עגלת קניות

close-icon

אין מוצרים בסל הקניות.

הזמנה מינימלית 300, סכום ההזמנה הנוכחי שלך הוא 0.00

אודותינו

עמותת סולם יהודה’ היא קבוצת לומדי קבלה בראשות הרב שקד אליהו פנחס שליט”א

  • אודות סולם יהודה
  • הרב אשלג זצ"ל
  • ספרי בעל הסולם
  • תלמידי בעל הסולם

ברוכים הבאים ל’עמותת סולם יהודה’

המקום בו תודעה רוחנית וחכמת הקבלה משתלבים בצורה ייחודית בהנחיית הרב שקד אליהו פנחס שליט”א. אנו מזמינים אתכם להצטרף לקהילתנו וליהנות מהלימוד והעושר הרוחני שאנו מציעים. האתר שלנו נוצר מתוך אהבת הלימוד והכרה בחשיבותו, במטרה לשתף את חכמת הקבלה החסידית עם הציבור הרחב.

 

שיעורי קבלה אונליין ותכנים עשירים

באתר ‘סולם יהודה’ תמצאו חיבור לשיעורים יומיים אונליין ומערכת עשירה הכוללת קרוב ל-1000 שיעורי וידאו ושמע בקבלה חסידית. כמו כן, תוכלו לעיין במאות ספרי קבלה וכתבי חסידות מתוך אוצר החכמה. בנוסף, קיימת ספרייה קולית לשמיעת מאמרי חסידות ואף נגן למוסיקה קבלית להשלמת החוויה הרוחנית.

 

תוכנת ‘קבלימוד’ וכלי לימוד נוספים

להקלת תהליך הלמידה, פיתחנו את תוכנת ‘קבלימוד’ לשינון תלמוד עשר הספירות וכתבי האר”י. תכנים נוספים כוללים את עלון ‘תפארת הסולם’ השבועי לשולחן השבת, גלריית תמונות עשירה של המקובלים, ובנוסף תוכלו להנות מארכיון חומרים היסטוריים נדירים אודות חסידות אשלג.

 

קהילה מתפתחת ותכנים מעודכנים

אתר ‘סולם יהודה’ מתעדכן באופן שוטף בתכנים חדשים בלימוד תורת הרב יהודה לייב אשלג זצ”ל ומזמין אתכם לשתף שאלות ורעיונות לצמיחה משותפת. ההרשמה לאתר חינמית וללא התחייבות, מה שמאפשר לכם להתחבר לעולם הקבלה בכל רגע שנוח לכם.

 

לימוד החכמה והעצמה רוחנית

לימוד החכמה דורש מסירות והתמדה, ומציע שינוי ערכי ופנימי רב. השקפת הקבלה עפ”י תורת הרצונות של ‘בעל הסולם’ מאפשרת שינוי תמידי בניהול החיים והצלחה ברבדים שונים. חכמת האמת מאפשרת שיפור והעצמת החיים דרך שינוי נקודת המבט עליהם, והערך של החיים משתבח בתוכנם הרוחני.

 

הצטרפות לפעילויות ואירועים

הצטרפו אלינו למגוון פעילויות ולימודים ברחבי הארץ, הכוללים שיעורים פרונטלים ובחברותא, שיעורי קבלה אונליין בזום, כנסים ואירועים מיוחדים. נשמח לקבל הצעות לשיפור ושיתוף פעולה. לפרטים נוספים והרשמה להתנדבות, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר ולהיות חלק מקהילת ‘סולם יהודה’.

הצטרפו למסע הרוחני של ‘סולם יהודה’ והיו חלק ממשפחתנו הגדלה. כעמותה ללא מטרות רווח, אנו פועלים בהתנדבות מלאה ומסתמכים על תרומות ונדיבותכם. תרומתכם מאפשרת לנו להמשיך ולהעניק שיעורי קבלה איכותיים ותכנים רוחניים חינם לכלל הציבור, ולהפיץ את האור של חכמת הקבלה. כל תרומה, קטנה או גדולה, תסייע לנו להרחיב את פעילותנו ולהעשיר את חיי עם ישראל בתוכן משמעותי. הצטרפו אלינו ותמכו בעתיד רוחני טוב יותר לכולנו!

לתרומה

תחילת דרכו וראשית חייו

הרב יהודה לייב אשלג, הידוע בכינויו בעל הסולם, נולד בוורשה, בירת פולין, ב-ה’ תשרי תרמ”ה (24 בספטמבר 1884) כבן בכור להוריו, הרב שמחה הלוי ומאשה רחל. אביו היה מחסידי האדמו”ר רבי מאיר שלום מקאלושין ונצר של “היהודי הקדוש” מפשיסחא. מגיל צעיר ניכרו בבעל הסולם כישרונות עילויים נדירים והתמדה יוצאת דופן בלימוד תורה ועבודת ה’. בבית הכנסת החסידי (שטיבל) השקיע עמל ויגיעה רבה, ולעיתים אף לא שב לביתו מבית המדרש משבת לשבת. כבר בגיל 13 שלט בכל הש”ס עם פירוש התוספות ובגיל 18 הוסמך לרבנות ולדיינות על ידי רבני ורשה.

בעל הסולם: חינוך רוחני לאורך הדרך

בהגיעו לגיל הנישואין, נישא הרב יהודה לייב אשלג, הידוע כבעל הסולם, לבתו של הרב מאיר יוסף אברמוביץ, חסיד גור מהעיירה פוריסוב, והתיישב לצידם למשך מספר שנים במהלכן התפרנס מהם.

לבעל הסולם נולדו תשע צאצאים: חמישה בנים וארבע בנות. הבנים הם: הרב ברוך שלום, הרב שלמה בנימין, ר’ יעקב ור’ משה. הבנות הן: שרה ברודז’ק, בת שבע רייכברד, דבורה וייצמן, ומנוחה ורדיגר. בן נוסף, דוד, נולד במצב בריאותי ירוד ונפטר בילדותו.

עם תום השנים במחיצת חותנו, עבר בעל הסולם לוורשה וקיבל תפקיד כדיין ומורה צדק. בנוסף, הוא העביר שיעורים יומיים לקבוצה של נערים חכמים שלמדו אצלו בהעמקה את שולחן-ערוך חושן-משפט. עיקר מרצו הוקדש ללימוד חכמת הקבלה, ספר הזוהר וכתבי האריז”ל, הרמ”ק והרמח”ל.

לימים סיפר לבנו בכורו, ר’ ברוך שלום, “במשך 15 שנים הקדשתי את חיי במסירות נפש ללימוד חכמת הקבלה, ללא השגה פנימית. לילות שלמים ביליתי עם רגליי בקערת קרח או על גחלים, כדי למנוע התנומות, והתפללתי לבורא שיאיר את עיניי בתורתו. עד שזכיתי למה שזכיתי.”

במכתב שהועתק ממקורות שונים, מסופר על רב נסתר שהופיע בפניו למשך מספר חודשים בשנת תרע”ט (1918/9) ולימד אותו תורת הנסתר. לאחר פטירת הרב, נשכחו ממנו הדברים מחמת צער רב, אך לבסוף, בחמלת השם, נפתח ליבו ובורכו חכמתו והתגלו לו הסודות שקיבל.

עם התגלות השגותיו הנרחבות בתורת האמת, חדל בעל הסולם מעבודת הרבנות והתמסר ללימוד חכמת הקבלה. סביבו התקבצה קבוצה קטנה של תלמידים נבחרים, ביניהם רבי משה מרדכי שולץ זצ”ל, שהמכתבים בספר “פרי חכם – אגרות” משקפים את הקשר החזק ביניהם.

התיישבות בארץ ישראל וייסוד החבורה הקדושה

לאחר מלחמת העולם הראשונה, עורר בעל הסולם רוח של התעוררות לעלייה בקרב יהודי פולין לעלות לארץ הקודש. בשנת תרפ”ב (1921), זכה לעלות לארץ ישראל והגיע לחופי נמל יפו. כאן, בארץ הקודש, ייסד את החבריא קדישא והחל להפיץ את אור חכמת הקבלה במסירות נפש. דרכו הייחודית, אף שזכתה להתנגדות עזה מצד חלק מהקהילות בירושלים, לא הרפתה את ידיהם של תלמידיו הנאמנים והם נותרו נאמנים לדרכו ולשיטתו.

הקמת החבריא קדישא

בארץ ישראל, חשב להצטנע בין ההמון ולהתפרנס מיגיע כפיו.

בתחילה היה זה רבי יהושע הורביץ שגילה את סודו של בעל הסולם, משם התפשטה הידיעה לעוד קבוצה מחשובי התלמידים ב ישיבת “חיי עולם” הירושלמית , לצד תלמידים אודות ‘בעל הסולם’ נוספים ממובחרי האברכים שבירושלים.

הקמת החבריא קדישא הייתה לעובדה.

בעל הסולם החל למסור שיעורים מידי לילה בחצות לחבר תלמידים. הוא הקפיד לבל יאחרו, התנה עימם תנאים שיבטיחו את נכונותם להקריב את עצמם ביגיעה בעבודת ה’, והם מצידם התמסרו לכל דרישותיו.

לקבוצה החדשה קמה התנגדות עזה בירושלים. המתנגדים היו חברי קהילות ירושלמיות שטובי אברכיהם “נלקחו” מהם, קבוצת מקובלים ספרדים שהטיפה ללימוד קבלה וכוונות – ללא כל הבנה במשמעות העניינים. למותר לציין כי דרכו הבהירה של בעל הסולם הייתה לצנינים בעיניהם וכן בני משפחות התלמידים שחרתה להם דרכם החדשה של בן משפחתם, ובייחוד הקימה בחצות הליל.

היו תלמידים שכשלו בלחץ הרדיפות, אך עם זאת התחשלה עתה ביתר עוז קבוצת התלמידים שראתה בבעל הסולם לא רק רב ומורה בתורת האמת, כי אם אדמו”ר לכל דבר ואיש אלוקים קדוש. מהם שפוטרו מעבודתם ובאו עד פת לחם ממש, מהם שנודו מבני משפחתם, אולם כולם התאמצו בחיבור סביב רבם.

