
באדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א
להאזנה
מקורות:
ספר נפש החיים / הרב חיים מוולוז’ין
נפש החיים/שער א/פרק א
כתיב (בראשית א, כז): “וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹקִים בָּרָא אֹתוֹ” וכן כתיב (שם ט, ו) “כִּי בְּצֶלֶם אֱלֹקִים עָשָׂה אֶת הָאָדָם”. הנה עומק פנימיות ענין הצלם. הוא מדברים העומדים ברומו של עולם והוא כולל רוב סתרי פנימיות הזוהר. אמנם כאן נדבר במלת צלם בדרך הפשטנים הראשונים ז”ל על פסוק (שם א, כו) “נעשה אדם בצלמנו כדמותנו”:
והוא כי מלת צלם ודמות כאן אינו כמשמעו כי כתוב מפורש (ישעיה מ, יח): “ומה דמות תערכו לו”. אלא פירושו דמיון מה באיזה דבר. כמו (תהלים קב, ז): “דמיתי לקאת מדבר” כי לא נעשו לו כנפים וחרטום ולא נשתנה צורתו לצורת הקאת רק שנדמה אז במקרה פעולותיו שהיה נע ונד כמו הקאת מדבר שהוא צפור בודד ומעופף ממקום למקום. כן הוא לפי הפשטנים הראשונים ז”ל וכן על דרך זה הוא ענין מלת צלם. כי המה דומים במשמעם בצד מה:
כתיב (בראשית א, כז): “וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹקִים בָּרָא אֹתוֹ” וכן כתיב (שם ט, ו) “כִּי בְּצֶלֶם אֱלֹקִים עָשָׂה אֶת הָאָדָם”. הנה עומק פנימיות ענין הצלם. הוא מדברים העומדים ברומו של עולם והוא כולל רוב סתרי פנימיות הזוהר. אמנם כאן נדבר במלת צלם בדרך הפשטנים הראשונים ז”ל על פסוק (שם א, כו) “נעשה אדם בצלמנו כדמותנו”:
והוא כי מלת צלם ודמות כאן אינו כמשמעו כי כתוב מפורש (ישעיה מ, יח): “ומה דמות תערכו לו”. אלא פירושו דמיון מה באיזה דבר. כמו (תהלים קב, ז): “דמיתי לקאת מדבר” כי לא נעשו לו כנפים וחרטום ולא נשתנה צורתו לצורת הקאת רק שנדמה אז במקרה פעולותיו שהיה נע ונד כמו הקאת מדבר שהוא צפור בודד ומעופף ממקום למקום. כן הוא לפי הפשטנים הראשונים ז”ל וכן על דרך זה הוא ענין מלת צלם. כי המה דומים במשמעם בצד מה:
נפש החיים/שער א/פרק ב
אמנם להבין ענין אומרו “בצלם אלקים” דיקא. ולא שם אחר. כי שם אלקים ידוע פירושו שהוא מורה שהוא ית”ש בעל הכחות כולם, כמו שכתוב בטור אורח חיים סימן ה’. וענין מה שהוא יתברך נקרא בעל הכחות, כי לא כמדת בשר ודם מדת הקב”ה. כי האדם כשבונה בנין – דרך משל – מעץ. אין הבונה בורא וממציא אז מכחו העץ, רק שלוקח עצים שכבר נבראו ומסדרם בבנין. ואחר שכבר סדרם לפי רצונו עם שכחו הוסר ונסתלק מהם עם כל זאת הבנין קיים. אבל הוא ית”ש כמו בעת בריאת העולמות כולם בראם והמציאם הוא יתברך יש מאין בכחו הבלתי תכלית, כן מאז כל יום וכל רגע ממש כל כח מציאותם וסדרם וקיומם, תלוי רק במה שהוא ית”ש משפיע בהם ברצונו יתברך, כל רגע כח ושפעת אור חדש. ואלו היה הוא ית’ מסלק מהם כח השפעתו אף רגע אחת כרגע היו כולם לאפס ותהו וכמו שיסדו אנשי כנסת הגדולה “המחדש (*) בטובו בכל יום תמיד מעשה בראשית” היינו תמיד ממש כל עת ורגע, וראייתם מפורשת כאמור “לעושה אורים גדולים” שלא אמר עשה אלא עושה:
