א אות ס”ב).

 

אוירא שעל מו”ס

:

ב) אוירא שעל מו”ס:
מתוך שהגלגלתא נתקנה בבחינת עזקא, דהיינו בחסדים מכוסים דג”ר דבינה, ע”כ אין כח המסך שבפה דעתיק שולט עליה, רק מז”ת שלה ולמטה שהם בחינת ישסו”ת הצריכים להארת חכמה בשביל זו”ן. ולפיכך נתחלקו ויצאו הז”ת האלו מבחינת הגלגלתא וירדו למדרגת מו”ס, והם נקראים מו”ס עלאה שבגו גלגלתא, או אוירא דיתבא על מו”ס. כי ירדו למדרגת מו”ס, אמנם ג”ר דגלגלתא נקראו אוירא דכיא, כי עליהם אין כח המסך שורה כלל, ונקיים מכח צמצום. כנ”ל בתשובה א’ <אוירא דכיא>. (דף אלף ש”י אות ל”ה).

 

אור

:

א) אור (תע”ס ח”א הסת”פ אות י”ח):
היינו כל המקובל בעולמות בבחינת “יש מיש”, שזהו כולל הכל, חוץ מחומר הכלים. עי’ אות ב’ ואות כ”ד.

 

אור אצילות

:

ה) מהו אור אצילות.
אור אצילות, פירושו אור החכמה, כי כח”ב זו”ן, מוכנים א”ק ואבי”ע, ואע”פ שיש גם בינה וזו”ן באצילות שאין בהם אור החכמה, עכ”ז, אין בהם מסך מפסיק על אור החכמה, והם ראוים לעלות ולהלביש את החכמה. משא”כ בעולם הבריאה, יש מסך מפסיק על אור החכמה, ואין בהם אלא קומת ס”ג בבחינת חסדים מכוסים ונפרדים מאור החכמה. ולפיכך הם נקראים אור של תולדה, ובריאה חדשה, כי החסדים שבהם נפרדו מחכמה, שלא היה כזה באצילות. ונבחן, שבעת שאור האצילות יורד אל הבריאה, הוא יורד דרך מסך שיש בין האצילות לבריאה, והמסך הזה מפריד החכמה שבו ומשאירו באצילות ומעביר רק חסדים מופרשים מחכמה (אות ל”ד ל”ו).

 

אור בריאה

:

ו) מהו אור בריאה.
אור בריאה הוא בחינת חסדים מופרשים מחכמה, וע”כ הם מכונים בריאה חדשה, ואור שאינו אור עצמות רק אור של תולדה. (שם) עי’ תשובה ה’ <אור אצילות>

 

אור דחסדים

:

ו) אור דחסדים (תע”ס ח”א או”פ פ”א ה’):
הוא אור מלביש על אור החכמה ונמשך לנאצל עם התגברות א’.

 

אור דק וחלש

:

א) אור דק וחלש ( דף שי ” ג אות כ ” ט ובאו ” פ שם ):
קומת האור היוצא על מסך מעביות דבחי ” א , מכונה אור דק וחלש , משום שאינו ממשיך כלום מבחינת ג ” ר .

 

אור הבא דרך חזרה

:

ג) אור הבא דרך חזרה (ח”ד פ”ג סעיף ב’) :
ד’ הקומות: הכמה, בינה, ז”א, ומלכות, היוצאות על ידי זווג, שבזמן הזדככות, נקרא “אור הבא דרך חזרה”. והוא מטעם, שהאורות הולכים אז ומסתלקים, והזווגים שנעשים, הם רק מטעם שהאור העליון אינו פוסק מלהאיר אפילו רגע, לכן נמצא מזדווג עם המסך, במדרגות שהוא בא בדרך זיכוכו. וע”כ אינם נבחנים לאורות רחמים שנקרא או”י, אלא לבחינת דין, שנקרא או”ח.