בשנת תרפ”ה (1924/5) נאות בעל הסולם לכהן כרבה של השכונה החדשה “גבעת שאול” שבפאתי ירושלים, שם קבע את בית מדרשו “בית אולפנא רבתא עיטור רבנים” ללימוד הוראה ותורת הנסתר.

כעבור שנים ספורות עבר לגור בבתי ורשה שב שכונת מאה שערים , ולאחר מכן – מפאת חולי ה’רומטיזם’ שנדרש לרפואתו אויר ים – ליפו.

מדהים הדבר, כי את כל ספריו וחיבוריו הדורשים יישוב הדעת מוחלט, חיבר בעל הסולם תוך תנאי נדודים. במשך יותר משלושים שנותיו של בעל הסולם בארץ ישראל, לא היה מנוח לכף רגליו, הוא עבר מדירה שכורה אחת לדירה אחרת מידי תקופה, בירושלים, בבני ברק (שם נוצר קשר מיוחד בינו לבין החזון-איש ), בתל אביב וביפו, וחוזר חלילה, מתוך תנאי עוני ודלות, ובהמשך, תוך כדי ייסורים ומחלות.

החל מהימים בהם התגורר מחוץ לירושלים, הפך שיעורו לתלמידיו לשבועי בלבד, גם בתקופות שחזר לגור בעיר.

היצירה הספרותית והפצת תורת הקבלה

בשנת תרפ”ז (1927), יצא בעל הסולם, הרב יהודה לייב אשלג, למסע רוחני משמעותי אל לונדון, שם החל בחיבור פירושו הראשון על ספר “עץ חיים” של האר”י, אשר זכה לכינוי “פנים מאירות” ו”פנים מסבירות”. מסכת זו מציעה גישה מעמיקה ומוארת להבנת חכמת הקבלה ולסודותיה הנעלמים. בהמשך דרכו, הקדיש את מרצו לכתיבת היצירה המונומנטלית “תלמוד עשר הספירות”, אשר מהווה פירוש מקיף ונגיש לכתבי האר”י הקדוש, ומזמינה את הלומדים לצלול לעומק חכמת הקבלה.

בעל הסולם לא עצר כאן, והמשיך ביוזמתו להנגיש את חכמת הקבלה לרבים באמצעות סדרת קונטרסים מעוררי השראה, בהם “מתן תורה”, “הערבות” ו”השלום”. באמצעות חידושיו אלה, הצליח לפשט את רעיונות הקבלה ולהפוך אותם לשווים לכל נפש. כמו כן, הוא שילב בלימודיו מדרשי חסידות וכתבי חכמי הקבלה כדי להעמיק את החוויה הרוחנית של הלומדים. פעילותו זו הפכה לנכס רוחני יקר ערך עבור כל מי שמבקש להתעמק באור תורת הסוד.

פירוש ‘הסולם’ כפסגת היצירה: חייו האחרונים של הרב אשלג

בעל הסולם, הרב יהודה לייב אשלג, ראה בכתיבת פירושו הנודע על ספר הזוהר את תמצית מפעל חייו, שכן הוא האמין שחיבור זה יביא תרופה רוחנית למצב הקשה של כלל ישראל. הוא התמסר למשימה הקדושה והשקיע את כל כוחותיו בכתיבת הפירוש המעמיק והמואר, שהפך לנכס רוחני מן המעלה הראשונה בעולם הקבלה. הפירוש הושלם בסעודת הודיה מרגשת שנערכה במירון בל”ג בעומר תשי”ג (1953), ושם זכה להכרה ולהוקרה על פועלו הכביר.

בשנה האחרונה לחייו, בעל הסולם רמז באהבה ובענווה לתלמידיו הנאמנים כי זמנו קרב, וביום הכיפורים תשט”ו (1954) השיב את נשמתו הטהורה ליוצרה. הוא נטמן בהר המנוחות בירושלים, מקום קבורתם של רבים מצדיקי הדור. על קברו נבנה אוהל קדוש, ובסמוך לו הונחו ספרי תורה כסמל להמשכיות תורתו ולמורשתו הרוחנית האדירה.

ספר קבלה | עץ חיים | האר"י הקדוש

פירושי “פנים מאירות ומסבירות” על ה”עץ חיים” מאת הרב יהודה לייב הלוי אשלג (בעל הסולם)

סקירת הספר ותוכנו

ספר “פנים מאירות ומסבירות” הוא פירוש מקיף ומעמיק על ספר היסוד בקבלה, “עץ חיים” של האר”י הקדוש. “עץ חיים” נחשב לבריח התיכון של חכמת הקבלה, אך הוא קשה ביותר להבנה ללא הדרכה מתאימה, בשל השפה הרוחנית המופשטת והסדר הבלתי שיטתי בו נמסרו תורות האר”י.

בפירושו, בעל הסולם הרב יהודה אשלג לא רק מבאר בצורה מאירת עיניים את דברי האר”י, אלא גם מסדר אותם בצורה שיטתית והדרגתית. הוא מחלק את הספר ל’ענפים’, כשכל ענף מהווה פרק העוסק בנושא ספציפי במבנה סדור:
1. דברי האר”י עצמו
2. פירוש “פנים מאירות” שמסביר כל מילה וביטוי
3. פירוש “פנים מסבירות” שנותן הסבר הקפי ומעמיק על כל הנושא, מותאם למתחילי לימוד הקבלה.

 

הפירוש מכסה נושאים יסודיים בקבלה כמו:
– מבנה עשר הספירות
– סדר השתלשלות העולמות והפרצופים הרוחניים
– מחשבת הבריאה ורצונו ית’ להטיב לנבראיו
– הסברים על מושגי יסוד כמו צמצום, שבירת הכלים ותיקון.

בנוסף, הספר כולל הקדמה מקיפה על עבודת ה’ על פי הקבלה, ופתיחה כללית לחכמה זו.

 

חשיבות הספר ומקומו במסורת הקבלה

פירושי בעל הסולם על עץ חיים הם מקור הכרחי לכל העוסק בחכמת הנסתר. הם הופכים את כתביו הנשגבים של האר”י לנגישים ומובנים, ומאפשרים אף למתחיל להתחיל את דרכו בצורה מסודרת, במקום להתנפל על הטקסט המקורי הקשה ולהתייאש.

זהו ללא ספק חיבור מכונן בהיסטוריה של הפצת תורת הקבלה ברבים, ומשמש כספר לימוד בכל בתי המדרש והישיבות המלמדים חכמה זו. העיסוק האינטנסיבי והמסירות העצומה של בעל הסולם בפירוש והנגשת דברי האר”י מעידים על חשיבות המשימה בעיניו – להביא את אור הקבלה לכלל עם ישראל ולעולם כולו.

הספר יצא לאור לראשונה בשנים תרפ”ז-תר”ץ (1930 – 1927) ע”י תלמידיו של בעל הסולם, הרב דוד מינצברג והרב משה ברוך למברגר. מאז הודפס במהדורות רבות והפך לנכס צאן ברזל לכל העוסקים בחכמת האמת.

אם התעוררת לצאת למסע בנבכי תורת האר”י ולהאיר את נשמתך באור הזוהר של חכמת הקבלה, ספר זה הוא המפתח והשער. התחל עוד היום ללמוד את “פירושי פנים מאירות ומסבירות על עץ חיים” מאת הרב יהודה לייב אשלג, ותזכה להתעלות רוחנית ולדבקות בקב”ה.

שנת הוצאה: תרפ”ז – תר”צ (1930 – 1927) הוצאה לאור ראשונה: הרב דוד מינצברג והרב משה ברוך למברגר.
תלמוד עשר הספירות, תע"ס מלא, ספר הקבלה של בעל הסולם הרב אשלג על כתבי האר"י

תלמוד עשר הספירות – ביאור מקיף ומעמיק על כתבי האר”י מאת הרב יהודה לייב הלוי אשלג (בעל הסולם)

 

תיאור הספר ומהותו

לאחר שחיבר את הפירוש “פנים מאירות ומסבירות” על ספר “עץ חיים”, הבין בעל הסולם כי עדיין נדרש ביאור מפורט ונגיש יותר על תורת האר”י כדי שאף “מעיין בינוני” יוכל לחדור לעומקה של החכמה האלוקית. בלהט קודש ובמסירות אין קץ, נחלץ איפוא בעל הסולם למלאכת הקודש ויצר את הספר “תלמוד עשר הספירות”.

בספר זה, בעל הסולם מביא מבחר רחב של קטעים מכל כתבי האר”י הקדוש, ולא רק מ”עץ חיים”. הוא מבאר ומפשיט את לשון האר”י בביאור “אור פנימי”, ונותן הסבר מקיף ומעמיק בסוף כל קטע בשם “הסתכלות פנימית”. דרך הספר אנו מובלים צעד אחר צעד בנתיב ההשתלשלות של האור האלוקי דרך עשר הספירות, מהשלבים הראשוניים ועד הגשמת התכלית בבריאה.

החומר נערך ב-16 חלקים, כאשר כל אחד מתמקד בשלב ספציפי בתהליך ההתגלות וההארה של האינסוף ב”ה. כדי לחדד את ההבנה, בסיום כל יחידה מצורפים לוח מושגים ושאלות חזרה מאתגרות.

אך בעל הסולם לא הסתפק בכך. כדי לחשוף את תלמידיו לא רק לידע התיאורטי של הקבלה, אלא גם ליישומיה בעבודת ה’ ובמסע הרוחני, הוא הוסיף שתי הקדמות עמוקות המהוות מורה דרך והשראה לחיים של התעלות ודבקות בבורא עולם.

 

משמעותו ומקומו של תלמוד עשר הספירות במסורת לימוד הקבלה

ספר “תלמוד עשר הספירות” הפך במהרה לספר הלימוד המרכזי בבתי המדרש לקבלה בדורנו. הבהירות, העומק והיקף היריעה שלו הפכו אותו לגשר המושלם בין נפש הלומד המודרני לבין חכמת האמת העתיקה.

כל השואף להכיר את סודות היקום ולקרב את נשמתו לבוראו, חש שספר זה נכתב במיוחד עבורו, לקחת את ידו ולהוליכו בטוחות במבוכי תורת הנסתר. כלשונו של בעל הסולם בהקדמתו הנודעת לספר – הקבלה היא המדע המדויק של מערכת העולמות הרוחניים, והיא שנועדה להביא לאנושות את התיקון השלם ולהשראת אור עליון בכל הבריאה.