ואף שאין חידוש ניכר לעין. אמנם הד’ יסודין עלאין דאינון השרשין קדמאין ואבהן דכולא כנזכר בזוהר וארא כ”ג ע”ב. שהם שרש כל מעשי בראשית ופנימיות כולם. והם ד’ אותיות הוי”ה ב”ה. התמזגותם והרכבתם כל עת ורגע בשרש שרשם, אינו מושג כלל והוא ית”ש מחדשם כל רגע לפי רצונו. וענין התמזגותם כל רגע הם התתר”ף צרופי השם ב”ה על פי השתנות נקודותיהם תתר”ף רגעי השעה וכן משתנים עוד כל שעה לצרופיה אחרים וגם אין מדת יום שוה למדת לילה לא כל יום דומה לחבירו שלפניו ואחריו כלל. זהו שאמר המחדש כו’ מעשה בראשית דיקא:
וזהו שנקרא הוא ית”ש האלקים בעל הכחות כולם. (*) שכל כח פרטי הנמצא בכל העולמות. הכל הוא ית”ש הבעל כח שלהם שמשפיע בהם הכח וגבורה כל רגע ותלוים בידו תמיד לשנותם ולסדרם כרצונו ית’:
ואף שהוא שם משותף לכל בעל כח שנמצא בעולם, וכל שרי מעלה ומטה נקראים אלקים, כמו שכתוב “אלהי העמים”, “כי כל העמים ילכו איש בשם אלהיו”. ועי’ זוהר ויקרא ח’ ע”א ובפ’ בלק ר”ח א’ בענין “ויבא אלקים” דכתיב באבימלך ולבן ובלעם פירוש השר שלו. כי הם ממונים עליהם להנהיגם. וכן דייני מטה נקראים אלקים ובסבא צ”ו א’ ושמא חד מכל שאר שמהן וכו’ ע”ש. אמנם כולם איו הכח שלהם מעצמם רק ממה שקבע בהם הוא יתברך כח וגבורה להיות מושלים וכו’ לכן נקרא הוא ית”ש: “אלקי האלקים” (דברים י, יז) וכן כתיב “כי גדול ה’ מכל האלהים” (שמות יח, יא). “השתחוו לו כל אלהים” (תהלים צז, ז). וגם העובדי כוכבים קוראים אותו יתברך אלהא דאלהין ולכן נקראים אלהים אחרים, רוצה לומר שאין הכח שלהם מעצמם רק מכח הגבוה ממנו והגבוה ממנו מושך גם כן כחו מהכח שעליו עד הבעל כח האמיתי של כולם – הוא ית”ש, ולכן נאמר (ירמיה י, י): “וה’ אלקים אמת”. שהוא הבעל כח האמיתי של כולם שכולם מקבלים כחם ממנו ית”ש, זהו שאמר (מ”א יח, לט): “ויפלו על פניהם ויאמרו ה’ הוא האלהים”:
נפש החיים/שער א/פרק ג
כן בדמיון זה כביכול ברא הוא יתברך את האדם והשליטו על רבי רבוון כחות ועולמות אין מספר. ומסרם בידו שיהא הוא המדבר והמנהיג אותם עפ”י כל פרטי תנועות מעשיו ודבוריו ומחשבותיו וכל סדרי הנהגותיו הן לטוב או להיפך ח”ו, כי במעשיו ודבוריו ומחשבותיו הטובים הוא מקיים ונותן כח בכמה כחות ועולמות עליונים הקדושים, ומוסיף בהם קדושה ואור כמ”ש (ישעיה נא, טז): “וָאָשִׂם דְּבָרַי בְּפִיךָ גו’ לִנְטֹעַ שָׁמַיִם וְלִיסֹד אָרֶץ”. וכמאמרם ז”ל (ברכות סד, א) “אל תקרא בניך אלא בוניך”. כי המה המסדרים עולמות העליונים כבונה המסדר בנינו ונותנים בהם רב כח, ובהיפוך ח”ו ע”י מעשיו או דבוריו ומחשבותיו אשר לא טובים. הוא מהרס ר”ל כמה כחות ועולמות עליונים הקדושים לאין ערך ושיעור. כמו שכתוב (שם מט, יז) “מהרסיך ומחריביך וגו'”. או מחשיך או מקטין אורם וקדושתם ח”ו. ומוסיף כח לעומת זה במדורות הטומאה ר”ל:
