עגלת קניות close-icon

אין מוצרים בסל הקניות.

שיעור קבלה | סדר סיבה ומסובב | 4א | הרב שגב רומנו | מתוך התע”ס | סולם יהודה

סרוק לתרומה

באדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א

שיעור קבלה | סדר סיבה ומסובב | 4א | הרב שגב רומנו | מתוך התע”ס | סולם יהודה

להאזנה

סדר סיבה ומסובב — שיעור הרב שגב רומנו במשנת בעל הסולם

בשיעור עיוני וחי, פותח הרב שגב רומנו שליט”א את עניין סדר הסיבה והמסובב, כפי שהוא מתבאר בתלמוד עשר הספירות לבעל הסולם זצ”ל. השיעור עוסק בסוגיית המסך, באור הישר ובאור החוזר, ובמהותו של הזיווג דהכאה. המעיין ימצא כאן הסבר מסודר על תהליך תיקון הצורה הקלוקלת של הקבלה אצל הנברא, והפיכתה לקבלה על מנת להשפיע — בסוד הדבקות באין סוף ברוך הוא. תלמידי כתבי בעל הסולם מוצאים בדברי הרב חיבור עמוק בין יסודות התע”ס לעבודה הפנימית.

המסך וכוח ההתגברות הנפשי

הרב פותח ומסביר כי המסך אינו מכשיר טכני בלבד, אלא הוא כוח התגברות נפשי. הנברא מקבל את האור בצורה מתוקנת, ולא בצורת קבלה גסה ועצמית. המסך אינו ממעט את האור עצמו, שהרי האור הוא אינסופי ושב לסיבתו, אלא ממעט את הצורה הקלוקלת של הקבלה אצל הנברא. כך מתאר הרב, שכאשר הנברא רוצה לתקן את צורת קבלתו הקלוקלת אל הצורה המתוקנת, הוא מחזיר את האור — בסוד הדבקות עם הבורא יתברך.

בלשון אחרת, אצל הנברא קיימים שני יסודות: הרצון לקבל וצורת הקבלה. המסך אינו פוגע באור הנשפע, אלא מתקן את הצורה שבה הנברא מקבל את השפע. הצורה המתוקנת היא היכולת לוותר על קבלה עצמית ולהחזיר את שפעת האור לשורשה. דברים אלו עומדים בלב המושגים הקבליים המשמשים יסוד לכל לימוד התע”ס.

אור ישר ואור חוזר — המשל והנמשל

הרבי הריז”ל ציר את התהליך בלשון מדויקת. האור הנשפע מן הבורא נקרא אור ישר, והוא יורד ופוגע במסך בזיווג דהכאה. המסך מקבל את האור ומחזיר אותו לאחוריו, והאור החוזר הזה הוא היסוד לכל ההשתלשלות. לכאורה מדובר בתהליך טכני בלבד, אך הרב שגב רומנו מבאר את הנמשל הפנימי שבמשל זה.

הנמשל פשוט בעמקותו. השפע האלוקי הנקרא “אור” יורד אל הנברא — הירידה אינה מקומית אלא ירידת מדרגה, ממשפיע אל מקבל. אם הנברא מכניס את השפע אל תוך רצונו הפרטי, זוהי הירידה הפשוטה ללא תיקון. אך כאשר הנברא מייחס את האור לבורא ומחזירו לשורשו, פירושו שהאור שפגע במסך התחבר אליו בזיווג שלם וקדוש.

זיווג דהכאה ותכלית הקבלה האמיתית

הזיווג דהכאה אינו דחיית האור, אלא חיבור עמוק יותר. הרב מסביר כי הקבלה על מנת להשפיע, היא הקבלה האמיתית של הקדושה. הנברא מקבל את השפע, אבל מקבל אותו בצורת השבה — בכוונה להשיב את הכל אל הסיבה הראשונה. צורה זו היא הקבלה בקדושה, והיא הנקראת “אור חוזר וכף”.

בנקודה זו פותח הרב את הקושיה: הלא יש כאן מיעוט אור לעומת מצב הקבלה הגסה? ומשיב, שהמיעוט אינו פגיעה באור, אלא תיקון בצורת ההתקבלות. הקב הדק המתקבל בנברא הוא דווקא מה שמאפשר את הדבקות באין סוף ברוך הוא. עניינים אלו מתבארים באריכות באוצר שיעורי הרב שגב רומנו ובשאר שיעורי הקבלה החסידית הנמסרים במרכז סולם יהודה.

דבקות בבורא דרך השבת האור

נקודת המוקד של השיעור היא הדבקות. הרב חוזר ומדגיש כי כל עניין הצמצום וכל סוד המסך, אינם אלא להחזיר את הנברא אל שורשו העליון. כאשר הנברא משיב את האור, הוא מתחבר אל המקור, ובכך מתקיים הסוד של “אני לדודי ודודי לי”. הקבלה אינה כלי לתאווה ולמילוי עצמי, כי אם דרך לחיבור פנימי עם הבורא יתברך.

הרב ממשיך ומסביר כי המיעוט עצמו הוא התכלית. הנברא מבכר לוותר על מילוי גס של הרצון לקבל, ובוחר לקבל אור מצומצם בקדושה. בחירה זו היא הביטוי החי לרצון להידבק בבורא, והיא היא עבודת עם ישראל לדורותיו. בעל הסולם בתלמוד עשר הספירות מאריך לבאר נקודה זו ביסודיות גדולה.

הסתר פנים וגילוי פנים בעבודת הלומד

בהמשך השיעור פותח הרב את עניין הסתר הפנים וגילוי הפנים. המיעוט שהמסך יוצר נובע מחוסר ההשגה של הנברא, וזהו עניין הסתר הפנים בעבודה הפנימית. הזכייה לגילוי פנים מותנית בעמידה איתנה דווקא בשעת ההסתר. כאשר הנברא ממשיך לעבוד מתוך זרות וריחוק, ולא נופל מן ההתקדמות, הוא זוכה בסוף לגילוי פנים תמידי וקבוע.

השיעור מציע מסר עוצמתי לכל לומד תורת הקבלה: גם בזמני יובש וקושי, יש לעבוד מתוך אמונה שלמה ולשמור על קביעות בלימוד. בעל הסולם מלמד שהמיעוט עצמו הוא ההזמנה לעלייה, והדבקות נקנית דווקא מתוך התמודדות עם ההסתר וההתגברות עליו.

הזמנה להמשיך וללמוד

הרוצים להעמיק במשנת התע”ס מוזמנים לצפות בשיעורי הזום הנמסרים בסולם יהודה בימי שני ורביעי בשעה 20:30. כמו כן ניתן להזמין ספרים במחירי עלות ממרכז ההפצה של העמותה, ולהצטרף לשיעורי קבלה אונליין בזום שבועיים. הפצת מעיינות החסידות והקבלה היא מטרת עמותת סולם יהודה, וכל תרומה מסייעת להגדיל תורה ולהאדיר.

לחנות הספרים

60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!

לחצו כאן לתרומה

הלימוד באתר מוקדש

http://תרומה%20לעמותת%20סולם%20יהודה%20בראשות%20הרב%20שקד%20אליהו%20פנחס http://תרומה%20לעמותת%20סולם%20יהודה%20בראשות%20הרב%20שקד%20אליהו%20פנחס