 

אור הבא דרך שערות

:

ב) מהו אור הבא דרך שערות.
כבר נתבאר לעיל שבחינת השערות, הם מ”ן דמלכות דצמצום א’, להיותם מבחינת קומת א”א, שיצאה ברדל”א, ששם משמשת המלכות דצמצום א’, שהם בחינת האו”ח שהיו מלבישים שם לע”ס דאו”י, שלעת ירידת המוחין לא”א, נתתקן אז הפה דרדל”א במלכות דצמצום ב’, שמכחה נתלבשו המוחין במל”צ, ובינה יצאה לחוץ מראש דא”א, וג”ר דמוחין ההם, נסתלקו בסוד מקיף חוזר, והלבושים של המקיף הזה, יצאו לחוץ בסוד מותרי מוחא ונעשו לשערות רישא ודיקנא. ולפיכך נעשו השערות למקיפים לאו”א, שהם בחינת בינה שיצאה לחוץ מא”א, דהיינו הגרון שהוא הכתר שלהם. כי אין בינה חוזרת לראש דא”א להיות חכמה, זולת בחזרת השערות שמה, שהם בחינת המ”ן דמלכות דצמצום א’, אשר על ידיה חוזרת הבינה לחכמה, כי אז יורדת הה”ת מעינים, שהיא הוציאה את הבינה לחוץ, ונעשה הזווג על ה”ת שבמקום הפה, שהוא בחינת המלכות דצמצום א’, הכלולה בשערות אלו.
ולפיכך, נבחן שאי אפשר לאו”א שישיגו קומת ע”ב, זולת ע”י המזלין, שהם כללות השערות דיקנא, כי קומת ע”ב דאו”א היא ע”י בינה דא”א ששבה להיות חכמה, והיא אינה חוזרת אלא ע”י המ”ן דשערות, שהם המזלין. ומכאן נתחלקו ב’ מיני חכמות באצילות. א’ היא חכמה דא”א עצמו שבראשו שנקראת חכמה סתימאה, והיא בחינת חכמה דאו”י האמיתי. וחכמה ב’ היא חכמה המתגלית ע”י המ”ן דשערות, דהיינו בחינת בינה שחזרה לחכמה, שהיא קומת ע”ב דאו”א. כנ”ל. וכן חכמה זו מכונה בשם “אור הבא דרך השערות” דהיינו להבחין ולהוציאה מבחינת אור חכמה דא”א עצמו, שהוא חכמה דאו”י, ואינו תלוי כלום במ”ן דשערות. וכן מכונה בשם ”אור עובר דרך נקבים קטנים” וזה ג”כ להגדיר החכמה דמין הב’ שהיא מתגלית רק ע”י המ”ן דשערות. אלא שיש כאן עוד כונה נוספת להבחין בין חכמה זו במקום יציאתה באו”א, שאז אין השערות מצמצמים כלום אל החכמה, משום שהמסכים הכלולים בהשערות שהם בחינת צר וקצר, משמשים להם ממטה למעלה. ובין החכמה דז”א, שהוא מקבל המוחין בהתלבשות דאו”א, שהוא מקבל רק דרך נקבים קטנים, שהם המסכים דצר וקצר שהם מלמעלה ממנו באו”א, והחכמה שלו מתמעטת בהרבה על ידיהם. כמ”ש בתשובה י”ד <ב’ עטרין> ול”ו <הוצאת חמה מנרתיקה>. (אות צ”א).

 

אור ההבל

:

היא בחי’ אור העב שמתהוה באור העליון בדרך התפשטותו, (כמ”ש בע”ח שער מ”ז פ”א) שהוא השורש להויות הכלים, ועביות הזאת מתחלת באזן דהיינו בחי”ב, ובחוטם מתעבה ביותר דהיינו לבחי”ג, וסופה של העביות וההבל הזה הוא בפה, דהיינו מלכות דראש המכונה בחי”ד, שבבחי”ד יורדים ומתקבצים גם העביות דאוזן חוטם, משום דכל הכחות שבעליונים מוכרחים להתקבץ בתחתון מהם.

 

אור החדש

:

ז) מהו אור החדש.
כל הקומות שיצאו בעולם האצילות, מכונים מ”ה החדש, או אור החדש, והוא לאפוקי ממה שנשאר מאורות וכלים של הנקודים, שנתקנו לבחינת הנקבות דפרצופי האצילות, וכן כל הכלים ואורות וניצוצין דז”א, העולים ונבררים מהקליפות כל אלו מכונים אור הישן, או ב”ן. ובחינת הזכרים דכל פרצופי אצילות, הם ממ”ה החדש, דהיינו ע”י הזווגים שנעשו מחדש אחר שביה”כ, כדי לתקן ולהחיות את המתים. (אות י”ז)

 

אור החיצון

:

או”מ נק’ לפעמים בשם אור החיצון, להיותו רחוק ובלתי דבוק בכלי, (ש”ב ע”ג בע”ח).

