עגלת קניות close-icon

אין מוצרים בסל הקניות.

התפשטות אור אינסוף לתוך החלל — לאט לאט או תכף?

סרוק לתרומה

באדיבות עמותת סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט"א

התפשטות אור אינסוף לתוך החלל — לאט לאט או תכף?

להאזנה

התפשטות אור אינסוף בקו הישר — ביאור אות ב’ בעץ חיים

השיעור עוסק בביאור דברי האר”י הקדוש בספר עץ חיים, שער א’ ענף ב’, העוסק בסדר התפשטות אור אינסוף ברוך הוא לתוך החלל הפנוי שנתהווה לאחר הצמצום. בלב הדיון עומדת שאלה יסודית — האם האור נמשך אל הקו בבת אחת, או שמא ירד בהדרגה מדרגה אחר מדרגה. הבנת ההבחנה הזו פותחת פתח להבנת כל מושגי הזמן הרוחני בתורת הקבלה.

הפשטת מושג הזמן מן הגשמיות

הרב פותח ומסביר כי בכדי להבין את דברי האר”י, חייבים ראשית להפשיט את מושג הזמן מן המובן הגשמי המוכר. בעולם הגשמי, הזמן נמדד בדקות ובשעות — כמה זמן לוקח ללכת לתחנת האוטובוס, כמה זמן לוקח לנסוע לעיר רחוקה. הזמן הגשמי מבוסס על מרחק, תנועה ומקום.

אולם ברוחניות אין תנועה ואין מקום במובן הגשמי. מושג הזמן הרוחני עניינו סדר של השתלשלות מצבים — סיבה ומסובב. המצב הראשון נקרא שורש או סיבה, והמצב שנולד ממנו נקרא ענף או מסובב. המסובב עצמו הופך לסיבה למצב הבא אחריו, וכך מתהווה שרשרת של סיבות ומסובבים.

משל שורת קוביות הדומינו

הרב ממשיל את סדר הסיבה והמסובב לשורת קוביות דומינו. הקובייה הראשונה היא הסיבה המפילה את השנייה, והשנייה הופכת לסיבה המפילה את השלישית, וכן הלאה. זמן רוחני אינו אלא סכום של תהליכים כאלה — השתלשלות קטנה של כמה מצבים נקראת ימים, השתלשלות ארוכה יותר נקראת שבועות או חודשים, וכך גם שנים. אורך הזמן הרוחני נמדד בכמות המדרגות שהאור עובר בדרכו.

ההבדל המהותי בין ‘תכף’ ל’לאט לאט’

באות זו מבחין האר”י בשתי דרכי התפשטות. המושג ‘תכף’ מורה על מציאות שבה אין הבחן בין מדרגות — יש מדרגה אחת בלבד, והאור מגיע אליה מיד, ללא השתלשלות פנימית. לעומת זאת המושג ‘לאט לאט’ מורה על זמן שיורד על פי סדר המדרגות — מדרגה אחר מדרגה, בהדרגתיות פנימית.

החידוש העמוק הוא שממדרגה למדרגה האור יורד תכף — מבחינה א’ לבחינה ב’ תכף, ומבחינה ב’ לבחינה ג’ תכף, וכן הלאה. אבל כאשר מסתכלים על כל התהליך בשלמותו — מן הכתר עד בחינת המלכות — זו התפשטות של ‘לאט לאט’, שכן יש בה סדר של סיבה ומסובב על פני ארבע הבחינות.

הקו הישר ועבודת ד’ הבחינות

הקו הישר המתפשט לתוך החלל הפנוי הוא אור המתנהג בחוקים של ד’ בחינות, העוברות בהדרגה מבחינת השורש אל בחינה א’, אל בחינה ב’, אל בחינה ג’, ונפסק על בחינה ד’. בבחינה ד’ — היא המלכות — כבר נמצא המסך, המהווה את הגבול התחתון של התפשטות הקו. בזה נבדל הקו מן העיגולים, שבהם לא היה הבחן בין המדרגות.

עניינים אלו הם מיסודות כתבי בעל הסולם, המבארים את עומק תורת האר”י בדרך המובנת לנו. בדרך זו מתפשטת ההשפעה הרוחנית בכל סדרי הבריאה.

השתלשלות המדרגות — מעבר מעיגולים לקו

בעיגולים, שקדמו להתפשטות הקו, לא הייתה הבחנה פנימית בין המדרגות. כל הכלים היו כלולים זה בזה ללא סדר מחודד. אולם כשהתחיל אור הקו להתפשט, נעשה סדר ברור של עליונים ותחתונים — הכתר הוא העליון ביותר, ותחתיו מתגלות בזו אחר זו בחינות א’, ב’, ג’ ו-ד’. כל בחינה מקבלת את אורה ישירות מן הבחינה שמעליה, והיא עצמה מעבירה את האור אל הבחינה שתחתיה.

הבנה זו מחייבת את הלומד בסדר עיון מעמיק. מומלץ לחיות על הדברים על ידי שמיעה חוזרת ונשנית של שיעורי וידאו בקבלה חסידית, המבארים את דברי האר”י שלב אחר שלב.

מדוע נקרא ‘קו ישר’

הקו נקרא ‘ישר’ משום שהוא עובר בהדרגתיות ישרה — מדרגה אחר מדרגה, מלמעלה למטה, ללא סטייה. בניגוד לעיגולים המתפשטים מסביב סביב, הקו חותך דרך החלל הפנוי בצורה ישרה, ומביא עמו את ההבחנה בין עליון לתחתון. ההבחנה הזו היא יסוד כל סדר העולמות — עולם האצילות, בריאה, יצירה ועשייה — שכל אחד מהם כלול בסדר קבוע של מדרגות.

הפסקת האור על בחינה ד’

האור היורד בקו אינו מתפשט עד אינסוף, אלא נעצר על בחינה ד’ — היא בחינת המלכות, שבה שוכן המסך. המסך הזה הוא גבול העצירה, המונע את האור מלעבור הלאה. כוח העצירה הזה הוא סוד עבודת הקבלה כולה — ההכנה המעשית של הכלי לקבל את האור בעל מנת להשפיע, ולא לעצמו. לימוד יסודי במושגים אלו ניתן למצוא במושגים קבליים הבנויים בהדרגתיות מסודרת.

ההזמנה להמשיך בלימוד

לימוד נושאים עמוקים אלה מצריך ליווי מסודר של מסגרת לימודית. כל המעוניין להעמיק ולהרחיב את ידיעותיו מוזמן להצטרף אל שיעורי קבלה אונליין בזום המתקיימים בימי שני ורביעי בשעה 20:30. כן ניתן להשיג ספרי יסוד במחירי עלות ממרכז ההפצה של העמותה, המנוהל בהתנדבות לטובת הפצת מעיינות החסידות. כל תרומה מסייעת להרחבת הפצת תורת הקבלה, ומאפשרת להעניק שיעורים חינם למאות אלפי לומדים ברחבי העולם.

לחנות הספרים

60 אגורות ליום
שיעשו את כל ההבדל!

לחצו כאן לתרומה

הלימוד באתר מוקדש

http://תרומה%20לעמותת%20סולם%20יהודה%20בראשות%20הרב%20שקד%20אליהו%20פנחס