סרוק לתרומהבאדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א
להאזנה
יג תיקוני דיקנא — שערות הזקן ושערות הראש על פי הקבלה
בשיעור מעמיק זה מבאר הרה”ח הרב שקד אליהו פנחס שליט”א את סוד יג תיקוני דיקנא — שלושה עשר תיקוני הזקן בפרצוף אריך אנפין. הרב מגלה את עומק הסוד שמאחורי שערות הזקן ושערות הראש, ואת שורש החסדים והדינים בפרצוף הגבוה ביותר במערכת הקבלית.
מהות תיקון הדיקנא בפרצוף אריך אנפין
הרב פותח בהסבר על מקום החלל בפרצוף אריך אנפין. שם מתחיל עניין הצמצום, ושם נצרכים תיקוני הדיקנא כדי להמתיק את הדינים. הרב מסביר שהתיקונים הללו אינם גשמיים כלל, אלא רוחניים בעצם מהותם. הם מתארים את המבנה הרוחני של הפרצוף הגבוה, ואת אופן הגילוי של אורות הקדושה אל הפרצופים התחתונים.
במקום שבו השערות נעשות חזקות יותר, שם דווקא מתחילים תיקוני הצמצום. שערות האזניים נחשבות שערות הדינים, ואילו תיקוני הזקן באים להמתיק את אותם דינים ולהפוך אותם לחסדים גמורים.
סוד שערות הראש ושערות הזקן — חסדים או דינים?
הרב מציג שאלה יסודית בעבודת הקבלה — האם שערות הראש הן דינים ושערות הזקן חסדים, או להפך? הרב מבאר שיש בכך שתי בחינות שונות, וכל אחת תלויה במבט שממנו מסתכלים על העניין.
המבט הראשון — שערות הזקן כחסדים
במבט הפשוט, על פי הנגלה בגמרא ובכתבי בעל הסולם, שערות הזקן הן בחינת חסדים, ולכן אסור להשחית את פאות הזקן. זה משום שגילוח הזקן נחשב לקיצוץ בחסדים. לעומת זאת, שערות הראש נחשבות בבחינת דינים, ולכן ניתן לקצצן ולספרן.
המבט השני — מסוד הזוהר ופירוש האידרא
אך הרב מגלה שבפנימיות, על פי הזוהר הקדוש בפירוש האידרא, האמת היא הפוכה. כל השערות הן בחינת קושי ודינים, אך שערות הראש הן דווקא הקלות יותר, ושערות הזקן הן הקשות ביותר ונדרשות לצמצום מיוחד.
פתרון הסתירה — בחינת ההשפעה למקבלים
הרב מבאר את פתרון הסתירה שבין שני המבטים. שערות הזקן נחשבות חסדים רק כלפי התחתונים שמקבלים מהן את ההשפעה. כלפי שערות הראש הן בבחינת דינים, אך כלפי המקבלים מהן — הפרצופים התחתונים שמושפעים מהן — הן נעשות לחסדים גמורים.
זהו עיקרון מרכזי במושגי הקבלה — שדבר אחד יכול להיות בחינת דין במקומו, ובחינת חסד כלפי המדרגה התחתונה ממנו. כל מדרגה משפיעה לתחתונה ממנה את האור שכבר ממותק אצלה, ואת מה שאצלה הוא קושי, אצל התחתון נעשה לרחמים ולחסדים.
הטעם לאיסור גילוח הזקן בעבודת הקבלה
מתוך הסבר זה מבין הלומד את עומק הטעם לאיסור גילוח הזקן. כאשר אדם מגלח את זקנו, הוא מקצץ בצינורות ההשפעה של החסדים שבאים מן הפרצוף העליון אל הפרצוף התחתון. שערות הזקן הן הצינורות שדרכן עוברת ההשפעה הקדושה, ובהשחתתן נפסקת ההשפעה.
הרב מדגיש שעניין זה נוגע לעומק עבודת ההמשכה ברוחניות. כל מי שמבקש לקבל את שפע החסדים מן הפרצופים העליונים, צריך להקפיד לשמור על שערות הזקן בשלמותן. זוהי הקפדה הלכתית שיש בה גם עומק קבלי ופנימי גדול.
חיבור התיקונים לעבודה הרוחנית של האדם
בסיום השיעור מקשר הרב את התיקונים הללו לעבודה הרוחנית של האדם בעולם הזה. כל אדם הוא בבחינת פרצוף קטן, וכל ענייני התיקונים העליונים משפיעים גם על מבנה הנפש. כאשר האדם עובד על המתקת הדינים שבנפשו, הוא בעצם מתחבר אל סוד תיקוני הדיקנא העליונים.
הלומד את שיעורי הקבלה החסידית בעיון, זוכה להבין שכל פרט במערכת הרוחנית קשור לפרט בנפש האדם. תיקוני הדיקנא הם שורש העבודה של המתקת הדינים, והם הבסיס לכל ההשפעות הרוחניות שיורדות לעולם.
הזמנה ללימוד המשך והעמקה
שיעור זה הוא חלק ממסכת לימודים מקיפה בתורת הקבלה על פי בעל הסולם והרב”ש. כל המבקש להעמיק בנושאים אלה מוזמן להצטרף לשיעורי הזום של הרב המתקיימים בימי שני ורביעי בשעה 20:30. ניתן גם לרכוש את ספרי בעל הסולם ותלמידיו במחירי עלות במרכז ההפצה של העמותה.
תרומה לעמותת סולם יהודה היא תרומה להפצת מעיינות החסידות והקבלה, והיא מסייעת להמשך פעילות הערוץ והאתר לטובת לומדי הקבלה בכל רחבי העולם.
לחנות הספרים

תלמוד עשר הספירות הַמְבוֹאָר | סט | 5 כרכים
כתבי בעל הסולם, סטים וערכות לימוד, תלמוד עשר הספירות

תלמוד עשר הספירות | תע"ס הוצ' מקורית | 7 כרכים
כתבי בעל הסולם, סטים וערכות לימוד, תלמוד עשר הספירות

הַיַּהֲלוֹם שֶׁבַּכֶּתֶר | זוהר הסולם | 21 כר' | גדול

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.קשה)

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.רכה)

כתבי האר"י הקדוש | סט 15 כרכים במכירה מוזלת
כתבי האריז"ל, סטים וערכות לימוד

עץ חיים | 3 כרכים
כללי, כתבי בעל הסולם, כתבי האריז"ל, סטים וערכות לימוד

נפלאות הרב"ש אשלג | כתבי ה'ברכת שלום'

ציור של הרב יהודה אשלג | בעל הסולם

ציור של הרב ברוך שלום אשלג | הרב"ש
60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!
הלימוד באתר מוקדש











הדפס שיעור זה
למאמר קודם


