עגלת קניות close-icon

אין מוצרים בסל הקניות.

מסכת אבות | הרחק משכן רע

סרוק לתרומה

באדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א

מסכת אבות | הרחק משכן רע

להאזנה

מסכת אבות עפ”י חכמת הקבלה

הַרְחֵק מִשָּׁכֵן רָע, וְאַל תִּתְחַבֵּר לָרָשָׁע

 

שלום רב לכל בית ישראל. אנו ממשיכים בסדרתנו על מסכת אבות. הגענו בפרק א’ למשנה ז’.

ניתי הארבלי, בן זוגו של יהושע בן פרחיה, שדיבר בשבוע שעבר, אומר כך: ‘הרחק משכן רע, ואל תתחבר לרשע, ואל תתייאש מהפורענות’. בעצם ניתי הארבלי בא להמשיך את בן זוגו הנשיא, שאמר לנו לדון כל אדם לכף זכות. פה הוא אומר: תדע לך, נכון שאמרנו ‘עשה לך רב וקנה לך חבר, והוה דן כל אדם לכף זכות’, אבל אני אומר לך, שלא כל אדם צריך לדון לכף זכות, ולא כל אדם צריך להיות חבר שלך. צריך לדעת עם מי להתחבר וממי להתרחק, ואם יש לך שכן רע, או שאתה מכיר רשע, אז להפך – תתרחק ואל תתחבר איתם.

מאחר שאף אחד לא יודע באמת מי רשע ומי צדיק, רק הקב”ה יעיד על כל אדם ביומו מי צדיק ומי רשע, אז בואו נגדיר לצורך הדיון שלנו, שרשע זה אדם שהולך נגד התורה, נגד המצוות ונגד הקב”ה. רק להגדרה כרגע, כדי שיהיה לנו קל להבין את זה. יש רשעים בחיצוניות, ויש גם רשעים פנימיים. לרשע לא כדאי להתחבר. למה? – הוא כותב, ‘אל תתייאש מן הפורענות’. אפילו שאתה רואה אותו בהצלחתו, אפילו שאתה רואה שכרגע הוא משגשג, זה לא אומר כלום, כי אומרים חז”ל: אם אתה מתחבר לשכן רע או לרשע, ביום שתבוא הפורענות והוא יפול, את תיפול איתו, אפילו שאתה לא עושה כמעשיו. אותו הדבר הפוך, אם אתה מתחבר לצדיק בדרך של ‘עשה לך רב וקנה לך חבר’, אדם קונה חברים טובים, סביבה רוחנית, הולך אחרי רב צדיק – גם אם הוא לא בדרגת ובמעלת הרב, כשהרב יעלה, הוא יעלה איתו. השאלה היא על איזו ספינה את נמצא, על ספינה של רשע או על ספינה של צדיק. כשאתה נמצא על הספינה שלהם, אז לאן שהיא תלך, אתה הולך איתה. לכן תמיד תמיד עדיף להיות בספינה של צדיקים ולא בספינה של רשעים.

העניין הזה מובא גם באופן פנימי. דרך אגב, שמענו בשם הבבא סאלי זצוק”ל, שאמר במפורש: ‘מי שהיה איתי בעולם הזה, יהיה איתי בעולם הבא’. תבינו עד כמה הדברים משמעותיים. צדיק כזה גדול לא אומר דברים מן השפה ולחוץ. הוה דן את האדם לכף זכות – ‘אדם’ זה ‘אדמה לעליון’ – התכונות הטובות שמתדמות לקב”ה. כשם שהוא רחום, היה  אתה רחום. כנגד האדם יש את הרע ואת הרשע. אלו התכונות הפחות טובות בנפש שלנו, התאוות, היצרים, האגו, הרצון לקבל – זה נקרא ‘רשע’ ו’רע’. ‘הרחק משכן רע’ – למה הוא נקרא ‘שכן’? – כי הוא שוכן בליבנו, בתוכנו, והוא כל הזמן מנסה לגרור אותנו מתוך הקדושה. ‘זה כנגד זה עשה השם’. אין מה לעשות, אנחנו מורכבים גם מטוב וגם מרע, וצריך לדעת להסתדר עם כולם. להתחבר לטוב ולהתרחק מן הרע.

‘ואל תתחבר לרשע’. ‘חיבור’ – כל סוג של חיבור יוצר התכללות. נגיד שיש לי חבר או שכן או מישהו שהיכרתי, ולאדם זה יש תכונות לא טובות. אם אני אעשה התכללות איתו, אפילו סתם החלפת דעות, מדברים מה שלומך, מה דעתך על הא ועל דא – עצם זה שאני כללתי את הדעות שלו, גם אם אני לא מסכים איתן, גם אם ראיתי מעשה לא טוב, גם אם שמעתי אמירה לא טובה, הדבר הזה אוטומטי נכלל בתוכי ומשפיע עליי באיזשהו אופן. זה כמו שאדם יקח משקה שכולו טוב, מים צלולים ומשובחים, מספיקה טיפה אחת של דיו, שנפיל לתוך הכוס, כל הכוס משחירה, ואף אחד לא יגע בה. האדם צריך שלא תהיה לו טיפת רשעות בנפשו, שלא יתחבר לתכונות הפנימיות הלא טובות שלו, ולא יתחבר לאנשים לא טובים מבחוץ. זה נקרא ‘הרחק משכן רע, ואל תתחבר לרשע’.

‘ואל תתייאש מן הפורענות’ – בוודאי שתכונות לא טובות אלו יביאו אותך למצבים לא טובים, למצבים קשים, בין אם זה הרשעים הפנימיים, ובין אם זה אנשים ממש מבחוץ, שהרי אדם הולך אחרי חברתו, וכל אדם שנמצא בחברה לא טובה – סופו לא טוב, וכל אדם שבחברה טובה – סופו טוב.

אני מברך אתכם להיות תמיד בסביבה טובה, להתחבר לצדיקים, לאנשים טובים וישרים וללכת בדרך הקדושה והטהרה. כל טוב.

 

 

לחנות הספרים

60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!

לחצו כאן לתרומה

הלימוד באתר מוקדש