ספר “תלמוד עשר הספירות” הוא הזמנה פתוחה לכל מבקש אמת, להתחבר אל שושלת נביאי ישראל וחכמיה ולהיות שותף במהפכה הרוחנית של הדורות האחרונים. הוא מציע בפנינו דרך חדשה וקדושה לחקור את רזי העולם הפנימי, לשכלל את רגשותינו ולתקן את מידותינו, בבחינת “דע את אלוקי אביך ועבדהו בלב שלם”.

אם כמיהתך לאור הבורא אינה נותנת לך מנוח, אם להבת הרצון להשיגו בוערת בקרבך – הרי שהגעת למקום הנכון. פתח עוד היום את דפי תלמוד עשר הספירות מאת הרב יהודה אשלג, שקוד על תכניו, והם יאירו את נשמתך ויקרבוך אל מקור החיים.

 

שנת הוצאה: תרפ”ז – תר”צ (1930 – 1927) הוצאה לאור ראשונה: מהדורה פנימית, המשוכפלת בכמות מצומצמת במכונת “סטנסיל”.

 וזאת ליהודה – ביאורים והארות על הגדה של פסח מאת הרב יהודה לייב הלוי אשלג (בעל הסולם)

 

מהות הספר ותוכנו

בליל הסדר, כאשר אנו יושבים סביב שולחן החג ומספרים ביציאת מצרים, אנו למעשה עוסקים בתהליך הרוחני העמוק ביותר של גאולת הנשמה מכבלי החומר והתאווה. כדי לחשוף את הרובד הפנימי הזה, חיבר הרב יהודה לייב אשלג (בעל הסולם) את הביאורים “וזאת ליהודה” המצורפים להגדה של פסח.

הביאורים כוללים שלושה פירושים קצרים ומאמר מקיף יותר על עבודת ה’ לפי סדר ההגדה. בדרכו הייחודית, בעל הסולם מאיר את המילים והמנהגים המוכרים באור חדש, חושף בהם רמזים וסודות על תהליך התיקון הפרטי והכללי, ומעניק להם משמעות אקטואלית ונצחית.

דרך עיון בדברי בעל הסולם, אנו למדים שיציאת מצרים איננה רק אירוע היסטורי חד פעמי, אלא דרמה קוסמית המתרחשת בתוכנו מדי יום ביומו. כשם שבני ישראל השתחררו משעבוד מצרים הגשמי, כך גם אנחנו נדרשים לצאת ממיצרי האגו והרצונות האנוכיים, ולהתעלות למדרגת “בן חורין” העובד את בוראו מתוך בחירה ואהבה.

 

חשיבות הספר והשפעתו

אין ספק שההגדה של פסח עם פירושי “וזאת ליהודה” פותחת צוהר מרתק ומאתגר למשמעות העמוקה של ליל הסדר והמועדים בכלל. היא מזמינה אותנו להפוך את הטקסים והסמלים לחוויה רוחנית מעצימה, לראות את עצמנו כחלק מהתהליך הגואל, ולקחת אחריות על צמיחתנו האישית ועל תיקון העולם כולו.

ההגדה עם הפירושים הודפסה במקור ע”י אחד מתלמידיו של בעל הסולם, אך לאחר מכן המאמרים והביאורים שולבו במהדורות נוספות של ההגדה או בספרים אחרים כמו “מתן תורה”. למרות שכיום לא ניתן להשיג את ההגדה המקורית, רוחו של בעל הסולם ממשיכה להאיר ולהשפיע על כל מי שמבקש להעמיק בפשרם של הסמלים והמנהגים בליל הסדר.

בדורנו, כאשר רבים כל כך צמאים למשמעות ולרוחניות אמיתית, ביאורי “וזאת ליהודה” יכולים להוות מפתח לחוויה אחרת לגמרי של החג. הם מראים לנו איך להפוך את ההגדה של פסח ממסמך היסטורי לספר מדריך המתווה את הדרך לגאולה פרטית וכללית.

אם אתם מוכנים להתבונן מעבר למילים ולטקסים, לחפש את ה”נשמה” של ליל הסדר ולצאת למסע אל החירות הפנימית – שווה להתעמק בדבריו של בעל הסולם ב”וזאת ליהודה”. המילים שלו עשויות לטלטל, לעורר ולהאיר במקומות הכי עמוקים בלב, ולהפוך את החג הזה לחוויה משנת חיים.

 

שנת הוצאה: תר”צ (1930) הוצאה לאור ראשונה: מהדורה פנימית, המשוכפלת בכמות מצומצמת במכונת “סטנסיל"
ספר מתן תורה | הרב יהודה לייב הלוי אשלג | מחבר הסולם על הזוהר הקדוש

 מתן תורה – מאמרים מכוננים על עבודת ה’ וערכי היהדות מאת הרב יהודה לייב הלוי אשלג (בעל הסולם)

 

תיאור הספר ותוכנו

בעידן של משברי אמונה וזהות, כאשר דור שלם מתנתק משורשיו ומורשתו, קם הרב יהודה לייב אשלג (המכונה “בעל הסולם”) והחליט לעשות מעשה. בשנת תרצ”ג (1930) הוא החל לפרסם סדרה של קונטרסים עם מסרים מעוררי השראה ומחשבה על עתיד העם היהודי ועל משמעות הדת בעולם המודרני.

ספר “מתן תורה” מאגד בתוכו את שלושת הקונטרסים הראשונים של בעל הסולם, יחד עם קונטרס רביעי שהיה מוכן להדפסה. המטרה המקורית הייתה להוציא חמישים חוברות שיאירו מחדש את נתיב עם ישראל, אך בשל נסיבות שונות התוכנית לא יצאה אל הפועל במלואה.

כבר במאמר הפתיחה “עת לעשות”, בעל הסולם קובע את האבחנה המהפכנית שלו – ההתרחקות מהיהדות והחילון המואץ נובעים בראש ובראשונה מההזנחה של לימוד חכמת הקבלה ומהיעדר הבנה עמוקה של תכלית הבריאה והמצוות. לדעתו, רק דרך התבוננות פנימית ברבדים הנסתרים של התורה, נוכל לחבר מחדש את הצעירים למקורות חיינו ולהצית בהם להבת אמונה ושייכות.

לאורך הספר, בעל הסולם לוקח אותנו למסע מרתק בנבכי ההיסטוריה והמחשבה היהודית. הוא מנתח לעומק את מעמד מתן תורה בהר סיני, חושף את סוד הערבות ההדדית שנטלו ישראל באותו רגע גורלי, ומסביר כיצד מצוות “ואהבת לרעך כמוך” מהווה עיקרון על בתורת הנגלה והנסתר כאחד.

בין היתר, המאמרים עוסקים בסוגיות כמו:
– מהי מטרת הבריאה ותפקידו של האדם בעולם?
– כיצד תורת הקבלה מסבירה את הסבל והרוע?
– מהי משמעות המצוות והאם הן רלוונטיות בימינו?
– כיצד החברה והמדינה צריכות להתנהל לאור ערכי היהדות?

 

משמעות הספר והשלכותיו

קריאה בספר “מתן תורה” יכולה להיות חוויה מטלטלת ומעוררת. הרעיונות של בעל הסולם נוקבים וישירים, מאתגרים את התפיסות המקובלות ומזמינים אותנו להתבונן מחדש במושגי יסוד כמו אמונה, גאולה, עם ישראל ועוד…

מעל לכל, הספר הוא קריאה נרגשת לדור הצעיר לשוב אל המעיינות הרוחניים של עמנו, לא מתוך כפייה או מסורת עיוורת, אלא מתוך בחירה והבנה עמוקה. בעל הסולם האמין שרק באמצעות לימוד תורת הנסתר וחיבור לשורשים, נוכל לתקן את העולם ולהביא את האנושות כולה לאחדות, שלמות ודבקות בבורא.

בעת הזו, כשרבים מחפשים משמעות ואור בחייהם, המסרים של “מתן תורה” נחוצים יותר מתמיד. הם מהווים תזכורת עוצמתית לבחון את חיינו ואת החברה שלנו דרך הפריזמה של החכמה האלוקית, ולשאול את עצמנו כיצד אנחנו ממשיכים את השליחות של עם ישראל בעולם.

אם אתם מוכנים להרחיב את אופקי המחשבה, לצלול לים החכמה היהודית ולמצוא השראה לחיים של משמעות ותיקון – ספר “מתן תורה” יכול להיות פתח מופלא עבורכם. זהו לא רק ספר אלא הזמנה מרגשת למסע פנימי ולדיאלוג מחודש עם המורשת שלנו, מסע שבכוחו לחולל מהפכה בחיים האישיים והלאומיים גם יחד.

שנת הוצאה: תרצ”ג (1933) הוצאה לאור ראשונה: מהדורה פנימית, המשוכפלת בכמות מצומצמת במכונת “סטנסיל

בית שער הכוונות – פירוש בעל הסולם על שער הכוונות של האר”י ז”ל

 

תוכן הספר ומהותו

בעולמה של תורת הסוד, ספר “שער הכוונות” של האר”י הקדוש תופס מקום מרכזי. הוא מכיל את הכוונות העמוקות ביותר שצריכות ללוות את האדם בעת התפילה, בקיום המצוות ובכל מעגל החיים והשנה. זהו מדריך רוחני שמטרתו להפוך כל מעשה לחוויה של חיבור והתעלות, ולגלות את ההיבט הפנימי של העבודה הדתית.

הרב יהודה לייב אשלג (בעל הסולם), שהקדיש את חייו להנגשת חכמת האמת, ביקש לחבר פירוש מקיף על שער הכוונות שיבאר את הדברים הסתומים ויחשוף את האור הגנוז בהם. מפאת סיבות שונות, בעל הסולם לא הצליח להשלים את מפעל חייו, אך הותיר אחריו את הספר “בית שער הכוונות” – מעין פתיחה או הקדמה לחיבור השלם שתכנן.

ב”בית שער הכוונות”, בעל הסולם מצטט בהרחבה את דברי האר”י על סדר העולמות והמדרגות הרוחניות. בסגנונו הייחודי, הוא מוסיף פירוש בשם “אור פשוט” שמבהיר ומפשט את הדברים, הופך אותם לנגישים ורלוונטיים עבור האדם המודרני.

