עגלת קניות close-icon

אין מוצרים בסל הקניות.

גילוי אור החנוכה | שיעור קבלה מהרב שקד אליהו פנחס | סולם יהודה

סרוק לתרומה

באדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א

גילוי אור החנוכה | שיעור קבלה מהרב שקד אליהו פנחס | סולם יהודה

להאזנה

גילוי אור החנוכה – מהות החג בעבודת השם

בשיעור מעמיק זה פותח שיעורי הרב שקד אליהו פנחס צוהר רחב להבנת מהותו של חג החנוכה. הרה”ח שליט”א מסביר כי עיקר עניינו של החג הוא גילוי האור האלוקי בנפש האדם. האור הזה הוא ההטבה האלוקית, שכן הקדוש ברוך הוא טוב ומיטיב, ורצונו להתגלות לנברא בכל עת.

הרב מתאר את המתח הקיים בעבודת השם של כל אדם. אדם שואף לגלות את ההטבה האלוקית, אך כשהוא מתחיל לעבוד את הבורא במצוות ובמחשבות על הנהגתו, אינו רואה תמיד את האור. במקום זאת הוא חווה קשיים, ייסורים, התמודדויות ונפילות. דווקא כאן נדרש גילוי האור החנוכי, המאיר את החושך הזה ומחזיר את ההכרה בטוב הבורא.

שלושת מרכיבי גילוי האור – נר פתילה ושמן

רבנו מבאר באופן יסודי כי כדי לגלות את האור נדרשים שלושה דברים: נר, פתילה ושמן. הנר הוא כלי הקיבול, הכוסית שבתוכה היו שמים את השמן בימי קדם. הפתילה היא המרכיב המכוון את האש, והשמן הוא חומר הבעירה המאפשר את הדלקת האור והמשכת בהירותו לאורך זמן.

שלושת המרכיבים האלה באים לידי ביטוי גם בעבודה הרוחנית הפנימית של האדם. הנר מסמל את הכלי, את הרצון של האדם לעבוד את הבורא. הפתילה מסמלת את לפו”מ צער האגרה – את הקשיים והמחשבות הפסולות העולות באדם בעבודתו. השמן מסמל את הבהירות המתגברת על המחשבות הפסולות באמונה למעלה מהדעת.

אמונה למעלה מהדעת – הדרך לגילוי האור

הרב שליט”א ממשיך ומסביר כי המחשבות הפסולות הן תופעה טבעית בעבודת השם. אדם המנסה לעבוד את הבורא ואינו מגיע לעונג צרוף בכל רגע מחייו, מתחיל להרהר ולהטיל ספק. דווקא ברגע זה נדרשת אמונה למעלה מהדעת, היכולת להאמין שהבורא טוב ומיטיב גם כאשר השכל אינו מבין זאת.

המקובלים בכתבי בעל הסולם מבארים כי האמונה היא אמונה מתעמתת. אין מדובר בקבלה פסיבית של אמת מופשטת, אלא בעבודה אקטיבית שבה כל פעם מתעמת לאדם עוד חלק בידיעה הזאת. ככל שהאדם מתקדם בעבודה הרוחנית שלו, כך מתבהרת לו יותר הידיעה שהקדוש ברוך הוא טוב ומיטיב לכל הברואים בכל עת.

השגחה פרטית והשגחה מטרתית

בשיחה זו פותח הרב צוהר ייחודי להבנת ההשגחה האלוקית. הוא מבחין בין השגחה כללית, השגחה פרטית והשגחה מטרתית. השגחה כללית קיימת על כל הבריאה כולה, השגחה פרטית קיימת על היהודים, וההשגחה המטרתית מובילה את היהודים להכרת הבורא ולגילוי האור האלוקי בנפשם.

