עגלת קניות

close-icon

אין מוצרים בסל הקניות.

הזמנה מינימלית 300, סכום ההזמנה הנוכחי שלך הוא 0.00

מסכת אבות | אל תהיו כעבדים

סרוק לתרומה

באדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א

מסכת אבות | אל תהיו כעבדים

להאזנה

ביאור מסכת אבות עפ"י חכמת הקבלה
"אל תהיו כעבדים המשמשים על מנת לקבל פרס"

פרק א', משנה ג'. אנטיגונוס איש סוכו קיבל משמעון הצדיק. הוא היה אומר, 'אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל את הרב, אלא הוו כעבדים המשמשים את הרב שלא על מנת לקבל פרס, ויהי מורא שמיים עליכם'.

ההבדל בין פרס לשכר, מה שהתבלבלו שני תלמידים של אנטיגונוס, צדוק וביטוס, הם בעצם לא הבינו את דבריו, וחשבו 'למה צריך את כל היהדות הזאת' ופיתחו שתי כתות, כת הצדוקים וכת הפיתוסים, שעשו המון בלגן לעם ישראל. שכר זה תמורת עבודה. פרס זה מתנת חינם, כמו אבא שאוהב את בנו, ומרוב אהבתו אליו נותן לו פרסים. הוא לא חייב לתת לו את זה, ועל זה מדובר. למעשה מדובר פה על מדרגת אהבה. העבד ואדונו – הנברא והבורא, שכשאתה עובד את אדונך, תעשה את זה מאהבה אמיתית, ותעשה את הכל מתוך אהבתך את המלך. בנוסף הוא אומר, שזה לא מספיק טוב.

עם אלמנט האהבה צריך לבוא אלמנט היראה, ושני האלמנטים ביחד משלימים ונותנים לנו דרך רוחנית, שקל לעבוד בה. יראה – מדובר על יראת הרוממות. יש גם יראת הפחד, שזו מדרגת קצת יותר נמוכה. יראת הרוממות היא כשאדם רואה מישהו שהוא מורם בעיניו, לדוגמא ילד שרואה את אביו, ואביו אומר לו לא לפתוח את התריס בין שתיים לארבע, אז גם אם האבא לא מסביר לו למה, שזה מביא שמש והורס את העציץ, הילד לא צריך הסבר. אם אבא אמר לא לפתוח את התריס, אין לי בעיה לעשות את זה, כי אני סומך על אבא, ואני אוהב את אבא. אותו הדבר, אדם שסומך על הקב"ה ואוהב את הקב"ה, אז אין לו שום בעיה לקיים מצוות לא תעשה. יש לנו גם מצוות עשה – אם אני אוהב את אבא, אני רוצה לעשות את רצונו. אני לא עושה את זה כדי לקבל פרסים או שכר, אלא כי אני אוהב את אבא, וחשוב לי לרצות אותו ולשמח אותו, וזה בא על מצוות העשה.

יש פה דרך רוחנית, שצריכה להשתלב מאהבה ויראה. אהבה – הכוונה לעשות את זה ממקום נקי ולא אינטרסנטי. זה בא לעזור לנו לקיים את מצוות העשה, והיראה באה לעזור לנו לקיים את מצוות הלא תעשה. למה מורא שמיים היא מדרגה משלימה לאהבה? למה הוא אמר אותו שנייה? אנטיגונוס איש סוכו באופן טבעי מדבר על היראה, שהיא היכולת לצמצם את רצוננו, ולא לעשות מה שבא לנו. מיהודה יצאה המלכות, והמלכות בנפש האדם צריכה באופן טבעי לעשות מסכים, כלומר הגבלות על התענוגים שיש לנו בחיים. גם זה מרומז בסוכו מלשון סוכה. הסכך של הסוכה נקרא על שם הסכך. הסכך מגביל את כמות האור. לא כל האור צריך להיכנס. מצבי החשכה, ההסתרה – הסוכה צריכה להיות ברובה צל. הסוכה מייצגת מצבים לא נוחים בחיים, ודוקא במצבים האלה אנו מצווים להיות בשמחה. בחג הסוכות יש מצוה גדולה להיות בשמחה.

דוקא אנטיגונוס איש סוכו, שבא מסוכו, שמסמלת את הסוכה את ההגבלה שהיתה בנחלת יהודה, שמסמלת את המלכות שבנפש האדם. הסברנו שיש עשר ספירות, יכולות בנפש, והספירה האחרונה, שהיא ספירת המלכות, היא זו שרוצה לקבל את כל האור, ודוקא היא זו שצריכה לעבוד עם המסכים, עם עבודת ההגבלה, וההגבלה הזו היא יראה, ולכן הוא מסכם 'יהי מורא שמיים עליכם'.

בעזרת השם שנזכה לעבוד את הקב"ה מתוך אהבה ויראה, ולשלב את היכולות האלו גם בין אדם לחברו. כל טוב, ברכה והצלחה.

 

 

 

לחנות הספרים

 

60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!

לחצו כאן לתרומה

הלימוד באתר מוקדש

הרשמה לאתר
תכני האתר המלאים נפתחים רק לגולשים רשומים (הרשמה בחינם!)
להמשך גלישה יש לבצע הרשמה אותה ניתן לבטל בכל עת.
הרשמה
+