מטרתו של בעל הסולם הייתה לא רק להסביר את המושגים התיאורטיים של הקבלה, אלא בעיקר לתת כלים מעשיים לעבודה רוחנית. הוא האמין שלימוד פנימיות התורה והכוונות של האר”י הוא המפתח לתיקון הנפש והעולם, ושכל יהודי מסוגל ונדרש להתחבר לרובד הזה כדי להגשים את ייעודו.

 

חשיבות הספר ומשמעותו בדורנו

למרות שנותר בגדר טיוטה או מבוא, “בית שער הכוונות” מהווה חלון מרתק אל תורתו של האר”י ופירושי בעל הסולם. הוא חושף את העומק המטאפיזי שמסתתר מאחורי הטקסטים המוכרים, ומזמין את הלומד להתבונן במציאות דרך העדשה הרוחנית של חכמת הקבלה.

יותר מכל, הספר מעורר השראה לגלות מחדש את המשמעות של התפילה, הלימוד וקיום המצוות. הוא מזכיר לנו שהיהדות איננה רק אוסף של חוקים ומנהגים, אלא דרך חיים שלמה שמטרתה לחבר אותנו למקור, לזכך את נשמתנו ולהעלות ניצוצות של קדושה בבריאה כולה.

בעידן שבו רבים מתנתקים מהמסורת או מקיימים אותה באופן טכני, בלי חיות פנימית, המסר של “בית שער הכוונות” הוא קריטי. הוא מזמין אותנו להפסיק לראות את היהדות כמטלה, ולהתחיל לחוות אותה כמסע של גילוי עצמי והתקדשות. הוא פותח פתח להכיר את הנשמה שבתורה, ולהתחבר דרכה לנשמה שבתוכנו.

כמובן, לימוד הכוונות הוא תהליך עדין ועמוק שדורש הדרכה והכנה נפשית. אך גם אם נקרא ב”בית שער הכוונות” כפשוטו, מתוך סקרנות אינטלקטואלית או רוחנית, הוא עשוי לעורר בנו רעב לדעת, לגעת בסודות הבריאה וליטול חלק בתיקונה.

אם אתם שואפים להעמיק את החיבור ליהדות ולמקורותיה המיסטיים, אם אתם רוצים להתפלל ולקיים מצוות מתוך כוונה אמיתית – שווה להתוודע ל”בית שער הכוונות”. המילים של בעל הסולם, כמו תמיד, נוגעות בלב, מרחיבות את התודעה ומאירות את הדרך חזרה הביתה, אל העצמי השורשי והטהור.

 

שנת הוצאה: תרצ”ט (1939) הוצאה לאור ראשונה: חיבור זה נועד על ידי בעל הסולם להיות כעין מבוא לחיבור רב הקף בביאור כוונות התפילה

פירוש הסולם על ספר הזוהר – מפתח הזהב לחכמת הנסתר מאת הרב יהודה אשלג (בעל הסולם)

 

תיאור הספר ומהותו

ספר הזוהר, על אף מעמדו הנשגב כיצירת המופת של תורת הקבלה, נותר חתום וסתום בפני רוב בית ישראל מאז ימי התגלותו. לאורך הדורות, גדולי המקובלים השקיעו מאמצים רבים בפירוש הזוהר לעומקו, אך ללא הצלחה של ממש בהנגשת הדברים ללומד הממוצע. גם בעלי שאר הכוחות והתשוקה העזה נותרו לרוב בחוץ, תוהים על סודותיו ורזיו של הספר הקדוש.

ניסיונות אחרים לפשט את הזוהר ולתרגמו ללשון המדוברת נכשלו אף הם במתן מענה הולם לצמאי הדעת. תרגום המילים לבדו, ללא חדירה אל תוככי המשמעויות הפנימיות, הוא כקליפה ריקה המכסה על הפרי. נדרש היה מפתח אמיתי, שיפתח את שערי ההבנה בפני המוני העם היהודי הכמהים לאורו של הזוהר.

והנה הגיעה העת, ורוח ה’ נחה על הרב יהודה אשלג זצ”ל, הידוע בכינויו ‘בעל הסולם’. ברוח קודשו, טרח והתייגע להסיר את הלוט מעל דברי הזוהר, ובנה “סולם” בו יוכל כל אחד ואחת לטפס ולהגיע אל פסגות ההשגה.

פירוש “הסולם” התגלה כפריצת דרך אדירה בהבנת ספר הזוהר ובהתפשטות לימודו. ראשית, בעל הסולם תרגם במלואו את לשון הזוהר הארמית לעברית צחה ונהירה, כך שכל יהודי, גם ללא רקע מוקדם, יוכל לקרוא ולהבין את תוכן הדברים.

אך לא בכך מסתכם ייחודו של הפירוש. לראשונה בתולדות הספרות הקבלית, בעל הסולם צירף לתרגום גם ביאור עמוק ומקיף, הנכנס לשורש העניינים ומאיר את עיני הלומד. בליווי פתיחות והקדמות המנגישות את יסודות החכמה, נפתח צוהר לכל הרוצה לצעוד פנימה אל היכל הזוהר ולהתענג מזיו השכינה.

פעמים רבות, בעל הסולם מוסיף בסוף המאמר פירוש רחב יותר הממצה את כללות הדברים. כשנדרש ביאור נפרד ומורחב, מצורף פירוש “מראות הסולם” בצד “הסולם” עצמו. בעל הסולם גם ערך מחדש את גוף ספר הזוהר – חילקו לקטעים, פיסקו בצורה נוחה לעין, וסידר אותו לפי נושאי המאמרים.

בנוסף, כהכנה ללימוד פירוש הסולם, הרב אשלג הקדים לו ספרי מבוא חיוניים:
– “פתיחה לחכמת הקבלה” – תמצית תהליך השתלשלות העולמות, חובה לכל לומד מתחיל.
– “פתיחה לפירוש הסולם” – ביאור מעמיק של תובנות יסוד הנזכרות בקצרה בגוף הפירוש.
– “מבוא לספר הזוהר” – הסבר על תוכן הזוהר והמדרגה הרוחנית בה הוא עוסק.
– “הקדמה לספר הזהר” – מהות האדם, תכליתו ועבודתו בעולם לאור פנימיות התורה.

פירוש הסולם נחשב לחיבור המרכזי ביותר של בעל הסולם, עד ששמו נקשר בו לבלי הפרד. הוא ראה בו את ייעוד חייו ומורשתו לדורות הבאים, כפי שניכר ממסירותו העצומה ויגיעתו הכבירה במלאכת הכתיבה. עד כדי כך, שמשהשלים את הפירוש, סיים כנראה את שליחותו עלי אדמות, ונסתלק לשמי רום. שני הכרכים האחרונים של הזוהר עם פירוש הסולם ראו אור רק לאחר הסתלקותו.

 

משמעות הספר והשפעתו

פירוש הסולם אינו עוד פירוש. הוא מהפכה של ממש בעולם הקבלה והחסידות, המציבה את ספר הזוהר במרכז במת הלימוד והעיון של כלל ישראל.

בזכות בהירותו הנדירה וגישתו הפדגוגית, פירוש הסולם פותח את שערי גן עדן העליון בפני כל יהודי הכמה לדבקות בקב”ה ולהשגת פנימיות התורה. הוא מאפשר לכל אדם, ללא הבדל רקע או השכלה, להתחבר אל אור הזוהר ולהזדכך לאורו.

אין מדובר רק בספר לימוד או מחקר אקדמי. פירוש הסולם הוא קריאה נוקבת להתעוררות רוחנית המונית, לשיבה אל חיק אבא שבשמים דרך העמקה בסודות הבריאה וייעוד האדם. הוא מזכיר לנו שתורת הנסתר היא מפתח הזהב לגאולה האישית והלאומית, ושהיא נחלת הכלל ולא רק נחלת היחידים.

בעידן זה של תסיסה רוחנית וחיפוש משמעות, המסרים של בעל הסולם על הזוהר נחוצים מתמיד. הם מאירים את הדרך חזרה למקורות, אל החיבור הישיר עם הקדוש ברוך הוא ותורתו. הם מעניקים כלים מעשיים להתמודדות עם אתגרי החיים מתוך ראייה פנימית ואמונה איתנה.

כל המעיין בספר ומתמיד בו מתוך תשוקה כנה לאלוקות, נפתחים בפניו אופקים חדשים של הבנה והשראה. הוא מוזמן להיכנס אל אוצרות בלום של אור וחכמה, ולהטעין את נשמתו באנרגיות של דבקות ושמחה. מילותיו של בעל הסולם על הזוהר הן צידה לדרך של התעלות והשתוקקות, נר לרגלי העולים בסולם יעקב אל על.

על כן, אם צמאה נפשך לגעת בנשגב, להעמיק בסוד קיומך ולטעום מעץ החיים – שווה להקדיש זמן ללימוד פירוש הסולם על ספר הזוהר. יהי רצון שדרך העיון וההתבוננות, נזכה כולנו להתחבר אל שורשי נשמתנו, ולהוריד שפע וברכה לעולם כולו. אמן.

שנת הוצאה: תש”ג – תשט”ו (1955 – 1943) הוצאה לאור ראשונה: בית אולפנה רבתא עיטור רבנים.

ספר פרי חכם – אוצר של תורה ומוסר מרבי יהודה לייב אשלג (בעל הסולם)

 

תיאור הספר ותוכנו

ספר “פרי חכם” הוא אסופת מרגליות יקרות מתורתו של הרב יהודה לייב אשלג זצ”ל, הידוע בכינויו ‘בעל הסולם’. הספר מכיל ארבעה כרכים המשקפים את עומק מחשבתו, רוחב דעתו והנהגתו הקדושה של אחד מענקי הרוח בדורות האחרונים.

הכרך הראשון, “מאמרים”, מציג בפנינו את משנתו הסדורה של בעל הסולם בנושאים מרכזיים במחשבת ישראל. המאמרים והטיוטות עוסקים בשאלות יסוד כמו מהות הגלות והגאולה, היחס בין חכמת ישראל לחכמות חיצוניות, ושאר עניינים הנוגעים לאמונה ולהשקפת העולם היהודית. דרך הדיונים המעמיקים, נחשפים אנו לבהירות מחשבתו ולחדות עטו של בעל הסולם, המאיר את עינינו בתובנות מקוריות ומאירות עיניים.