זהו “ויברא אלקים את האדם בצלמו בצלם אלקים גו'”. “כי בצלם אלקים עשה וגו'”. שכמו שהוא ית’ שמו הוא האלקים בעל הכחות הנמצאים בכל העולמות כולם, ומסדרם ומנהיגם כל רגע כרצונו, כן השליט רצונו יתברך את האדם שיהא הוא הפותח והסוגר של כמה אלפי רבואות כחות ועולמות על פי כל פרטי סדרי הנהגותיו בכל עניניו בכל עת ורגע ממש כפי שרשו העליון של מעשיו ודבוריו ומחשבותיו, כאילו הוא גם כן הבעל כח שלהם כביכול. ואמרו ז”ל באיכה רבתי (בפסוק וילכו בלא כח גו’): “רבי עזריה בשם רבי יהודה בר סימון אומר בזמן שישראל עושין רצונו של מקום מוסיפין כח בגבורה של מעלה, כמה דאת אמר (תהלים ד, יד): “באלקים נעשה חיל”. ובזמן שאין ישראל עושין רצונו של מקום כביכול מתישין כת גדול של מעלה דכתיב (דברים לב, יח): “צור ילדך תשי גו'”.” ובכמה מקומות בזוה”ק דחובי בני נשא עבדין פגימו לעילא כו’. וכן להיפך כנ”ל. וזה שאמר הכתוב (תהלים סח, לה): “תנו עוז לאלקים”. ובזוהר ריש פרשת בא: “ויהי היום ויבאו גו’ להתיצב על ה’, כד בעאן לקיימא על אינון עובדין דישראל על ה’ ודאי קיימין. דהא כד ישראל עבדין עובדין דלא כשרן כביכול מתישין חילא דקב”ה. וכד עבדין עובדין דכשרן יהבין תוקפא וחילא לקב”ה. ועל דא כתיב תנו עז לאלקים במה בעובדין דכשרן.” ולכן אמר לאלקים. וכן באלקים נעשה חיל. שפירושו בעל הכחות כולם וכנ”ל:
נפש החיים/שער א/פרק ד
וזאת תורת האדם כל איש ישראל אל יאמר בלבו ח”ו. כי מה אני ומה כחי לפעול במעשי השפלים שום ענין בעולם, אמנם יבין וידע ויקבע במחשבות לבו. שכל פרטי מעשיו ודבוריו ומחשבותיו כל עת ורגע. לא אתאבידו ח”ו. ומה רבו מעשיו ומאד גדלו ורמו. שכל אחת עולה כפי שרשה לפעול פעולתה בגבהי מרומים בעולמות וצחצחות האורות העליונים.(*)
וקרוב לשמוע שגם זה בכלל כוונתם ז”ל באבות (פ”ב מ”א) “דע מה למעלה ממך”. רוצה לומר עם כי אינך רואה בעיניך הענינים הנוראים הנעשים ממעשיך, אבל תדע נאמנה כי כל מה שנעשה למעלה בעולמות העליונים גבוהי גבוהים, הכל ממך הוא על פי מעשיך לאן נוטים, על פיהם יצאו ויבואו:
ובאמת כי האיש החכם ויבן את זאת לאמיתו, לבו יחיל בקרבו בחיל ורעדה, בשומו על לבו על מעשיו אשר לא טובים ח”ו עד היכן המה מגיעים לקלקל ולהרוס בחטא קל חס ושלום, הרבה יותר ממה שהחריב נבוכדנאצר וטיטוס, כי הלא נבוכדנאצר וטיטוס לא עשו במעשיהם שום פגם וקלקול כלל למעלה, כי לא להם חלק ושורש בעולמות העליונים שיהו יכולים לנגוע שם כלל במעשיהם. רק שבחטאינו נתמעט ותש כביכול כח גבורה של מעלה, את מקדש ה’ טמאו כביכול המקדש העליון. ועל ידי כן היה להם כח לנבוכדנאצר וטיטוס להחריב המקדש של מטה, המכוון נגד המקדש של מעלה. כמו שארז”ל (איכה רבתי מא, א) קמחא טחינא טחינת. הרי כי עונותינו החריבו נוה מעלה עולמות עליונים הקדושים. והמה החריבו רק נוה מטה. וזהו שהתפלל דוד המלך עליו השלום (ה): “תהלים עד”. ביקש שיחשב לו כאלו למעלה בשמי מרומים הרס, אבל באמת לא נגעו שם מעשיו כלל כנ”ל:
