סרוק לתרומהבאדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א
להאזנה
קורס שופר בווידאו — המפגש הרביעי והמסכם בסדרת ההדרכה המעשית
השיעור הרביעי בסדרת שיעורי הווידאו של הרב שליט”א מסכם את כל ההדרכה המעשית בנושא תקיעת השופר. המפגש נועד להעניק לכל אדם את הכלים המדויקים להפוך לבעל תוקע בתוך דקות ספורות. הרב שליט”א מדגיש כי על אף שמדובר בתהליך מהיר, נדרשים אימונים קבועים, שופר מתאים וידיעה מעמיקה של פרטי המלאכה.
הרב פותח את השיעור בעקרון יסוד: אין שופר טוב באופן מוחלט, אלא יש שופר הטוב עבור האדם המסוים. השופר חייב להתאים לצורת השפתיים של התוקע, לכיווץ השפתיים שלו ולאופן הפקת האוויר הייחודי לו. לכן, כאשר הרב מגיע לחנות שופרות לבחור כלי קודש זה, הוא בודק לפחות שלושים עד ארבעים שופרות עד שמוצא את המתאים לו בדיוק.
בחירת השופר הנכון — בדיקות מעשיות
הרב שליט”א מפרט מספר שלבי בדיקה לפני רכישת שופר. ראשית, יש לוודא שהשופר שלם ואין בו סדקים או חיבורים של חומרים זרים. שנית, יש לבדוק שהאוויר יוצא ממנו בקלות, שכן לעיתים פיית השופר צרה מדי ומקשה על התקיעה. שלישית, יש להצמיד את הפייה לשפתיים ולנסות להפיק צליל ממוקד וישר.
הפקת הצליל נעשית באמצעות כיווץ השפתיים ויצירת פרפור עדין, בדומה לניפוח בלון למקום ממוקד. אין להוציא אוויר סתם, אלא לכוון אותו בדיוק לתוך פיית השופר. פעמים רבות קורה שהאוויר בורח מצדי הפה, ואז יש להרטיב מעט את השפתיים או את פיית השופר, ולעיתים אף להיעזר ביד השנייה לסגור את הצדדים.
מציאת הזווית והצלחת התקיעה
אחד היסודות החשובים בתקיעה מוצלחת הוא מציאת הזווית הנכונה של פיית השופר כלפי הפה. כל אדם ימצא זווית אחרת המתאימה לו. לאחר שמצא את הזווית, עליו לשמור עליה בקפידה על ידי מעקב אחר הצד השני של השופר ותחושה של הצמדת הפייה. זהו פרט מעשי המבדיל בין תקיעה מבולבלת לתקיעה מדויקת ונקייה.
הרב שליט”א מזהיר מפני טעות נפוצה בקרב בעלי תוקעים מתחילים — התחלת התקיעה בחוזקה רבה מדי וסיום חלש. כאשר התוקע מתחיל בעוצמה גבוהה, האוויר שלו נגמר מהר והוא מנסה לפצות בסוף בשבירת הקול. הדרך הנכונה היא להתחיל בצליל ישר וממוקד, לנצל שמונים אחוז מהאוויר בצורה חלקה ואחידה, ולסיים באמצעות הלשון — לא בשבירה. שיעורי הווידאו בקבלה וחסידות של העמותה כוללים סדרות הדרכה מעשיות נוספות בענייני המועדים.
אימון השפתיים והכנה לקראת ראש השנה
שרירי השפתיים הם שרירים לכל דבר, והם זקוקים לחימום ולאימון. הרב שליט”א ממליץ להתאמן לפחות שבועיים עד שלושה שבועות לפני ראש השנה, כדי ששרירי השפתיים יתרגלו לתנוחה הנדרשת ויפיקו את הצלילים בקלות. לפני התקיעה בפועל, יש לחמם את השפתיים באמצעות פרפורים קלים, שכן לעיתים איפור השפתיים או יובש עלולים להקשות על התפקוד.
