סרוק לתרומהבאדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א
להאזנה
מהות האין סוף בתורת הקבלה – יסודות תלמוד עשר הספירות
בשיעור השלישי בסדרת תלמוד עשר הספירות חלק א, פותח הרה”ח הרב שקד אליהו פנחס שליט”א באות א’ של הספר, ומבאר את המציאות הבראשיתית ביותר שתפסה הנבראים. המרחב הרוחני העליון נקרא בלשון המקובלים “אין סוף”, ומשמעות הדבר נעוצה בכך שאין הנברא יכול להשיג את עצמותו של הבורא יתברך כלל ועיקר.
הרב מדגיש שהשגתנו את האלוקות אינה במהות הבורא, אלא רק מתוקף הפעולות שהוא פועל בעולמו. כדברי חז”ל “ממעשיך הכרנוך” – אין לנו תפיסה במהות, אלא רק בפעולותיו. כל התארים שאנו מייחסים לבורא, כגון רחום וחנון, ארך אפיים ורב חסד, אינם תיאור מהותו, אלא תיאור פעולותיו והנהגתו עם הנבראים.
למה נקראות הספירות בשם “ספירה”?
בהמשך השיעור מבאר הרב את מקור השם “ספירות” מלשון “מספרים” – כיצד מאיר לנבראים את ההתנהלות האלוקית בכל מדרגה ומדרגה. הספירות הן בעצם השגות של התפיסה האלוקית כפי שניתנה לנבראים על פי הנגע שהיה באותה מדרגה רוחנית.
כל ספירה נחלקת מחברותיה בסוד כלל ופרט שבים ברוחניות. אחר התחלקות הפרטית בין ספירות החסד, הגבורה והתפארת, באה כל ספירה ביומה ומלמדת אותנו להתנהג על פי אותה מדרגה רוחנית. תיקון שבע הספירות התחתונות הוא יסוד עבודת האדם, כפי שמבואר בהרחבה בכתבי בעל הסולם.
הכלל הגדול – הקדוש ברוך הוא טוב ומטיב
הרב שקד שליט”א חוזר שוב ושוב על היסוד הגדול – לא משנה איך אנו חווים את הבורא, בין אם בבחינת גבורה שבחסד או תפארת שבחסד, הכלל המוחלט הוא שהקדוש ברוך הוא טוב ומטיב לבריותיו. לעיתים אנו מבינים זאת ולעיתים לא, כתינוק שמסופקים לו צרכיו ובכל זאת אינו שלם. כאשר נלקח ממנו הבקבוק הוא מתחיל לבכות ולצרוח, לא מבין מה האלוקות בעצם רוצה ממנו.
השוואת הצורה – יסוד הקירוב והריחוק ברוחניות
נושא מרכזי בשיעור הוא ביאור עניין “השוואת הצורה”. הרב מבאר על פי המושגים הקבליים היסודיים, שאין ברוחניות מושגי מקום ומרחק כבגשמיות. הקירוב והריחוק נמדדים על פי השוואת הצורה – דברים שהרצון הפנימי שלהם דומה נחשבים קרובים זה לזה, ודברים שהרצון שלהם הפוך נחשבים רחוקים.
על יסוד זה דרשו חז”ל “מה הוא רחום אף אתה רחום, מה הוא חנון אף אתה חנון”. לא מפני שאלוקות זקוקה לכך, אלא משום שאין הנברא יכול להכיל את האור האלוקי אם אינו משווה צורתו אליו. עצם השינוי הצורני הוא היוצר את הריחוק הרוחני.
תרגום בעל הסולם – שפת הרצונות
חידושו הגדול של בעל הסולם זצ”ל הוא תרגום כל המערכת הקבלית לשפת הרצונות – רצון לקבל ורצון להשפיע. בכך פתח את כל המערכת הקבלית להבנה ברורה ומובנת. ניתן להעמיק בשיעורי הוידאו של הרב שקד אליהו פנחס לבירור היסודות הללו.
מציאות האין סוף לפני הצמצום
הרב מצטט את לשונו הקדושה של האריז”ל בפתיחת ספר עץ חיים – “דע כי טרם שנאצלו הנאצלים ונבראו הנבראים, היה אור עליון פשוט ממלא כל המציאות, ולא היה שום מקום פנוי”. מצב זה נקרא “אין סוף” – האור והכלי היו בהשוואה גמורה, האור מילא את הכלי בלי גבול ובלי סוף.
שני שלבים באין סוף
בשיעורים הקודמים ביאר הרב ששני שלבים יש באין סוף – אחד נקרא לפני הצמצום ואחד אחרי הצמצום. לפני הצמצום היו האור והכלי בהשוואה גמורה, אך לא היה ניכר הבדל בין האור לכלי. היה כלי באין סוף לפחות בשורש הכלי, אך לא הרגיש שום חיסרון. משל לעובר במעי אמו, שיונק חיותו מאמו ואינו יודע אפילו שהוא יונק.
הזמנה לעיון נוסף
להעמקה בנושאי השיעור, מומלץ לעיין בשיעורי הוידאו בקבלה חסידית של מרכז סולם יהודה, ולהשתתף בשיעורי הקבלה אונליין בזום המתקיימים בימי שני ורביעי בשעה 20:30.
לחנות הספרים

תלמוד עשר הספירות הַמְבוֹאָר | סט | 5 כרכים
כתבי בעל הסולם, סטים וערכות לימוד, תלמוד עשר הספירות

תלמוד עשר הספירות | תע"ס הוצ' מקורית | 7 כרכים
כתבי בעל הסולם, סטים וערכות לימוד, תלמוד עשר הספירות

הַיַּהֲלוֹם שֶׁבַּכֶּתֶר | זוהר הסולם | 21 כר' | גדול

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.קשה)

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.רכה)

כתבי האר"י הקדוש | סט 15 כרכים במכירה מוזלת
כתבי האריז"ל, סטים וערכות לימוד

עץ חיים | 3 כרכים
כללי, כתבי בעל הסולם, כתבי האריז"ל, סטים וערכות לימוד

נפלאות הרב"ש אשלג | כתבי ה'ברכת שלום'

ציור של הרב יהודה אשלג | בעל הסולם

ציור של הרב ברוך שלום אשלג | הרב"ש
60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!
הלימוד באתר מוקדש