הכרך השני, “אגרות קודש”, פותח צוהר נדיר אל עולמו הפנימי של הרב אשלג ואל יחסיו עם תלמידיו. דרך מכתביו האישיים, אנו מקבלים הצצה אל דמותו של רבי אמיתי, מורה דרך רוחני המכוון את תלמידיו בעדינות ובתבונה בנתיב העבודה והיראה. המכתבים משקפים את המסירות האין קץ, האהבה העצומה והדאגה האבהית שרחש הרב לתלמידיו, ומהווים אוצר בלום של עצות והדרכות לחיים של תורה ועבודת ה’.

הכרכים השלישי והרביעי, “שיחות קודש” ו”על התורה”, מכילים ליקוט נפלא של כתבי יד מבעל הסולם שסודרו בקפידה לפי נושאים ועל פי פרשיות השבוע. השיחות והרעיונות הקצרים חושפים פנים חדשות ומפתיעות בדברי התורה המוכרים, ומחברים אותנו אל המסורת והמקורות דרך הפריזמה הייחודית והמאירה של בעל הסולם. כל פיסת תורה מהווה התעוררות לעבודת ה’ ולחיבור עמוק יותר אל ריבונו של עולם.

 

חשיבות הספר והשפעתו

ספר “פרי חכם” הוא יצירה מופת המציגה את ענק הרוח, הרב יהודה לייב אשלג, במלוא תפארתו והדרו. דרך העמקה במגוון הנושאים והסוגיות שבספר, אנו זוכים להיחשף אל שליח אלוקי אמיתי, שכל מהותו וכתביו מכוונים למטרה אחת – לקרב את עם ישראל לאביו שבשמים ולחבר אותנו אל מקור החיים.

החוכמה והתושייה, העומק והבהירות, האהבה והיראה שבוקעים מכל שורה בספר, הם עדות חיה לגדלותו המופלאה של בעל הסולם בתורה ובמידות. הוא מצטייר כאן כמורה וכמדריך רוחני לדורות, המשאיר אחריו מורשת נצח של דבקות בבורא, אהבת תורה ואהבת ישראל.

בימינו, כשרבים כל כך מחפשים השראה ומשמעות, מנותקים משורשי המסורת או לכודים בבלבול ערכים, מתגלה ספר “פרי חכם” כמעיין מרפא לנפש. הוא מציע מפה ברורה להתמצאות בסבך החיים המודרניים, ומאפשר לכל מי שמוכן לפתוח את ליבו – למצוא דרך חזרה הביתה, אל המרחב הפנימי של אמונה, של יראת שמים טהורה ושל שאיפה בלתי פוסקת לדבוק בטוב.

בכל עמוד ועמוד בספר, אנו מוזמנים למפגש מיוחד במינו עם איש קדוש, שכל מילה שיצאה מפיו ומעטו היא צוהר של אורה ואמת. הלימוד וההעמקה בתורתו של בעל הסולם יכולים לשנות את חיינו מן היסוד, להעניק לנו כלים יקרי ערך להתמודדות עם אתגרי הדור, ולקרב אותנו צעד נוסף אל התיקון השלם.

אם אתם מבקשים להתחבר למעיינות התורה והחסידות דרך אחד הצינורות הזכים והבהירים ביותר שקמו לנו בדורות האחרונים – שווה להקדיש זמן יקר ללימוד ספר “פרי חכם”. פירותיו הנפלאים של העץ הקדוש הזה, יזינו את נפשנו ויחזקו אותנו בדרך העולה בית א-ל. הבה נאמץ את דבריו ואת הדרכותיו אל ליבנו פנימה, ונזכה בעזרתם לחיים מאירים ומלאי שמחה ועשייה של קדושה.

 

שנת הוצאה: תשמ”ה-תשס”ג (2003 – 1985) הוצאה לאור ראשונה: הרב אברהם יחזקאל אשלג

אור הבהיר – אנציקלופדיה של חכמת הנסתר מאת הרב יהודה לייב אשלג (בעל הסולם)

 

תיאור הספר ומהותו

ספר “אור הבהיר” הוא יצירה ייחודית וחדשנית בעולם הספרות הקבלית. זוהי למעשה אנציקלופדיה מקיפה של מושגי יסוד ועקרונות מפתח בחכמת האמת ובמחשבת ישראל, הערוכה בסדר אלפביתי לנוחות המעיין.

הספר מבוסס על כתב יד מקורי של הרב יהודה לייב אשלג זצ”ל, הנודע בכינויו ‘בעל הסולם’, שהקדיש את חייו להנגשת תורת הקבלה והפצתה בקרב העם. בחיבור זה, בעל הסולם מרכז את מיטב הידע וההשכלה שצבר במשך שנות עיונו בכתבי הקודש, בזוהר הקדוש ובספרי המקובלים, ומגיש אותם לפנינו כשלחן ערוך ומוכן לסעודה רוחנית עשירה ומזינה.

מבין דפי הספר מציצים לקראתנו ערכים מוכרים לצד סודות נסתרים, הסברים בהירים גובלים ברמזים מעוררי השראה. כל ערך מהווה שער כניסה אל היכל חדש בארמון החכמה האלוקית, ומזמין את הלומד להיכנס פנימה, להתבונן, להעמיק ולצאת בתובנות חדשות על מהות הבריאה, תכלית החיים ועבודת ה’.

מילים כמו “אצילות”, “בירורים”, “גלגולים”, “דעת”, “הויה”, “ועוד”, זוכות כאן למשנה תוקף ועומק. דרך העדשה המיוחדת של בעל הסולם, הן מתגלות כצירים מרכזיים שסביבם סובב גלגל הבריאה כולה. כל הגדרה והסבר שזורים בתובנות מאירות עיניים, וחושפים את השורשים הפנימיים והנשגבים של מושגי היסוד ביהדות.

 

חשיבות הספר והשפעתו

ספר “אור הבהיר” הוא מפתח זהב לכל מבקש אמת המעוניין לצלול אל ים התלמוד הקבלי ולשחות במימיו המתוקים. הוא מציע דרך נגישה ושיטתית להתמצא במרחבי החכמה העליונה, מבלי להתפזר או ללכת לאיבוד במעמקים.

בעידן הנוכחי, כשיותר ויותר אנשים נמשכים אל העולם הרוחני ומחפשים משמעות עמוקה יותר לקיום, אנציקלופדיה שכזו היא בבחינת מתנת שמים. היא מאפשרת לכל אחד ואחת, ללא תלות ברקע או בידע מוקדם, להתוודע אל אוצרות הסוד של תורתנו הקדושה, ולמצוא בהם השראה והכוונה לחיים.

דרך לימוד מעמיק של הערכים בספר, אנו זוכים לא רק להרחיב את הידע האינטלקטואלי שלנו, אלא בעיקר לעורר את הלב ולהתחבר לשורש נשמתנו. המילים של בעל הסולם, השזורות תמיד בהשתוקקות עזה לבורא עולם ובאהבת ישראל טהורה, נוגעות בנימים העדינים ביותר של הווייתנו ומעוררות בנו כיסופים עמוקים לדבקות, לאחדות ולתיקון.

בכל פעם שאנו פותחים את הספר ומעיינים בערך מסוים, אנו למעשה מוזמנים למסע פנימי אל חדרי משכיות ליבנו. המסע הזה, אם ניגש אליו בכנות ובפתיחות, יכול להוליד בנו תובנות מהפכניות, לרכך את השריונים האגואיסטיים, ולסלול את הדרך לצמיחה אישית ורוחנית.

על כן, אם ליבכם רוטט מול סודות היקום ואתם חשים צימאון אמיתי לגעת במרחבי האינסוף, ספר “אור הבהיר” יכול להיות עבורכם אוצר יקר ערך. התעמקות יום יומית בערכיו תאיר את הלב ואת המוח גם יחד, ותזכיר לכם שוב ושוב את המטרה האמיתית שלשמה ירדה נשמתכם לעולם.

יהי רצון, שבזכות לימוד תורתו הטהורה והמוארת של בעל הסולם, נזכה כולנו להסיר את החשכה מעל פני התהום, לגלות את האור הבהיר המאיר בתוכנו פנימה, ולהוסיף עוד ועוד אורות של קדושה וטהרה בבריאה כולה. אמן.

שנת הוצאה: תשנ”א (1991) הוצאה לאור ראשונה: הרב אברהם ברנדוויין.

אדרא זוטא קדישא – אור הסתלקותו של התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי עם ביאורי האר”י ובעל הסולם

 

תוכן הספר ומהותו

“אדרא זוטא קדישא” הוא מאמר מופלא וקדוש בתוך ספר הזוהר, המגולל את סיפור הסתלקותו של התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי. ביום גורלי זה, כינס רשב”י את מצומצם תלמידיו וחשף בפניהם סודות עליונים הנוגעים לשורש הנשמות, מבנה העולמות, וסוד הייחוד הקדוש.

המאמר הזה, השזור ברמזים וסודות, זכה במשך הדורות לביאורים רבים מגדולי המקובלים שביקשו לחדור לעומקו. אחד המפרשים הנודעים הוא האר”י הקדוש, רבי יצחק לוריא, שהאיר את סודות ה”אדרא זוטא” באור יקרות והעניק מפתחות להבנת תורתו הנשגבת של התנא האלוקי.

והנה, מתברר שגם הרב יהודה לייב אשלג זצ”ל, בעל הסולם, הותיר אחריו אוצר נפלא של כתבים העוסקים בפירוש האר”י על ה”אדרא זוטא”. מלבד הפירוש הידוע “הסולם” שחיבר בעצמו על הזוהר כולו, מצאו את אלו הביאורים המיוחדים המתמקדים בדברי האר”י דווקא.

בכתבים אלו, בעל הסולם מפשיט את לשון האר”י, חודר לתוככי כוונותיו, ומנגיש את התובנות הנשגבות לכל נפש חפצה. הוא משלב את בהירות המחשבה, עומק הפשט ויראת הרוממות שאפיינו את כל כתביו, כדי לפתוח צוהר לכל מבקש אמת אל היכלו הפנימי של רבי שמעון בר יוחאי ביומו הגדול והנורא.