כל פעולה, כל חוויה שהאדם חווה בחייו, מונהגת ומשתלשלת עליו מהאלוקות באופן ישיר ומכוון. הדבר נכון לא רק לבני אדם, אלא לדומם, לצומח, לחי ולמדבר. גם הבעיות האקולוגיות, הפוליטיות והחברתיות מושגחות בהשגחה מטרתית להיטיב לנברא. הבנה זו היא יסוד תפיסת העולם של תורת הקבלה כפי שמתבארת במושגים קבליים רבים.

גילוי הטוב בכל אדם ובכל מצב

הרה”ח שליט”א מדגיש כי תרגול האמונה איננו רק עבודה פנימית בין האדם לבוראו, אלא גם עבודה מעשית בחברה ובסביבה. בכל אדם שאנו פוגשים, בין אם הוא בן משפחה, חבר, שכן או קולגה, יש לחפש את הנקודה הטובה. גם אדם המעצבן על הכביש או המתנהג בצורה לא נעימה – יש בו נקודת טוב הראויה לדון לכף זכות.

השיטה הזו, של ראיית הטוב בכל אדם ובכל דבר, היא עבודה מאתגרת לכל החיים. היא מתחילה בראיית הטוב בעצמי, שכן אדם שאינו אוהב את עצמו אינו יכול לאהוב אחרים. עליו להגדיל את הנקודות הטובות שבעצמו, להעצים אותן, ומתוך כך להרחיב את הספקטרום של הראייה גם כלפי הסביבה.

הוספת אור במקום מלחמה בחושך

היהדות, כפי שמדגיש הרב, אינה מתעסקת בחושך וברע. עיסוקה הוא בהוספת טוב ובהרבות אור. “מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך” – וכמה שהאדם מוסיף יותר טוב, יותר אור, באופן טבעי החושך נסתלק מאליו. זוהי גישה חיובית ובונה המאפשרת לאדם להתמודד עם כל אתגר בחיים מתוך עמדה של בעלות וצמיחה.

גם כאשר החיים מלווים בקשיים וייסורים – בריאותיים, חברתיים, כלכליים, זוגיים או חינוכיים – יכול האדם להגיע לתפיסה שהכל בעצם להטבתו. זוהי הטובה הגמורה המתקבלת באופן ישיר מהנהגתו של הבורא את הבריאה, כי טוב הוא ומיטיב. גישה זו מתבארת באריכות גם בחגים על פי הזוהר, שם מתבארת מהותו הפנימית של כל מועד בעבודת השם.

אור החנוכה כגילוי אור האמונה בנפש

אור החנוכה, מסכם רבנו, הוא גילוי אור האמונה בנפש האדם. ההכרה שכל מה שקורה הוא דבר נפלא, גם אם הראייה הזו אינה תמיד קלה ובטח לא בזמני ניסיון. זהו אור הנבנה דרך החיבור של שלושת המרכיבים – הרצון לעבוד את השם, ההתמודדות עם המחשבות הפסולות, וההתגברות באמונה למעלה מהדעת. הזמנה לעיון נוסף בשיעורי הרב מצויה בשיעורי וידאו בקבלה חסידית, שם מצויים שיעורים נוספים של הרב.

תורת הקבלה החסידית של בעל הסולם זצ”ל מלמדת אותנו לראות את כל המציאות באור חיובי ומתוקן. כשם שבחנוכה אנו מדליקים את הנרות במקום הסמוך לרשות הרבים, להאיר גם את העולם החיצוני, כך עלינו להאיר את ראייתנו על הסביבה ועל החיים. זוהי הדרך להגיע לחיים טובים, מאושרים ושמחים, גם כאשר המציאות מאתגרת. הציבור מוזמן להצטרף לשיעורי הזום של הרב בימי שני ורביעי בשעה 20:30 ולהמשיך להעמיק בתורת הקבלה החסידית.

לחנות הספרים

60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!

לחצו כאן לתרומה

הלימוד באתר מוקדש

http://תרומה%20לעמותת%20סולם%20יהודה%20בראשות%20הרב%20שקד%20אליהו%20פנחס http://תרומה%20לעמותת%20סולם%20יהודה%20בראשות%20הרב%20שקד%20אליהו%20פנחס