 

אור הטעמים

:

היתפשטות הע”ס דאור ישר ואו”ח הראשונים של גוף המדרגה, דהיינו בזווג דהכאה על מסך דבח” ד , (ע”ע מסך) אשר האו”ח הזה הוא בתכלית גבהו וקומתו, דהיינו המשוה קומת כל ד’ הבחי’ חו”ב זו”ן בשוה עד הכתר, (ע”ע קומתם שוה) הוא המכונה אור הטעמים, (או הויה פשוטה) והוא אור הא’ מן ד’ בחי’ אורות הנכללים בעקודים.

 

אור הישן

:

ח) מהו אור הישן.
האורות וכלים שנשארו מעולם הנקודים נקראת אור שיצא מנקבי עינים. ניצוצין וכלים הנבררים והולכים מבי”ע מבין הקליפות, כל אלו מכונים בשם אור הישן, או ב”ן, והוא להורות שהם שמשו מכבר בעולם הנקודים מטרם שביה”כ. ומהם נעשו פרצופי הנקבות שבעולם האצילות. עי’ לעיל תשובה ו’ <אור בריאה>. (אות י”ז).

 

אור המובחר

:

א) אור המובחר ( דף שמ ” ח אות נ ‘ ובאו ” פ שם ):
ב ‘ בחינות אורות כלולים בכל רשימו : א ‘ שארית מאו ” י , ב ‘ היא שארית מאו ” ח , ששארית דאו ” י מלובשת בו . וחלק דאו ” י מהרשימו , מכונה אור המובחר שבו , וחלק מאו ” ח של הרשימו מכונה אור הגרע שבו .

 

אור המלכות

:

ד) אור המלכות (ח”ד פ”ד סעיף ל”ב):
כח המסך והאו”ח שבו, שישנם בכלי מלכות, מכונה “אור המלכות”. גם אור הזך של הרשימו דמלכות, מכונה ג”כ אור המלכות.

 

אור המתמעט

:

ג) אור המתמעט (ח”ג ל”ד) :
הע”ס דאו”י, בעברן להתלבש מהמסך ולמטה, נתמעט ערכן בשביל זה, ונבחנות לאור המתמעט.

 

אור הנקודות

:

מקורו יוצא מהכאות הנוהגין מאו”פ לאו”מ זה בזה, אשר האו”מ שה”ס המסך המעלה או”ח הולך ומזדכך מפאת האו”פ שהוא אור החכמה, עד שהמסך מזדכך לגמרי וזווג דהכאה מתפרק כולו, משום שאין עתה שום הפכיות בין אור העליון אל המסך, ומתוך שנעלם זווג דהכאה בטל ונעלם האו”ח הנולד הימנו וממילא שנסתלק עמו יחד גם אור העצמות, שאי אפשר לו להתפשט בנאצל בלי התלבשות או”ח עליו, (ע”ע הכאות או”פ באו”מ זב”ז) וזה גורם להסתלקות הטעמים, דהיינו התפשטות הא’ דגוף הפרצוף. אמנם הסתלקות הזה נבחן שהולך ומסתלק בסדר המדרגה, דהיינו לאט לאט על סדרם של ד’ בחי’ חו”ב זו”ן, אשר
הסתלקות בסדר המדרגה הוא מאציל ביני וביני ד’ מדרגות של ע”ס בד’ קומות זה למטה מזה, ) ע”ע זלמ”ז) עד שמתפרק כל הזווג דהכאה לגמרי מהנאצל, (ע”ע הויה בריבוע), והנה כל אותם הקומות הנאצלים ויועאים מסבת התעלות המסך והזדככותו, נבחנים בשם אור הנקודות, והוא אור הב’ מד’ בחי’ אור הכלולים בעקודים.

 

אור הסתכלות

:

הוא אור העליון המתפשט אל המסך שבכלי מלכות לזווג דהכאה, שאור הזה לפי עצמו נק’ אור החכמה או אור העינים או ראיה. אמנם בסוד פעולות הזווג מכונה תמיד הסתכלות, על שם שמצינו בבת היענה שמולידה אפרוחים ע”י הסתכלות בביצים שלה מבלי שתשב עליהם, ועד”ז כאן התפשטות אור העינים על אור ההבלים שבמלכות, דהיינו לבחי’ המסך המתוקן שם, מוליד אור חוזר, שאור ההסתכלות מוחזר לאחוריו, (ע”ע או”ח).