גם על זאת יחרד לב האדם מעם הקדש שהוא כולל בתבניתו כל הכחות והעולמות כולם כמו שיתבאר אי”ה להלן בפרק ו’ ובשער ב’ פ”ה. שהן המה הקדש והמקדש העליון. והלב של האדם אמצעיתא דגופא הוא כללית הכל נגד הבית קדשי קדשים אמצע הישוב אבן שתיה. כולל כל שרשי מקור הקדושות כמוהו ורמזוהו ז”ל במשנה פרק תפלת השחר יכוין את לבו כנגד בית ק”הק. ובזוהר שלח קס”א סוף ע”א (ח”ג קסא, א) ת”ח כד ברא קב”ה ב”נ בעלמא אתקין לי’ כגוונא עלאה יקירא ויהב לי’ חילי’ ותוקפי’ באמצעיתא דגופא דתמן שרי’ לבא כו’. כג”ד אתקין קוב”ה עלמא ועביד ליה חד גופא כו’ ולבא שארי באמצעיתא כו’ דהוא תוקפא דכלא וכלא ביה תליין כו’. וההיכל לבית קה”ק דתמן שכינה וכפורת וכרובים וארון והכא הוא לבא דכל ארעא ועלמא ומהכא אתזנו כו’ ע”ש באורך. א”כ בעת אשר יתור האדם לחשוב בלבבו מחשבה אשר לא טהורה בניאוף ר”ל. הרי הוא מכניס זונה סמל הקנאה בבית ק”הק העליון נורא בעולמות העליונים הקדושים ח”ו. ומגביר ר”ל כחות הטומאה והס”א בבית קה”ק העליון. הרבה יותר ויותר ממה שנגרם התגברות כח הטומאה ע”י טיטוס בהציעו זונה בבית ק”הק במקדש מטה. וכן כל חטא ועון אשר כל איש ישראל מכני’ בלבו ח”ו אש זרה. בכעס או שארי תאוות רעות ר”ל: הלא הוא ממש כענין הכתוב (ישעיה, סד) בית קדשנו ותפארתנו אשר וגו’ היה לשריפת אש. הרחמן ית”ש יצילנו. וז”ש השם ליחזקאל (מג) את מקום כסאי גו’ אשר אשכן שם בתוך בני ישראל לעולם ולא יטמאו עוד בית ישראל שם קדשי גו’ בזנותם גו’. עתה ירחקו את זנותם גו’ ושכנתי בתוכם לעולם:
הגהה: כי המשכן והמקדש היו כוללים כל הכחות והעולמות וכל הסדרי קדושות כולם. כל בתיו וגנזכיו עליותיו וחדריו וכל כלי הקדש. כולם היו בדוגמ’ עליונה צלם דמות תבנית העולמות הקדושים וסדרי פרקי המרכבה. המה יסדו דוד ושמואל הרואה. הכל מיד ה’ עליהם השכיל כל מלאכות התבנית. ואמרו ז”ל בפ’ איזהו מקומן (דף נד:) מ”ד כו’ וכי מה ענין נויות אצל רמה אלא שהיו יושבין ברמה ועוסקין בנויו של עולם כו’. ז”ש בתנחומא ר”פ פקודי שהוא שקול נגד בריאת העולם. ומונה שם כסדרן כלל הענייני’ שהיו בבריאה שהמה היו ג”כ במשכן. ולכן אמר הכתוב בבצלאל ואמלא אותו רוח אלקים בחכמה ובתבונה ובדעת כי באלו הג”ד נבראו העולמות כמ”ש (משלי, ג) ה’ בחכמה יסד ארץ כונן שמים בתבונה וגו’ וע’ זוהר פקודי (ח”ב רכא, א) ושם (ח”ב רלא, ב) ובז”ח תרומה ל”ה ע”ג ע”ש באורך.
ולכן אמרו ז”ל (דף נה.) יודע היה בצלאל לצרף אותיות שנבראו בהם שמים וארץ. ולכן האדם מעם הקדש שכולל ג”כ כל סדרי בראשית וסדרי המרכבה כלל הבריאת כולה. הוא ג”כ דוגמת ותבנית המשכן והמקדש וכל כליו. מכוון בסדר התקשרות פרקי אבריו וגידיו וכל כחותיו. וכן מחלק בזוהר כלל תבנית המשכן וכליו. שהמה רמוזים כולם באדם אחד באחד יגשו כסדר: לזאת הרי כי ודאי עיקר ענין הקדש והמקדש ושריית שכינתו ית’ הוא האדם שאם יתקדש עצמו כראוי בקיום המצות כולן שהם תלויין ג”כ בשורשן העליון בפרקי אברי השיעור קומה כביכול של כלל כל העולמות כולם. (וע’ זוהר תרומה (ח”ב קסב, ב) ואת המשכן תעשה גו’. הא הכא רזא דיחודא כו’ עש”ה) אז הוא עצמו המקדש ממש ובתוכו ה’ ית”ש. כמ”ש (ירמה ז’) היכל ה’ היכל ה’ המה. וכמאמרם ז”ל. ושכנתי בתוכם בתוכו לא נאמר אלא בתוכם כו’ וזה שארז”ל (כתובות ה א) גדולים מעשי צדיקים יותר ממעשה שמים וארץ דאלו במעשה שמים וארץ כתיב אף ידי יסדה ארץ וימיני טפחה שמים. ואלו במעשה צדיקים