 

חשיבות הספר והשפעתו

גילוי הכתבים האלו של בעל הסולם על ביאורי האר”י ל”אדרא זוטא” הוא מאורע מרגש ומשמעותי לכל העוסקים בחכמת הקבלה ובתורת הנסתר. זהו מפגש מרתק בין שלושה ענקי רוח – רשב”י, האר”י ובעל הסולם – הפורס בפנינו שלל גוונים וכיוונים בהבנת סודות הבריאה ותכלית הנשמה בעולם.

הספר “אדרא זוטא קדישא” עם ביאורי בעל הסולם הוא מתנה יקרה לכל מי שמבקש להתחבר לשורשי החכמה ולצלול אל תוך ים התלמוד הקדוש. הוא מהווה מעין מדריך רוחני לימי הסתלקותו של צדיק, ומאפשר לנו להתוודע מקרוב אל התהליכים הפנימיים שעובר אדם קדוש ברגעיו האחרונים עלי אדמות.

דרך העיון וההתבוננות בסודות שנגלו בהילולת הסתלקותו של רשב”י, אנו מקבלים הזדמנות יוצאת דופן להציץ אל מעבר לפרגוד, ולהבין טוב יותר את מהות החיים והמוות, את סוד הנשמה והגוף, את תכלית הבריאה והדרך לדבקות בבורא.

הביאורים של בעל הסולם, בצירוף עם דברי האר”י והזוהר הקדוש, יוצרים מארג עשיר ועמוק של השכלה ורגש, של חכמה ויראה. הם מזמינים את הלומד להרחיב את גבולות תודעתו, לפרוץ את המחיצות המדומות, ולזכות לטעום מעץ החיים שנטע רבי שמעון בגן עדן.

בדורנו הסוער והמבולבל, בו רבים כל כך צמאים לאור אמיתי ולחיבור למסורת, הספר הזה מגיע אלינו כשלהבת קודש המאירה את חשכת הנפש ומעוררת געגועים עזים לדבקות בשורש החיים. הוא מהווה תזכורת נפלאה לכך שהסתלקותו של צדיק, על אף הכאב והאובדן, היא גם הזדמנות לגילוי אורות חדשים ולהתחדשות רוחנית.

על כן, אם ליבכם הומה אל רזי העולם ואתם שואפים להתעלות ממדרגה למדרגה בסולם רוחני, שווה להתמסר ללימוד של “אדרא זוטא קדישא” עם ביאורי בעל הסולם. המילים הטהורות שבו, הנובעות ממעמקי הנשמה של קדושי עליון, בכוחן לזכך את המידות, להצית את האהבה, ולקרב אותנו עוד ועוד אל האור האינסופי.

יהי רצון, שנזכה ללכת בדרכו המופלאה של רבי שמעון בר יוחאי, לחיות חיי תורה ועבודה מתוך דבקות והתלהבות, ולזכות בבוא היום להסתלק מן העולם כשאנו מוכנים ושלמים, חדורי אמונה ואהבה לבורא יתברך. אמן.

 

שנת הוצאה: תשס”ד (2004) הוצאה לאור ראשונה: מכון “עטרת שלמה”.

פתח השער – שערי שירה ותפילה מאת הרב יהודה לייב אשלג (בעל הסולם)

 

תיאור הספר ומהותו

ספר “פתח השער” הוא אסופת מרגליות נדירה וייחודית מכתבי היד של הרב יהודה לייב אשלג זצ”ל, הידוע בכינויו ‘בעל הסולם’. הספר מכיל מבחר מרגש של שירים, תפילות אישיות, רשימות רוחניות והגיגים שכתב הרב בשנת תרע”ט (1919), בתקופה מוקדמת יחסית בחייו.

בדפי הספר נחשף לפנינו הצד האינטימי והפיוטי של בעל הסולם, לצד כתביו התורניים והקבליים הידועים. זהו מסע מרתק אל נבכי נפשו של מקובל אמיתי, המשתפך בכנות ובעוצמה לפני בוראו, מביע את משאלותיו הפנימיות, שואף להתעלות רוחנית ולדבקות בקדוש ברוך הוא.

השירים והפיוטים שבספר הם פנינים של יופי וקדושה. הם מבטאים את להט האהבה, עומק הביטול והדבקות המוחלטת בריבונו של עולם, שליוו את בעל הסולם כל ימי חייו. המילים הנשגבות, השזורות ברגש עז וביראת שמים טהורה, נוגעות עד לנימי הנפש וממיסות את חומות הלב.

התפילות האישיות שכתב הרב בינו לבין קונו הן עדות מופלאה לאמונתו התמימה ולהשתוקקותו העזה לחסות בצל שכינה. הן מלמדות אותנו שיעור חשוב – שגם אדם גדול ונשגב כמו בעל הסולם חש לעתים קטנות וענווה לנוכח האינסוף האלוקי, וביקש תמיד להשתפר, להתקדש ולהתקרב.

הרשימות הרוחניות וההגיגים שנכללו ב”פתח השער” מאירים באור יקרות את דרכו הייחודית של בעל הסולם בעבודת ה’ ובהתמודדות עם אתגרי החיים. הם חושפים את המתח הפנימי בין השאיפה לשלמות לבין הכרת המוגבלות האנושית, בין הצימאון לאמת לבין ההכרה בארעיות הגשמית.

 

חשיבות הספר והשפעתו

פרסום ספר “פתח השער” הוא בבחינת התגלות מרגשת עבור שוחרי תורת הסוד וחסידיו של בעל הסולם. הוא מוסיף נדבך חשוב ובלתי מוכר לדיוקנו הרוחני של הרב, ומאפשר לנו הצצה אל עולמו הפנימי העשיר והמרתק.

באמצעות העיון בשירים ובתפילות, אנו מתוודעים לבעל הסולם לא רק כפרשן וכהוגה דעות, אלא גם כמשורר וכאיש סוד, שחייו ויצירתו היו שזורים בדבקות אין סופית באלוקיו. המפגש הזה מעורר בנו השראה עמוקה, ומזכיר לנו שעבודת ה’ אמיתית נובעת תמיד מאהבה ומרצון טוב, ולא מתוך כפייה או ציווי חיצוני.

יתרה מזאת, הגישה הפיוטית והאינטימית שבספר מדגימה לנו דרך חדשה ומפתיעה לחוות את המסורת ואת התפילה היהודית. היא מזמינה אותנו להתפלל מעומק הלב, לפרוש את מצוקותינו ושאיפותינו לפני אבינו שבשמים, ולבטא את הקשר האישי והמיוחד שיש לכל אחד מאיתנו עם הבורא.

בדורנו הרועש והצייני, בו רבים מתביישים לחשוף את רגשותיהם הדתיים או לדבר בשפת האמונה, הספר הזה מהווה מודל מרענן ומרגש. הוא נוסך בנו אומץ להיות אותנטיים ולהתוודע אל הניגון הפנימי של נשמתנו, מתוך ידיעה שזוהי הדרך האמיתית לחיבור ולדבקות.

על כן, אם ליבכם כמה לנגיעה של קדושה ואתם מבקשים להעמיק את החוויה הרוחנית שלכם, שווה להקדיש זמן יקר ללימוד של ספר “פתח השער”. המילים המלאות יופי ועוצמה שחיבר בעל הסולם, יש בכוחן לרומם את הנפש, לעורר רצון עז לטוב ולאמת, ולקרב אותנו בצעד נוסף אל היעד הנכסף.

ויהי רצון, שנזכה ללכת בעקבות בעל הסולם בדרך הטהורה של עבודת הלב, מתוך תפילה ושירה, דבקות ואהבה. שנדע לפתוח את השערים הפנימיים ולהכניס את אור הקדושה לכל חדר בנפשנו פנימה. וכך, מתוך עבודה עצמית מתמדת, נוכל לתקן את עצמנו ואת העולם כולו, ולזכות לגאולה השלמה במהרה בימינו, אמן.

שנת הוצאה: תשע”ט (1919) הוצאה לאור ראשונה: מכון “עטרת שלמה”.

מורשת בעל הסולם – המשך דרכו של הרב יהודה לייב אשלג בכתבי תלמידיו ומוקיריו

 

תיאור הרשימה והיקפה

מעבר לרשימה המרשימה של הספרים שחיבר במו ידיו הרב יהודה לייב אשלג זצ”ל, הידוע בכינויו ‘בעל הסולם’, קיים אוצר עשיר של כתבים ורשימות שתועדו והועלו על הכתב בידי תלמידיו הקרובים ומוקיריו.

בין התלמידים שזכו לשמוע תורה מפיו של בעל הסולם ולהנציח את דבריו, ניתן למנות את בנו הגדול, רבי ברוך שלום אשלג, את רבי משה ברוך למברגר, רבי בנימין סינקובסקי, רבי משה מרדכי שולץ, רבי יהודה צבי ברנדוויין, רבי דוד מינצברג, רבי יוסף וינשטוק ורבי משה יאיר וינשטוק.

כל אחד מהם, בדרכו הייחודית, תיעד שיחות, שיעורים ופנינים של חכמה ומוסר ששמע מרבו הגדול. חלק מהדברים נאמרו בהזדמנויות מיוחדות כמו סעודות שבת ומועד, וחלקם נמסרו בשיעורים סדירים או בשיחות אישיות. בכולם ניכרת טביעת אצבעו המיוחדת של בעל הסולם, על שילוב הנדיר של עומק המחשבה, בהירות הביטוי, להט האמונה ומסירות הנפש לקירוב עם ישראל לאביהם שבשמים.

לצד הכתבים האישיים של התלמידים, ראו אור במהלך השנים גם ספרי ליקוטים ומפתחות המארגנים ומנגישים את תורת בעל הסולם בדרכים שונות. דוגמאות לכך הן הספרים “הזוהר על מועדים”, המסדר את מאמרי הזוהר עם פירוש הסולם לפי חגי ישראל, “זוהר חוק לישראל”, המחלק את פירוש הסולם על פי פרשיות השבוע, ו”אבן ספיר”, הכולל ביאורים על ספר הזוהר וכתבי האר”י בסגנונו הייחודי של בעל הסולם.