 

אור הסתכלות

:

יש הבחן בין הראיה שה”ס פנימיות העינים כלומר אור החכמה לפני עצמה, משא”כ ביציאתו לחון מהפרצוף העליון לעשות זווג על המסך שבכלי מלכות, אז נק’ האור הזה אור הסתכלות, שה”ס העביות הכלולה בראיה כלומר בחי”א. וז”ל הרב: לפי שאין בראות עינים הבל היוצא אלא הסתכלות לבד (בחי”א לא נק’ הבל שהוא מתחיל מבחי’ גילוי לפועל שה”ס בחי”ב) ע”כ אינו נעשה אלא הכלים. (ע”ח ש”ד פ”א עש”ה).

 

אור הסתלקות

:

ב) אור הסתלקות (ח”ג פט”ו אות ו’) :
או”ח, היינו האור העליון שאינו מקובל בבחי”ד ונדחה ממנה, ומסתלק למקומו.

 

אור העליון אינו פוסק

:

הנה כל הצמצום ראשון עם כל תוצאותיו המרובות המה רק מקרים שבנאצלים ונבראים, אמנם באורו ית’, ודאי אין שום שינוי ותנועה נופל בו ח”ו כלל וכלל, הן בבחי’ א”ס ב”ה שמטרם הצמצום והן כשמופיע בתחתונים שבתוך הצמצום והן בגמר התיקון. ואותם ד’ הבחי’ שבאור העליון שאנו מבחינים (ע”ע ד’ בחי’ דאו”י) אין זה אמור רק בבחי’ התפשטותו לקבלת הנאצל, כלומר אשר הנאצלים העומדים לאחר הצמצום הם משיגים האורות בד’ מיני התפעלויות האלו.
ועד”ז ענין זווג דהכאה שאור אומרים שאור העליון מכה על המסך מפני כח הצמצום שבו לבלי לקבל בתוכו את אור העליון, שנבחן בזה לבחי’ הפכיות לאור העליון היורד אליו בכח להתפשט בתוכו, אשר הפכיות זו נדמה כמין התנגשות והכאה זה על זה, שמוליד אור חוזר, (ע”ע או”ח) הנה אל תטעה בזה שאור העליון עושה איזו תנועה ממקום למקום שיורד בכח או שמוחזר לאחוריו ח”ו, אלא כל אלו ההבחנות באור העליון הם מתפעלים רק בדרך הקבלה אליו, וענין הירידה בכח שאנו מיחסים לאור העליון הוא רק בדרך השאלה, כדי לשבר את האוזן.
אמנם באמת מונח הירידה בכח הוא בדבר גדלות הרצון לקבל הנק’ בחי’ ד’ שה”ס נקודה האמצעית שעליה נעשה צמצום א’, (ע”ע צמצום א’) אשר המסך המתוקן בבחי”ד הוא ממש ענין הצמצום א’ הנעשה בנקודה האמצעית, וע”כ נבחן בבחי”ד עצמה ב’ כחות הפוכים זה מזה הנק’ עביות וקשיות כי דבר הרצון לקבל הגדול שבה מכונה בשם עביות, וע”כ מושך הוא אצלו את האור העליון בכל כחו, וביחס הזה אנו אומרים בדרך השאלה כלפי אור העליון, שיורד אליו בכח להתפשט בה, והבן היטב.
וכח הב’ הוא המסך המתוקן בבחי”ד הזאת, שהוא כח הצמצום וההתנגדות שלא לקבל בבחי”ד הזאת, (ע”ע צמצום א’) ולפיכך אנו אומרים ומדמים בדרך השאלה אשר הוא מכה ודוחה את אור העליון לאחוריו, אמנם אמת כל זווג דהכאה ההוא נעשה מב’ כחות המתנגדים זה לזה שבתוך בחי”ד גופיה, ביחס פגישתו את אור העליון. ובשביל ההסברה והרחבתה אנו מיחסים את הירידה בכח אל אור העליון, ואת ההתנגדות אל בחי”ד, והוא רק על דרך השאלה.
ויש בזה אמנם אמת רק מצד אחד, דהיינו מצד התפשטות האור העליון בדרכי הקבלה המוטבע במקבל, אמנם התפעלות ההתפשטות אינו באור העליון ולא כלום. אלא כמו המדליק נר מנר שאין הראשון נחסר או מתפעל כלום ממה שחבירו קבל מאורו. וכאן מקום להשכלה גדולה ואין להאריך עוד.
וזה הכלל, אשר אור העליון אינו פוסק מהנאצלים ומהנבראים אפי’ רגע, וכל עניני הבחי’ והצמצומים והתפשטות והסתלקות, הכל כאשר לכל, רק ערכים המתפעלים במקבלים בלי שום גרם של שינוי באור העליון גופו, ע”ד המדליק מנר לנר. וזכור זה לבל להתבלבל מנוסח הלשונות.