נקודה מעשית נוספת נוגעת ללחץ הפייה על השפתיים. אין להצמיד את פיית השופר בחוזקה רבה מדי — דבר זה מעייף את השרירים ועלול אף לפצוע את השפתיים, במיוחד כאשר הפייה אינה מלוטשת היטב. הלחיצה הנכונה היא מדודה ועדינה, המאפשרת איטום מלא מבלי להלחיץ את השריר.
עמידה, נשימות ושמירה על השופר
הרב שליט”א מנחה לעמוד זקוף בשעת התקיעה. כיווץ הגוף מונע מהאוויר לצאת כראוי ולהגיע בזווית הנכונה אל השופר. לפני התקיעה יש לקחת כמה נשימות עמוקות כדי להירגע — להשתחרר מלחץ הזמן, מלחץ הציבור ומההתרגשות הטבעית של היום הקדוש.
באשר לצד התקיעה, הרב מציין שההידור ההלכתי הוא לתקוע בצד ימין של הפה, אך אם אדם מפיק צליל טוב יותר באמצע או בצד שמאל, יעדיף את הצליל הטוב על ההידור. לנושאים הלכתיים מעמיקים ניתן לעיין בשיעורי החגים והמועדים לפי הזוהר.
תחזוקה ניקיון וטיפול בשופר
לאחר האימון מצטבר רוק רב בשופר. חשוב לנקות את השופר יום או יומיים לפני ראש השנה באמצעות חומץ או בארק, כדי לצחצחו. יחד עם זאת, יש להיזהר מאוד מאוד עם השופר — לא להשאירו בשמש, לא ברכב ולא במקום שעלול להיפול ולהישבר. המרפסת אינה מקום מתאים לאחסון.
בשעת התקיעות בראש השנה, כאשר התוקע מבצע שלושים תקיעות דמיושב ועוד תקיעות במהלך התפילה, מצטבר רוק רב בשופר. הרב מציג שתי דרכים לניקוי באמצע — לתפוך על בד להוצאת הרוק, או לנשוף מהצד השני של השופר. פרטים נוספים על עבודת הימים הנוראים ניתן למצוא בעלון תפארת הסולם השבועי.
סיכום המפגש הרביעי בקורס השופר
המפגש הרביעי והמסכם בסדרה מקיף את כל הפרטים הנדרשים לבעל תוקע מתחיל ומנוסה כאחד — מבחירת השופר המתאים אישית, דרך אימון השפתיים, מציאת הזווית, הימנעות משגיאות נפוצות, ועד לטיפול בשופר ולניקיונו. העמותה מזמינה את הציבור להמשיך בלימוד מעמיק בשיעורי קבלה אונליין בזום בימי שני ורביעי בשעה 20:30 בערב. כמו כן, מרכז ההפצה של ספרי בעל הסולם ותלמידיו פועל במחירי עלות ובהתנדבות, ותורם להפצת מעיינות החסידות. כל תרומה לעמותה מסייעת להמשך הפצת תורת הקבלה בעם ישראל.
לחנות הספרים

תלמוד עשר הספירות הַמְבוֹאָר | סט | 5 כרכים
כתבי בעל הסולם, סטים וערכות לימוד, תלמוד עשר הספירות

תלמוד עשר הספירות | תע"ס הוצ' מקורית | 7 כרכים
כתבי בעל הסולם, סטים וערכות לימוד, תלמוד עשר הספירות

הַיַּהֲלוֹם שֶׁבַּכֶּתֶר | זוהר הסולם | 21 כר' | גדול

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.קשה)

זוהר הסולם | 21 כרכים | מהדורת כיס (כ.רכה)

כתבי האר"י הקדוש | סט 15 כרכים במכירה מוזלת
כתבי האריז"ל, סטים וערכות לימוד

עץ חיים | 3 כרכים
כללי, כתבי בעל הסולם, כתבי האריז"ל, סטים וערכות לימוד

נפלאות הרב"ש אשלג | כתבי ה'ברכת שלום'

ציור של הרב יהודה אשלג | בעל הסולם

ציור של הרב ברוך שלום אשלג | הרב"ש
60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!
הלימוד באתר מוקדש