 

חשיבות הרשימה והשפעתה

ריבוי הכתבים והעדויות מתלמידי בעל הסולם הוא עדות מופלאה להשפעתו העצומה ולכוח אישיותו שהקרינה על סביבתו. הוא ממחיש כיצד כל מילה ואות שיצאו מפיו נספגו בצמא על ידי שומעיו, מתוך הכרה שמדובר בדברי קודש החוצבים להבות אש.

העובדה שתלמידים כה רבים ומגוונים טרחו לכתוב ולערוך את דבריו, מלמדת על התשוקה העזה להפיץ את מעיינותיו חוצה ולהנחיל לדורות הבאים את אורו המיוחד. הם ראו בכך זכות עילאית וחובה קדושה, לוודא שגחלת תורתו לא תכבה ותמשיך להאיר ולחמם לבבות גם בהיעדרו הפיזי.

הכתבים והספרים הללו מהווים השלמה והעשרה מרתקת לכתביו הישירים של בעל הסולם. הם חושפים פנים נוספות ולעתים אינטימיות יותר באישיותו, כפי שהתגלו בחוג מקורביו ותלמידיו. דרכם אנו מכירים לא רק את המקובל והפרשן הגדול, אלא גם את הרב, המורה והמדריך הרוחני שהשקיע מאמצים אדירים בחינוך והכוונה של שומעי לקחו.

בדורנו, כאשר רבים כל כך מחפשים דרכי התקשרות למסורת ולחכמת ישראל, מורשת כתבי התלמידים של בעל הסולם היא מתנה יקרת ערך. היא מאפשרת לנו “להיכנס לאוהלו” של צדיק נשגב זה, להתחמם לאורו, ללמוד מתורתו המגוונת, ולינוק ממעיינות חוכמתו הבלתי נדלית.

העיסוק בדברי התורה שבעל פה ובתיעוד מפגשים אישיים מרחיב את יריעת ההשפעה של בעל הסולם, ומזמין חוגים נוספים להתוודע לדרכו המופלאה בעבודת ה’ ובהנהגת הציבור. לימוד מעמיק של כתבים אלו עשוי להעניק לנו תובנות חדשות על החיים, להעשיר את עולמנו הרוחני, ולפתוח בפנינו שערי השראה והתעלות שלא הכרנו.

אשרי העין שראתה תלמידים מסורים שכאלו, שידעו לקלוט ולהפנים כל הגה שיצא מאדם קדוש שכמותו, ולתרגם אותו לשפה כתובה שתמשיך להדהד במסדרונות הזמן. בזכותם, נהפך עולמו הפנימי המופלא של בעל הסולם לנחלת הכלל, ומאפשר לכל הצמא לדבר ה’ להרוות את נפשו בבארות התורה שלו.

יהי רצון שנזכה להתחבר לדמותו ולמשנתו המופלאה של בעל הסולם מתוך הספרים והכתבים הרבים שהותיר אחריו, הן בעצמו והן על ידי תלמידיו הנאמנים. שמורשתו תוסיף להאיר ולהשפיע, ותביא אור וחום לעולם כולו, עד ביאת גואל צדק במהרה בימינו, אמן.

רבי ברוך שלום הלוי אשלג זצ”ל (הרב”ש)

בנו בכורו של בעל הסולם. נולד בשנת תרס”ז (1906/7) בפולין, עלה לארץ עם אביו, והתחנך בישיבת “תורת אמת” בירושלים. עם נישואיו הצטרף לסגל תלמידי אביו, ודבק בתורתו. אף על פי שהוכתר בכתר הוראה בגיל צעיר, סרב לקבל שררה והעדיף ליהנות מיגיע כפיו כפועל בנין ואח”כ כפקיד.

החל משנת תש”ט (1948/9) החל במסירת שיעורים לצעירי תלמידי אביו, ולאחר פטירת בעל הסולם החל לכהן כאדמו”ר בבני ברק.

הקדיש את חייו להמשך מפעל החיים של אביו, באלפי שיעורים ומאמרים ובהעמדת תלמידים רבים. נפטר בה’ תשרי תשנ”ב (13/9/1991). מאז ועד היום נדפסו עשרות ספרים משיעוריו, שיחותיו, מאמריו ומכתביו, העוסקים כולם בביאור ופיתוח תורת בעל הסולם.

רבי שלמה בנימין אשלג זצ”ל

נולד בה’ בטבת תר”ע 17/12/1909 ממשיך דרך אביו בבית מדרש אשלג שברחוב שד”ל בבני ברק נפטר בז’ בכסלו ב תשמ”ד 13/11/1983.

רבי יהודה צבי ברנדויין זצ”ל

נולד בשנת תרס”ג (1902/3) בצפת כנצר למשפחת אדמו”רים מיוחסת. בעקבות מלחמת העולם הראשונה גלה לאירופה ולמד אצל האדמו”ר רבי יואל מסאטמר, לאחר מכן שב לירושלים שם הצטרף ללומדי הנסתר בישיבת “שער השמיים”. כשהגיע בעל הסולם לארץ ישראל, נהיה לתלמיד מסור משך 32 שנים. לאחר פטירת אשתו הראשונה נישא לאחות אשתו של בעל הסולם. לאחר השואה ניאות לבקשת חסידי ‘סטרעטין’ לכהן כאדמו”ר.

מלבד זאת כיהן בערוב ימיו כרב של הסתדרות העובדים. עיקר חייו הקדיש להמשך מפעלו של בעל הסולם במסירת שיעורים, הן בבית מדרשו שבתל-אביב, והן בישיבת “קול יהודה” שהקים בירושלים העתיקה אחר שחרורה. נפטר בי”ח ניסן תשכ”ט (6/4/1969). מחיבוריו: פירוש “מעלות הסולם” על תיקוני זוהר, “הגהות ומראי מקומות” על כתבי האר”י.

הרב משה יאיר וינשטוק זצ”ל

נולד בירושלים. מתחילה למד את תורת הנסתר מחכמי המקובלים הספרדים שבירושלים, אך בעקבות חברותא שנקבעה בינו לבין בעל הסולם בהלכות איסור והיתר, נעשה רבי משה יאיר לתלמידו בעיקר בחוכמת הנסתר. לימים אמר: “טרם בואי לבעל הסולם כבר היו שגורים בפי בעל פה כל כתבי האר”י, אולם להבינם הצלחתי רק אצלו”. בשל מחלה שפגעה במיתרי קולו, לא יכל להעמיד תלמידים, ואת עיקר מרצו השקיע בכתיבה. נפטר בט’ באב תשמ”ב (27/9/1982).

הרב הלל גלבשטין זצ”ל

ממשפחה חבדי”ת מיוחסת, התקרב לבעל הסולם בשנותיו האחרונות בתל-אביב והתמסר ללא גבול ללימוד בתורה בעיון ועמקות והצנע לכת. בהמשך התמיד לבא לשיעוריו של הרב”ש לפנות בוקר והיה לאחד מראשי חבורת תלמידיו.

בהוראת הרב”ש, מסר בשנותיו האחרונות שיעורים בספרי בעל הסולם והעמיד תלמידים רבים. נפטר בכ”א אדר תשנ”ד.

הרב יהושע הורביץ זצ”ל

נולד בירושלים. ר’ יהושע יסד את החבורה הראשונה סביב בעל הסולם. בעל הסולם כינהו באחד ממכתביו: “המובחר שבתלמידי”. לאחר פטירת בעל הסולם דבק בבנו הרב”ש, והיה מראשי החבורה. נפטר בי”ב סיון תשל”ב (25/5/1972).

הרב יוסף וינשטוק זצ”ל

נולד בירושלים. בהשפעת בן דודו רבי משה יאיר דבק בבעל הסולם ונהיה לתלמיד מסור. בראש ספרו “וילקט יוסף” העוסק בשורש מנהגים שונים על פי חכמת הקבלה, ערך מעל מאה אמרות שונות בעבודת ה’ אותם שמע מפי בעל הסולם. התמסרות מיוחדת גילה להדפסת ספרי בעל הסולם, נחשב גם לראשון שליקט את הקדמות בעל הסולם לספר מיוחד בשם “ספר ההקדמות”. נפטר בי”א תמוז תשל”ו (9/7/1976).

הרב משה ברוך למברגר זצ”ל

נולד בפולין בשנת תרנ”ו (1895/6) ועלה בצעירותו לארץ. משהכיר את בעל הסולם ונעשה לתלמידו, היה רבו לתמצית חייו. הוא הקדיש את כל כולו לצרכי בעל הסולם והיה למשמשו. פרק מיוחד בחייו הינו התמסרותו להדפסת ספרי בעל הסולם והפצתם. נפטר בה’ באדר תשמ”א (9.2.1981). מכתביו ותולדותיו נדפסו בספרים “משה עבדי” ו”ברכת משה”.

הרב דוד מינצברג זצ”ל

נולד בירושלים. בחיפושיו אחר רבי ומדריך בעבודת ה’ דבק בבעל הסולם והיה לאחד מתלמידיו המובהקים. עוד בחיי בעל הסולם הוסמך על ידו למסור שיעורים לירושלמים שבתלמידיו – בחסידות, בספר הזהר ובתלמוד עשר הספירות – והוא המשיך בכך במסירות בבית מדרשו “בית יהודה” שבירושלים, עד הסתלקותו. נפטר בה’ בניסן תשל”ה (17/3/1975).

הרב יצחק מאיר קופרברג זצ”ל

נולד בשנת תרמ”ה (1884/5) בלובלין שבפולין, עלה עם כמה מאחיו לארץ. כאן דבק בבעל-הסולם, והיה גם לתלמידו הראשון בתל-אביב. נפטר בכו’ אדר א’ תשי”ז (27/2/1957)

הרב לוי יצחק קרקובסקי זצ”ל

יליד ארצות הברית שעלה לירושלים, שם התוודע לבעל הסולם והיה לו לתלמיד מסור. בין השאר, הוא נסע בשליחותו לארה”ב לאספת כספים עבור הדפסת הספרים. בהמשך הוא גם פתח בניו יורק בית מדרש ללימוד תורת ההקבלה. נפטר בכ”א תשרי תשכ”ב (01.10.1961).