 

אור הפנים

:

ד) אור הפנים:
הוא אור החכמה.

 

אור הראות

:

ה”ס אור החכמה בטרם צאתה לחוץ (ע”ע הבל) ואינה בחי’ דין, משא”כ אור ההסתכלות המתפשט לזווג דהכאה הוא בחי’ דין (משום שחסרה ג”ר כלפי עליון) ומכ”ש הבלים היוצאים מאח”פ. (שם)

 

אור התגין או אור הרשימו

:

מקורו יוצא תיכף באותו רגע שנזדכך המסך מבחי”ד. לקבל עביות דבחי”ג. ונמצא שהע”ס דהתפשטות א’ המכונים אור הטעמים שהיו בהשואה א’ בקומת כתר, נעלמו בבת אחת מן גוף הפרצוף עוד בטרם שיצאו הע”ס דזווג במסך דבחי”ג בקומת חכמה.
ודע אמנם, שנשאר רשימו אחר ההסתלקות הזו בכל הג’ בחי’ שהיו באור הטעמים ההם, חוץ מבחי”ד שלא השאירה אחריה רשימו מפני שאין בה בחי’ קבלה על אור העליון, ואדרבא כח הדחיה מתחזק בה שע”כ היא נבחנת להפכי על אור העליון וע”כ אינה מניחה רשימו אחריה כלל.
ודע, שזה נוהג ג”כ בכל בחי’ אחרונה שבמדרגות, כלומר אפי’ שהמסך נמצא בבחי”ג או בבחי”ב, שאז נבחן הבחי”ב לבחי’ אחרונה המכה ודוחה על אור העליון נבחן עם זה יחד אשר בעת הסתלקות אינה מניחה אחריה רשימו, והוא מאותו טעם הנ”ל בבחי”ד, משום שהדוחה להאור בזמן התלבשותו לא יתכן כלל לומר שמשאיר אחריו רשימו מהאור אחר שנסתלק, וזה פשוט. והוא אור הג’ מד’ בחי’ אור הנכללים בעקודים.
וענין רשימו, פרושו רושם קטן הנשאר מכללות האור המסתלק אשר שיריים הזה נמצא דבוק בתוך הכלי או חופף עליו לעולם, ובזה נעשה הכרח אל הכלי שיחזור וימשיך את כללות האור שהיה בו, משום שרשימו זאת הנשארת שמה מולידה בכלי בחי’ השתוקקות לחזור ולהמשיך את האור כולו.

 

אור וכלי

:

ב) אור וכלי (תע”ס ח”א או”פ ו’):
הרצון לקבל שבנאצל נקרא כלי, והשפע שמקבל נקרא אור.

 

אור חוזר

:

ב) אור חוזר (ח”ב הסת”פ ע”ט):
הוא האור שאינו מקובל בבחי”ד. פירוש, שהוא האור המיוחד למלא את בחי”ד והיא אינה מקבלתו, מסבת המסך המעכב אותו, ומחזירו לאחוריו. ופעולה זו, מכונה בשם זווג דהכאה (עי’ הת”פ ח”ב אות כ”ב ד”ה והנה). וכל כלי קבלה שבפרצופים, מהצמצום ואילך, נמשכים מאו”ח הזה, שהוא משמש להם, במקום בחי”ד שבא”ס ב”ה.

 

אור חכמה

:

ה) אור חכמה (תע”ס או”פ ח”א פ”א נ’):
הוא אור הנמשך לנאצל בהתפשטות א’, שהיא כללות חיותו ועצמותו של הנאצל.