כתיב מקדש אדני כוננו ידיך. פתחו במעשי צדיקים וסיימו ראייתם ממקדש. כי כן באמת שהצדיקים ע”י מעשיהם הרצויים לפניו יתברך. הן הם מקדש ה’ ממש. וי”ל עד”ז הכתוב ועשו לי מקדש גו’ ככל אשר אני מראה אותך וגו’ וכן תעשו ורז”ל דרשו (סנהדרין מ”ו) וכן תעשו לדורות. ולדרכינו י”ל ג”כ שר”ל אל תחשבו שתכלית כוונתי הוא עשיית המקדש החיצוני. אלא תדעו שכל תכלית רצוני בתבנית המשכן וכל כליו. רק לרמז לכם שממנו תראו וכן תעשו אתם את עצמיכם שתהיו אתם במעשיכם הרצויים כתבנית המשכן וכליו. כולם קדושים ראוים ומוכנים להשרות שכינתי בתוככם ממש. זהו ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם דייקא שככל אשר אני מראה אותך את תבנית המשכן וגו’. תכלית כוונתי שכן. תעשו את עצמיכם. וכן אמר הוא ית”ש לשלמה אחר גמר בנין המקדש (מלכים א, ל) הבית הזה אשר אתה בונה הוא רק את תלך בחקתי גו’ ושכנתי בתוך עמי ישראל דיקא. לזאת כשקלקלו פנימיות המקדש שבתוכם. אז לא הועיל המקדש החיצוני ונהרסו יסודותיו ר”ל. וזה שאמר השם ליחזקאל (מ”ג) הגד את בית ישראל את הבית ויכלמו מעונותיהם גו’. ואם נכלמו מכל אשר עשו צורת הבית ותכונתו ומוצאיו ומובאיו וכל צורותיו ואת כל חקותיו וכל צורותיו וכל תורתיו. הודע אותם וכתוב לעיניהם וישמרו את כל צורתו ואת כל חקותיו ועשו אותם. והוא מבואר. וכתרגומו ואם יתכנעון מכל דעברו במחזיהון צורת ביתא וטיקוסי’ כו’:
ובזה יובן הכתוב וייצר ה’ אלקים את האדם עפר גו’ ויפח באפיו נשמת חיים ויהי האדם לנפש חיה. ופשוטו של מקרא ודאי הוא כתרגומו והוה באדם לרוח ממללא. ור”ל שכאשר היה הגוף לבדו היה עדיין עפר ממש בלא שום חיות ותנועה: וכאשר נופח בו נשמת חיים. אז נעשה איש חי להתנועע ולדבר. ועיין רמב”ן בפי’ התורה. אמנם בקרא ויהי באדם לא כתיב. אלא ויהי האדם לזאת יש מקום לפרשו ע”פי שנתבאר. שהאדם בנשמת החיים שבתוכו. הוא נעשה נפש חיה לרבוי עולמות אין מספר. שכמו שכל פרטי הנהגות הגוף ותנועותיו הוא ע”י כח הנפש שבקרבו. כן האדם הוא הכח ונפש החיה של עולמות עליונים ותחתונים לאין שיעור. שכולם מתנהגים על ידו כנ”ל:
מקורות: אתר ויקיטקסט
מגיד שיעור: הרב שקד אליהו פנחס | מרצה לקבלה וחסידות
לחנות הספרים

תלמוד עשר הספירות הַמְבוֹאָר | סט | 5 כרכים
סטים וערכות לימוד, כתבי בעל הסולם, תלמוד עשר הספירות

תלמוד עשר הספירות | תע"ס הוצ' מקורית | 7 כרכים
סטים וערכות לימוד, כתבי בעל הסולם, תלמוד עשר הספירות

הַיַּהֲלוֹם שֶׁבַּכֶּתֶר | זוהר הסולם | 21 כר' | גדול

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.קשה)

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.רכה)

כתבי האר"י | 15 כרכים
סטים וערכות לימוד, כתבי האריז"ל

עץ חיים | 3 כרכים
סטים וערכות לימוד, כתבי בעל הסולם, כתבי האריז"ל, כללי

נפלאות הרב"ש אשלג | כתבי ה'ברכת שלום'

ציור של הרב יהודה אשלג | בעל הסולם

ציור של הרב ברוך שלום אשלג | הרב"ש
60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!
הלימוד באתר מוקדש