הרב יצחק אגסי זצ”ל

היה תלמיד בעשר שנותיו האחרונות של בעל הסולם. בעל הסולם התבטא אודותיו שיש לו נשמה גבוהה, והעריכו מאד. היה בעל מח ולב, עמקן גדול בכתבי בעל הסולם וסמל ודמות לאהבת חברים לביטול לרב והקדשת כל ישותו למען הזולת, השקיע יגיעה עצומה בעבודת ה’ והיה באופן לא רשמי ראש חבורת תלמידי הרב”ש. נפטר בג’ חשון תשל”א.

הרב מנחם אדלשטין זצ”ל

התקרב לבעל הסולם על ידי רבי דוד מינצברג שלימדו בישיבה. התגורר רוב שנותיו בטבריה ועם זאת הרבה בנסיעות והיה קשור בכל לב לבעל הסולם (יש מכתב הדרכה עבורו באגרות הסולם). אחר פטירת בעל הסולם התבטל לרב”ש עבר לגור במחיצתו בבני ברק. כל ימיו קם ללימוד לפנות-בוקר, השרה רוממות ושמחה בין החבריא והיה אהוב על כולם. נפטר בכ”ח חשון תשנ”ד.

הרב יוסף אפרתי זצ”ל

תלמיד חכם ליטאי מפתח תקוה ששלח לבעל הסולם שהוא למד בספריו ומבקש להתקבל אצלו כתלמיד, ובעל הסולם אכן קבלו לשיעוריו, אהב גם לשוחח עימו בתורת הנגלה.

הרב קלמן ארליכמן זצ”ל

תלמיד בעל הסולם החל מתקופת תל-אביב, התגורר בחולון והיה שם דמות יחידה של יהודי חסידי אצילי, הקים בית כנסת בשכונתו, וכל ימיו קם לפנות בוקר ללימוד. אחר פטירת בעל הסולם המשיך כנראה ללמוד אצל רבי יהודה צבי ברנדוויין. נפטר בי”ז תשרי תשכ”ז.

הרב אברהם אשכנזי זצ”ל

תלמיד בעל הסולם עוד מזמן גבעת-שאול. בעל הסולם חיבבו מאד וכמה מכתבים אליו מודפסים באגרות-הסולם, התגורר בטבריה ועם זאת התמסר משם ללא גבול לכל צרכיו של בעל הסולם, דבק מאוד בתורתו בלימוד לפנות-בוקר וקירב יהודים אחרים במקום ללימוד. אחר פטירת בעל הסולם נמנה על ראשוני תלמידי הרב”ש, ובהמשך עבר לגור בבני ברק. נפטר בז’ בסיון תשס”ז כבן מאה שנים.

הרב יעקב אשלג זצ”ל

בנו ותלמידו של בעל הסולם, התבטל אליו ללא גבול והיה גבאי בבית מדרשו. בהמשך התבטל לאחיו הגדול הרב”ש, ותקופה מסוימת השיערים של הרב”ש לפנות בוקר התקיימו בביתו. נפטר בכ”ב מרחשון תשל”ז.

הרב משה אשלג זצ”ל

בן זקוניו של בעל הסולם, קנה עיקרי החכמה ועבודת ה’ בעיקר אצל אחיו הגדול הרב”ש, התמיד לבא לשיעוריו לפנות בוקר וערב, והיה אהוב על כל בני החבורה. נפטר בז’ אייר תשמ”ה.

הרב דב בליזינסקי זצ”ל

מוזכר כמה פעמים ברשימת תלמידי בעל הסולם ששילמו דמי חבר לשיעורים. בנו של רבי שמואל בליזנסקי גיסו של בעל הסולם.

הרב שמואל בלזינסקי זצ”ל

גיסו של בעל הסולם ואחד מחשובי תלמידיו. דבק כל ימיו בתורתו העריצו במאד מתוך הכרות אישית קרובה עוד מפולין, ולמד שנים רבות גם כן אצל הרב”ש. נפטר בתשנ”א.

הרב פנחס ברנדויין זצ”ל

היה מחבורת האברכים בירושלים שלמדה בעיקר אצל רבי דוד מינצברג, וע”פ הוראת בעל הסולם היה הוא בעל-תוקע בבית המדרש בירושלים. משך שנים רבות למד בחבורתא עם רבי משה ברוך למברגר לפנות בוקר. נודע כתלמיד חכם מופלג, מסר נפשו לתפילה ולחסד. נפטר בג’ חשון תשס”ג.

הרב הלל גלבשטין זצ”ל

ממשפחה חבדי”ת מיוחסת, התקרב לבעל הסולם בשנותיו האחרונות בתל-אביב והמתסר ללא גבול ללימוד בתורה בעיון ועמקות והצנע לכת. בהמשך התמיד לבא לשיעוריו של הרב”ש לפנות בוקר והיה לאחד מראשי חבורת תלמידיו. בהוראת הרב”ש, מסר בשנותיו האחרונות שיעורים בספרי בעל הסולם והעמיד תלמידים רבים. נפטר בכ”א אדר תשנ”ד.

הרב זונדל הגר זצ”ל

נצר לשושלת אדמורי”ם שלאחר הכרות עם רבי דוד מינצברג ביקש להתקבל כתלמיד אצל בעל הסולם, דבר שבעל הסולם ניאות לו רק אחרי שראה התמדתו במשך שלש שנים בלימוד אצל ר”ד מינצברג. בסוף ימיו כיהן כרב בית כנסת באזור מגוריו.

הרב דוד הורביץ זצ”ל

תלמיד בעל הסולם ובנו הרב”ש, קם כל ימיו ללימוד לפנות בוקר והיה סמל לביטול מוחלט לרב. נפטר בל”ג בעומר תש”מ.

הרב ברוך הורנצ’יק זצ”ל

תלמיד בעל הסולם ובהמשך תלמיד מובהק לרבי יהודה צבי ברנדוויין. נפטר כ”ה סיון תשנ”ו.

הרב יעקב הלפרן זצ”ל

מחסידי פוריסוב בחו”ל, ולאחר השואה עלה ערירי לארץ ישראל ודבק בבעל הסולם, מוזכר כמה פעמים ברשימת נותני מס השיעורים.

הרב יוסף וורשבסקי זצ”ל

היה חסיד גדול של בעל הסולם ובהמשך של בנו רבי שלמה בנימין, תמך מאד בהוצאת הספרים.

הרב אהרן למברגר זצ”ל

היה דבוק מאד בבעל הסולם ובתורתו, ולאחר מכן היה מראשי חבורת תלמידי רבי דוד מינצברג. נפטר בתשס”ז.

הרב עזריאל חיים למברגר זצ”ל

תלמיד בעל הסולם בשנותיו האחרונות, שמר מכל משמר על הנהגותיו של רבו, ודבק מאד בתורתו, היה מראשי חבורת התלמידים אצל בנו הרב”ש, נכדו רבי שמואל, ואדמו”ר הרב גרנירר שליט”א. נפטר בי”ז טבת תשע”ו.

הרב שלמה זלמן למברגר זצ”ל

שימש את בעל הסולם בשש שנותיו האחרונות, והמשיך אחר כך בדבקות רבה בלימוד בתורתו אצל בנו הרב”ש, נכדו רבי שמואל, ואדמו”ר הרב גרנירר שליט”א.

הרב שמואל יהושע למברגר זצ”ל

אחיו של רבי משה ברוך. התאמץ מאד לתמוך בידי בעל הסולם בכספו, התבטל אליו במאד. נפטר בשנת תש”ח (התלמיד היחיד שנפטר בחיי בעל הסולם).

הרב אפרים מינצברג זצ”ל

בנו בכורו של רבי דוד מינצברג וממלא מקומו בהנהגת קהילת בית יהודה בירושלים. נפטר בתשנ”א.

הרב בנימין סינקובסקי זצ”ל

איש פלא, אחד ומיוחד בחבורת התלמידים, ובעל הסולם מנה אותו בין אלו שקיבלו ממנו את החכמה, ויעידו על כך כתביו שנדפסו בספר יד בנימין ושחלקם עדיין בכתב יד ומצפים לגואל. אחרי פטירת בעל הסולם מסר שיעורים לקבוצת תלמידים מובחרת. נפטר בכ’ בכסלו תשמ”ז.

הרב יואל סמל זצ”ל

תלמיד רבי בנימין סינקובסקי, והספיק עוד ללמוד כנראה גם אצל בעל הסולם. נפטר תשנ”א.

הרב משה יוסף פלינט זצ”ל

תלמיד בעל הסולם ורבי בנימין סינקובסקי. כיהן כרב בית כנסת בתל אביב.

הרב מרדכי קלאר זצ”ל

תלמיד בעל הסולם ודבק כל ימיו באורחותיו. בהמשך היה מראשי חבורת תלמידי הרב”ש. הקדיש את חייו להפצת ספרי בעל הסולם. נפטר בט’ ניסן תשל”ט.

הרב יעקב שולקעס זצ”ל

תלמיד חכם מובהק מתלמידי החפץ חיים, שנתוודע לשיטת בעל הסולם והתקבל אצלו כתלמיד, ולמרות שהיה אצלו רק שנים מועטות בעל הסולם הפליא את מעלתו. בהמשך התבטל לרב”ש והיה אחד ומיוחד בחבורת תלמידיו. נפטר בכ”ט אב תשכ”ו.

הרב אהרן שמש זצ”ל

תלמיד בעל הסולם ורבי יהודה צבי ברנדווין. התמיד לבא לשיעורי בעל הסולם למרות שלא הבין את שפת האידיש שבה נאמרו, בד בבד השקיע מאמצים בלימוד החכמה, ומהערכתו של בעל הסולם אליו הוא החל למסור שיעורים גם בלשון הקודש. הדפיס את כתבי האר”י – הוצאת הרב ברנדויין. נפטר בכ”ה שבט תש”מ.

הרב צבי שפירא זצ”ל

חתנו של רבי דוד מינצברג ותלמיד בעל הסולם.

טען עוד רבנים

60 אגורות ליום
לבריאות ופרנסה!

לחצו כאן לתרומה

הלימוד באתר מוקדש

הרשמה לאתר
תכני האתר המלאים נפתחים רק לגולשים רשומים (הרשמה בחינם!)
להמשך גלישה יש לבצע הרשמה אותה ניתן לבטל בכל עת.
הרשמה
+