 

אור יוצא לחוץ

:

ג) אור יוצא לחוץ:
כל עוד שהמוחין דז”א מלובשים בהכלים דאמא, נמצאים האחורים דאמא שבהכלים שלה מכסים ומעלימים על האורות דחכמה ואינם מתגלים מתוכם ולחוץ בתוך הז”א. אלא בקו האמצעי דז”א מחזה ולמטה שם נפסק יסוד דאמא, ופסק כח האחורים שלה להעלים על החכמה, ואז האורות שיש בהם הארת חכמה מתגלים לחוץ מהיסוד דאמא בתוך הז”א. (דף תקל”א באו”פ ד”ה החסדים)

 

אור ישר

:

ג) אור ישר (ח”ב הסת”פ צ”ד):

הוא האור העליון הנמשך מא”ס ב”ה, ומושפע בפרצופים, שמאחר הצמצום ואילך. והוא מכונה כן, להורות, שאינו מושפע בכלים דעגולים, וכן בכל מדרגות שאין בהן כלום מעביות דבחי”ד, זולת בספירות דיושר בלבד, על פי הכלל, אשר משפיע אינו משפיע זולת בדבר העב יותר, שהוא העביות שבבחי”ד.

 

אור מחודש

:

א) אור מחודש ( דף ש ” נ אות נ ” ב ):
האור הנמשך על ידי זווג דהכאה , ובא אל הפרצוף , נקרא אור מחודש , והאורות שישנם בהפרצוף מעת התפ ” א , שהן הרשימות שהניחו האורות שם אחר הסתלקותם , הן מכונות אורות ראשונים .

 

אור מקיף

:

ד) אור מקיף (ח”ב פ”א או”פ מ’):

הוא אור המיועד להתלבש במדרגה, אלא שמתעכב מחמת איזה גבול שבה. ויש בשם זה שתי משמעויות: א’ שהוא הארה רחוקה. ב’ שהוא הארה בטוחה, כלומר, שסוף סוף עתידה להתלבש שמה, כי האור “מקיף” עליה מסביב, ואין מניח לה שום מקום שתמלט ממנו, עד שתהיה ראויה לקבלתו בשלימות.

 

אור מקיף

:

ב) אור מקיף :
כללות האור, הנדחה מטבור ולמטה של כל פרצוף, מפאת זווג דהכאה במסך, במלכות של ראש הפרצוף, מכונה בשם “או”מ”.

 

אור מתעבה

:

ד) אור מתעבה:
אפילו בשעה שאו”א ראוים שניהם להארת ג”ר ואור הפנים, מ”מ רק הזכר משתלם בבחינת פנים, אבל הנקבה שחושקת משורשה לחסדים, בסוד כי חפץ חסד הוא, עדיין אינה מתעוררת להחזיר הפנים שלה אל הזכר וקבל חכמה, זולת ע”י דבר המחייב אותה, שהוא ע”י מ”ן. וע”כ כל עוד שאין לה מ”ן, נמצאים בבחינת פנים באחור דהיינו פני הזכר באחור דנקבה. ואז עוברים אליה האורות דפנים של הזכר דרך אחורים שלה, והמה מתעבים שם, שמתלבשים בהכיסוי דאור אחורים שלה שבאופן זה המה מגיעים להכלים דפנים שלה. וע”כ מכונים האורות דפנים הללו בשם ”אור שנתעבה” כי הכיסוי דאחורי הנקבה גורעים האור וממעטים אותו הרבה מערכו. (דף ת”ק אות כ”ג ובאו”פ ד”ה למעלה)

 

אור ניצוצין הנופלים או אותיות

:

הם ג”כ בחי’ רשימו כמו אור התגין, אלא שאור התגין הם בחי’ רשימו הנשאר אחר אור הטעמים. שה”ס ע”ס בקומת כתר, (ע”ע טעמים) ואור ניצוצין הנופלים המה בחי’ רשימות הנשארים אחר אור הנקודות, (ע”ע אור הנקודות) שהמה ג’ מדרגות היוצאים ונאצלים מזווג דהכאה במסך במשך זמן זיכוכו זה למטה מזה, בסוד הויה בריבוע: יוד, י”ה, יה”ו, י”ה ו”ה, עד שהמסך מזדכך מכל עביות וקשיות, ומתפרק לגמרי הזווג דהכאה וכל האור מסתלק. (ע”ע הו”ה בריבוע)
אמנם כל אור הסתלק מניח רשימו שזהו חוק ו לא יעבור, נמצא אשר מכל מדרגה ומדרגה שיוצאת בעת הזיכוך נישאר בחי’ רשימו הימנה, דהיינו רשימו דקומת חכמה ורשימו דקומת בינה ורשימו דקומת ז”א, ורשימות אלו נק’ אותיות או אור ניצוצין הנופלים, והוא אור ד’ מד’ בחי’ אור שבעקודים.
אמנם צריך להבחין כאן אשר בבחי’ אחרונות של כל קומה וקומה לא נשאר שום רשימו, (ע”ע אור התגין) באופן שמקומת חכמה נשאר רק בספירות חכמה בינה (ז”א), ובחי’ אחרונה דהיינו מלכות דז”א חסר שם, ועד”ז מבינה חסר מלכות דבינה ומקומת ז”א חסר מלכות דז”א. וזה הכלל, כל בחינה המקבלת תיקון מסך לזווג דהכאה אינה מניחה רשימו אחר הסתלקות אורותיה.

 

אור עב וגס

:

ה) אור עב וגס (ח”ד פ”ו סעיף ב’):
אחר הסתלקות עה”ס דאו”י מתוך עה”ס דאו”ח שהלבישו אותן, נשאר האו”ח למטה בבחינת “אור עב וגס”, להיותם ריקים מאור. ואז מתגלה עביותם, וניכרים לבחינת כלי, אמנם, מטרם שנתפשט האו”י מתוך האו”ח, היו שניהם כמו מעורבים זה בזה.

 

אור עב וגס

:

בחי”ד הכלולה באור העליון נק’ אור עב וגס, ובערכה נבחנות הבחי’ הקודמות ג”כ לאור עב וגס, (ע”ח ש”ג ע”א).

 

אור עב וגס

:

כאשר נתעלו האורות למעלה, נשאר למטה אור העב והגס שהוא בחי’ הכלי, (ע”ח ש”ו פ”ה).

 

אור עגול

:

ג) אור עגול (תע”ס או”פ ח”א פ”א ק’):
הוא אור שאינו עושה הבחן מדרגות

 

אור עובר דרך מסך

:

ט) מהו אור עובר דרך מסך.
אור עובר דרך מסך, פירושו, ע”י זווג דהכאה, שהמסך מחזיר האור לאחוריו בסוד או”ח, שלפי מדת העביות שבמסך כן הוא שיעור קומה שהאו”ח מלביש, כנודע. והזווג שנעשה לצורך הבריאה, נתוסף עוד ענין חדש, שהמסך נכלל בהפרסא שבין אצילות לבריאה, וע”כ נעשה המסך הזה דבחי”ב שעליו נעשה הזווג דהכאה הנ”ל, בבחינת מסך מפסיק על אור חכמה, ואינו מלביש רק חסרים מופרשים מחכמה. (אות ל”א).

 

אור עובר דרך נקבים קטנים

:

ג) מהו אור עובר דרך נקבים קטנים.
נתבאר לעיל בתשובה ב’ <אור הבא דרך שערות>. (אות צ”ה).

 

אור עובר קצתו דרך מסך

:

י) מהו אור עובר קצתו דרך מסך.
כבר נתבאר לעיל בתשובה ט’ <אור עובר דרך מסך>. אמנם ענין “קצתו” פירושו, שהמסך שעליו נעשה הזווג לצורך בריאה, הפריש בהאור ישר קצתו מקצתו, דהיינו שהפריש אור החסדים מאור החכמה, וזה מכונה אור עובר קצתו דרך מסך. וע”כ נקרא האור הזה, אור של תולדה ובריאה חדשה. כנ”ל בתשובה הסמוכה. (אות רל”ג).

 

אור עינים

:

יא) מהו אור עינים.
קומת הקטנות שיצאה בעולם הנקודים, שנתקנו לבחינת הנקבות דפרצופי או אור העינים. והוא בחינת קומה שיצא על מסך דבחי”א בצירוף הה”ת שעלה ונכלל במסך הזה. (אות ב’).

 

אור עצמותי

:

יג) מהו אור עצמותי .
עי’ לעיל תשובה י”ב <אור שאינו עצמות>

 

סינון

60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!

לתרומה

הלימוד באתר מוקדש

הרשמה לאתר
תכני האתר המלאים נפתחים רק לגולשים רשומים (הרשמה בחינם!)
להמשך גלישה יש לבצע הרשמה אותה ניתן לבטל בכל עת.
הרשמה
+